Snöpligt slut på premiären – SIK tappade tvåmålsledning

Så äntligen var dagen kommen. Efter en evighetslång försäsong släpptes till sist pucken för den första seriematchen säsongen 20/21 i Billingehov.

Ett laddat Skövde IK tog emot ett minst lika laddat HC Dalen från Norrahammar och inledningsvis verkade det som att hemmalagets nerver satt utanpå tröjorna medan gästerna hade de under kontroll.

Dalen var heta och hade ett antal halvlägen under de inledande minuterna men Hugo Fagerblom och hans försvar såg till att freda kassen från påhälsning.

Säsongens första utvisning drabbade Max Kardevall och under boxplay-spelet fick SIK slita hårt för att inte gästerna skulle ta ledningen.

Kedjan Emil Larsson, Adam Hirsch och Henrik Neubauer var ett ständigt hot mot Skövde och var nära att få in trissan bakom Fagerblom men målet dröjde.

När Skövde sedan fick chansen att spela med en man mer small det efter mindre än en minut, Adam Thilander slog en passning genom Dalens zon och hittade Alexander Henriksson som klippte till med ett direktskott och gav SIK ledningen i matchen. Knappast rättvist sett till spelbilden men hockey är inte alltid rättvist.

Gästerna bättre första 20

Den första perioden tillhörde gästerna och till slut klarade inte SIK av att freda sig längre, Jakob Stridsberg skickade iväg ett handledsskott från blålinjen som letade sig stolpe in bakom en skymd Fagerblom och inför mittakten var det helt jämnt i målprotokollet.

– Vi möter ett bra Dalen och i första perioden har vi problem tycker jag, sa Fredrik Ljunggren.

I den andra perioden spelade Skövde upp sig och även om Dalen tilläts ha mycket puck så var det Skövde som skapade de hetaste chanserna. Båda lagen spelade bra och det var den klart jämnaste perioden.

Men precis som i den första akten så krävdes det powerplay för att Skövde skulle ta ledningen på nytt. Jonathan Ström styrde in Jesper Emanuelssons skottpassning efter knappa 17 minuter och SIK försökte spela av de sista minuterna. Henrik Neubauer tilläts dock få en dubbelchans minuten efter SIK:s ledningsmål men Fagerblom parerade två gånger om.

– Powerplay fungerar bra i målskyttet och vi har ett bra boxplay tycker jag, berömde Fredrik Ljunggren sina special teams.

Powerplay såg ut att avgöra

I den tredje perioden fick SIK ett snabbt powerplay och dryga minuten in i det kunde David Lundmark dunka in ett skott från nära håll och det såg ut som att SIK skulle få med sig samtliga tre poäng från premiären.

Men gästerna ville annorlunda och precis när SIK blivit fulltaligt efter en utvisning på Martin Olsson lyckades Neubauer reducera när Fagerblom, för ovanlighetens skull stod felplacerad och inte täckte stolpen.

SIK jobbade dock till sig ett nytt numerärt överläge och då krävdes det 40 sekunder för Henrik Thegel att raka in pucken bakom Oscar Malm i gästernas kasse. Rullgardin nere?

Nej Dalen kämpade frenetiskt samtidigt som SIK blev mer och mer passiva och inom loppet av 22 sekunder kunde Dalen både reducera och kvittera.

Jesper Thörnberg avslutade ett anfall när Dalen hade tryckt ner SIK i försvar och fått ned Fagerblom längs isen, det långa anfallet avslutades när Thörnberg petade in pucken bakom en förgäves simmande Hugo Fagerblom.

I anfallet efter kom kvitteringen, Felix Wermelin sköt ett skott som det såg ut som Fagerblom räddade men pucken smet in bakom honom.

– Lite olyckligt slut. Vid 4-2 tycker jag vi har koll på det men det blir några ödesdigra sekunder, så det är klart det känns onödigt. Men det är klart att med en 4-2 ledning så hade vi gärna stängt matchen, sa Fredrik Ljunggren.

Gästerna hade även bud på segermål under ordinarie matchtid, Andreas Röykås Marthinsen prickade stolpen med fyra minuter kvar och Henrik Neubauer träffade överliggaren knappa minuten senare. Anton Johansson fick även han ett läge att avgöra när han fick stå helt sopren framför Fagerblom men burväktaren stod för en svettig plockhandskräddning.

Istället blev det förlängning och där fortsatte spelet vara jämnt och det krävdes en tekningsvinst för gästerna i offensiv zon och ett ensamt läge för Emil Larsson för att han skulle ge bonuspoängen till Dalen.

På onsdag spelas nästa match när SIK beger sig till Eskilstuna för att möta Linden i en intensiv vecka där det spelas tre matcher.

– Man får ta hand om kroppen ikväll och ladda om, jorden har inte gått under, vi får en poäng men det är sättet som vi tappar på som stör men det blir en kul vecka med tre matcher tätt nästa vecka, avslutade Fredrik Ljunggren.