Inför Linden Hockey – SIK

Blir det i Eskilstuna vi hittar första trepoängaren?

Seriepremiären mot Dalen HC innebar en snöplig förlust på övertid men en poäng är bättre än noll. Det innebär också att vi får vänta ytterligare timmar eller i värsta fall dagar innan vi bärgar säsongens första trepoängare. Onsdagskvällen betyder att våra krigare besöker Sméhallen i Eskilstuna där Linden Hockey också väntar på sin första trepoängare efter att de mött Grums på bortaplan i sin seriepremiär och där förlorade med siffrorna 7-4. Hur kommer poängen fördelas i omgång två?

Så nära tre poäng men med tanke på de sista minuterna i tredje perioden får vi ändå vara nöjda med en poäng, berätta om matchen mot Dalen?

-Självklart är det väldigt surt att släppa två mål på så kort tid, inleder Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren.

-Jag tycker egentligen att vi har ganska bra kontroll på tredje perioden när det dyker upp. De gör det bra, det var de bra på hela matchen att ta skott uppifrån och vara heta på returer och så, det är ingen slump på det viset. Men jag tycker ändå att vi har ganska bra koll på det. Sett till hela matchen kan jag väl tycka i fem mot fem spelet är väl Dalen stundtals lite bättre än oss. Vi växer in i det, första perioden är där vi har svårast men sedan tycker jag att det blir bättre och vid 4–2 vill vi såklart stänga. Fast det är som du säger, vi får vara glada när vi reder ut ett boxplay där i slutet på matchen så att vi håller det på 4–4 till slut. Såklart hade det varit skönt att vinna sistapoängen där också men det gjorde vi inte.

I träningsmatcherna hade vi också lite problem att stänga matcher några gånger, jag antar att ni jobbar hårt för att lösa upp den knuten, vad är lösningen?

-Lösningen är nog egentligen att fortsätta spela som man har gjort och självklart vara noggrannare ju längre matchen går, att man får ner puckar, håller dem på rätt sida och så. Jag tycker att vi gör det men sedan får man ändå räkna med att motståndarna vill anfalla ganska hårt när vi leder så man får kanske räkna med att försvara sig in i slutet när man leder med två. Men i tredje kändes så kändes det ändå kontrollerat men de lyckades göra två mål vilket inte känns så bra och det har hänt några gånger tidigare. Jag tycker ändå inte att vi ser samma mönster som sist, lite tillfälligheter kanske vi inte ska säga men jag tycker ändå inte vi ska dra några växlar och jämföra träningsmatcherna med den senaste.

Jag håller med dig, när man såg på webbsändningen kändes det ändå ok och så kom den där skiten!

-Nej men vi spelade ganska så kontrollerat, låg på rätt sida och hade pucken framför oss men de var duktiga på att skapa de här lägena runt målen liksom trots att vi var fem man på rätt sida. De var bra på att få skott förbi våra forwards och de var bra på att vara inne och störa och gjorde flera sådana mål, de sista två är exempel på det.

Något som vi också såg i träningsmatcherna var att Skövde visade tendenser till kanske det bästa powerplayspelet vi sett på år. Nu imponerade vi stort med en makalös effektivitet i den spelformen, fyra mål på sex försök plus noll insläppta i boxplay. Måste vara skönt att så tidigt på säsongen ha kommit så långt med special teams?

-Ja men vi har skickliga spelare på de positionerna, både offensivt och defensivt så det är klart att det är skönt. Men det gäller att fortsätta vara ödmjuk i det jobbet och fortsätta nöta på det för att hänga i.

Våga skjuta och att ha fart på pucken i offensiven och jobba så hårt i defensiven i boxen så brukar det bli bra tillslut.

Har ni haft mer fokus än brukligt på special teams?

-Nej det tycker jag inte. Jag vet inte vad som är brukligt?

Om du jämför med förra gången du tränade Skövde?

-Nej det tycker jag inte. Vi har inte överarbetat det på något sätt utan vi har tränat det någon gång i veckan. Vi lade rätt mycket krut på det vid någon träning innan seriestart men annars inte överdrivet mycket. Snarare som idag att vi håller det nere ganska kort och intensivt för att påminna oss lite.

Vad behöver man ligga på för effektivitet i pp för att det ska anses som godkänt?

-66 procent är väl ganska bra, haha. Nej men man brukar väl säga att man ska ha över 20 så 25 är väl bra om man summerar en hel säsong, det får man vara ganska nöjd med.

Och tvärt om, vad är godkänt i boxplay, vänder vi bara på siffrorna där?

-Då vill vi väl över 80 i vilket fall skulle jag tro för att det ska kännas bekvämt över tid.

En läsarfråga här som handlar om fem mot fem spelet i relation till specialteams, har ni pratat mycket om det inför onsdagens match?

-Fem mot fem spelet är det vi lägger mest krut på hela träningarna så det har vi absolut gjort. Vi lägger tid på fem mot fem och även att man bryter ned det i mindre enheter men absolut fokus på fem mot fem både offensivt och defensivt om man jämför med vad vi lägger på powerplay och boxplay.

Drog vi på oss några skador?

-Nej!

Första gången någonsin du coachar med powerbreak, hur upplevde du det och kände du att du kunde utnyttja den extra tiden på ett bra sätt?

-Nej men det kändes ganska så bra tycker jag. Man hinner ju samla sig och prata lite om vart man är just då och bygga vidare på det. Inget speciellt någon av gångerna om jag minns rätt men man får en liten avstämning. Men det är klart att om matchen är på väg att svänga åt ett eller annat håll så kan man ju kanske använda det på ett annat sätt. Första minns jag i vilket fall att vi pratade ganska mycket om att försvara mittzon lite bättre och hur vi skulle komma hem där lite bättre så det var ju ett bra tillfälle att få alla att lyssna på samma sak. I tredje pratade vi om att vi skulle fortsätta att ha fokus på att stänga den och spela med marginaler och jobba i djupled så det är väl lite vart matchen är.

Jättekul med den nya fina skärmen som visade matchbilder men innebär det ett störningsmoment för spelarna?

-Nej det tror jag inte! Inget som någon har sagt i vilket fall.

Skadade Lukas Johansson och William Johansson kommer närmare, de var med en hel del på isen idag även om de var ej tacklingsbara, hur ser det ut?

-Lukas är väl den som är närmast. Han känner av lite själv när han blir startklar helt enkelt men inte till imorgon. Kanske till helgen eller början på nästa vecka. Vi får se lite hur det känns. ”Willys” är längre bort, han har ju inte varit på is på ett tag men det är kul att han är på gång och att han tog ett ispass idag, det var ganska länge sedan sist så det går åt rätt håll där också även om han är betydligt längre ifrån.

Berätta om #13 Jesper Erlandsson

-En otrolig arbetskapacitet och måste väl vara en utav ligans snabbaste spelare skulle jag kunna tänka mig, det är det första man tänker på. En arbetsam forward som vi använder mestadels i boxplay just nu än i de offensiva rollerna så att säga. Men han har ju en fart som är bra att använda sig av när vi ska gå på offensiven och också väldigt bra att ha när vi ska sätta press på motståndarna för de blir inte av med honom, han är väldigt snabb och rapp i fötterna där så det är de styrkorna han besitter tycker jag.

Han är en jobbig jävel för motståndarna?

  -Haha, ja så är det!

Jobbig värre…

Nu bär det av till Eskilstuna för möte med Linden och åtminstone på seniornivå är det en ny erfarenhet för dig. Vad vet du om motståndet?

-Jag har inte satt mig in i det jättemycket ännu, jag har försökt att titta lite på deras premiärmatch mot Grums. Inget speciellt annars men jag har sett stora delar av den. Det är egentligen inget speciellt som jag tänker att vi behöver ändra i vårt grundspel utan vi håller fokus på det just nu.

Det är ett rätt bra hjälpmedel att kunna se på motståndarmatcher från sändningarna?

-Ja det är kanonbra och även om vi inte använder oss av det hela tiden så är det bra att bilda sig en egen uppfattning när man inte har mött dem förut och se hur det ser ut så man inte blir överraskad.

Jag har en läsarfråga som handlar om onsdagens match och den lyder, Kommer vi få se ett mer aggressivt och högt checkande Skövde när vi kliver in som favoriter och förväntas föra matchen mot Linden, eller hur vill du att det ska se ut?

-Vi vill väl egentligen att när vi har hugg ska vi sätta hög press men sedan är det motståndet som bestämmer lite grand vad man kan och inte kan göra. Vi ska inte gå dumdristigt vilka vi än möter utan vi vill jaga när vi har möjlighet och vinna puckar och ha med oss den farten både framåt och hemåt sedan. Det är egentligen ganska styrt av hur matchbilden ser ut och hur läget är på isen just för tillfället. Vi har inte en agenda där vi ska dra hem utan ser vi ryggar och har läge att gå så ska vi gå. Det är inte specifikt när vi möter Dalen eller när vi ska till Linden nu utan vi har väl lite olika lägen där med bedömningen. Dalen var ganska duktiga på att vända på oss tidigare så att vi inte hade möjligheten att sätta press på dem alla gånger så att motståndet styr lite också.

Får Hugo Fagerblom förtroendet igen eller blir det Robin Wallin som får kliva in i handlingarna?

-Det blir Hugo igen.

Då önskar jag lycka till mot Linden!

-Ja tack så mycket.

Matchen sänds på webben och den sändningen hittar ni här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-eskilstuna-linden-hockey-skovde-ik-2am7d

Och innan vi stänger butiken för denna gången måste vi slå ett slag för fredagen som innebär en historisk händelse. Skövde IK Dam begår seriepremiär vilket aldrig tidigare skett. Pucken för denna historiska händelse där Troja Ljungby står som motståndare släpps klockan 19.10 på Billingehovs glänsande isyta. Publikrestriktionerna på 50 personer gäller och enligt Svenska Ishockeyförbundets publikprotokoll behöver klubben veta fullständigt namn och telefonnummer på besökarna. Boka din plats till det historiska nedsläppet via mail till klubbchef Anders Lundström, anders.lundströ[email protected]

Heja di röe!