Tre poäng tack vare stark moral

Skövde IK begav sig till Sörmland för match nummer två i Hockeyettan Västra när laget skulle försöka bärga tre poäng borta mot Eskilstuna Linden.
– En jättekonstig match, det är flera olika matcher i en på något sätt, sa Fredrik Ljunggren efter slutsignalen.

SIK höll på att få en mardrömsstart när Linden skapade en halvchans redan efter en knapp minut när Hugo Fagerblom såg ut att tappa in ett löst skott från Elliot Nordholm men pucken gick på rätt sida nätet för SIK:s del.

Det var annars en ganska avvaktande inledning där båda lagen kände på varandra innan SIK efter dryga sju minuter fick tryck mot Linden. Henrik Thegel lyckades liggandes spela fram pucken till Martin Olsson som dröjt sig kvar framför offensiv kasse och han rakade in ledningspucken i tom kasse.

Mindre än två minuter senare small det igen, Anton Weiler skickade iväg ett halvdant skott från tekningscirkeln och pucken gick i en båge, via Christoffer Hannings plockhandske och in i målet.

Men hemmalaget stred tappert och jobbade till sig ett powerplay, där behövde de 15 sekunder för att reducera. Elliot Nordholm fick stå på blålinjen och hittade Fagerbloms vänstra kryss.

Spelmässigt kändes det från pressläktaren som att Linden fick ha mycket puck men när Skövde väl kopplade greppet gjorde de det ordentligt. Med drygt fyra minuter kvar av den första akten kom 3-1 när Henrik Thegel kunde peta in pucken bakom Hanning efter en vacker framspelning av Adam Thilander.

När Skövde sedan fick sitt första powerplay i matchen tog det en knapp minut, sedan fick Hanning kapitulera på nytt. SIK fick bra fart på powerplayspelet och när Thilander spelade pucken till Jesper Emanuelsson så drog han till direkt och Hanning hade inte en chans att stoppa pucken från att gå in.

– Första tycker jag vi har god kontroll på och känner oss trygga i vårt försvarsspel och jag tycker vi leder rättvist med 4-1 efter första, ansåg Fredrik Ljunggren.

En minst sagt annorlunda andraperiod

Det som såg så kontrollerat ut under den inledande perioden var helt bortblåst i den andra akten.

Skövde tappade precis allt samtidigt som Linden fick luft under vingarna med en snabb reducering. Niklas Hjalmarsson slängde iväg ett skott från offensiv blå på vinst och förlust och det svarta gummit letade sig in bakom Fagerblom. Dryga tre minuter senare kröp Linden närmre. Alexander Sollén var näste man att skicka iväg ett skott från blålinjen och det såg ut som pucken styrdes in bakom Fagerblom men Sollén tillskrevs struten.

Då valde SIK att ta sin timeout för att lugna ned det och försöka undvika ytterligare ett baklängesmål. Det tog 29 sekunder sedan hade Hugo Ollila kvitterat matchen till 4-4 och poängen såg ut att bli kvar i Eskilstuna.

Inte blev det bättre när laget började dra på sig utvisningar i parti och minut, först fick Anton Weiler åka och duscha efter att ha delat ut en checking to the head, den bedömdes så pass hårt att det blev ett match penalty och automatisk avstängning. Med 1.40 kvar på den så åkte Joel Werner för en slashing och SIK fick freda sig ordentligt.

Knappa minuten efter att Skövde klarat ut såväl tre mot fem och fyra mot fem så stod Jesper Emanuelsson för en interference och fick sätta sig på botbänken i två minuter. Men SIK klarade även den utvisningen.

Henrik Thegel fick ett bra läge att ge Skövde ledningen på nytt i matchen i fyra mot fem när han fick ett friläge men avslutet gick en bit över Hannings ribba.

När Skövde väl var fulltaligt igen så var Martin Olsson nära att ge SIK ledningen men Hanning stod för en svettig fotbollsräddning när han kastade sig och räddade pucken från det tomma målet.

Även Samuel Gustavsson hann med en tvåa i utvisningsbåset innan perioden var över men SIK:s boxplay var riktigt bra och Linden fick aldrig något tryck.

– Jag tycker vi är spelförande i matchen och vinner utvisningarna med 8-2 om vi inte räknar med den sista med fyra sekunder kvar att spela, sa Fredrik Ljunggren.

Det skulle dock bli ett mål till under perioden. Med 11 sekunder kvar att spela tryckte Jesper Emanuelsson in pucken i en tilltrasslad situation framför Hanning och SIK kunde, trots sin usla start, gå till pausvila i ledning.

– Andra är otroligt stökig, dels får de lite för lätta anfall och mål på oss för att vi ger bort puckar, vi är inte tillräckligt noggranna och ödmjuka i spelet med puck, de får hela tiden vända rättvända på oss. Vi är för slarviga där och det straffar sig. Första sex minuterna är väldigt speciella, minst sagt. Det är ingen bra period av oss, det tycker jag inte, samtidigt så får de maximal utdelning, det är inte så att de sköljer över oss och skapar målchans efter målchans. Men det är alldeles för okoncentrerat och vi tappar puckar på lite fel ställen, sen får vi resten av perioden spela oerhört mycket boxplay. Däremot är det ett fantastiskt krig i boxen och ibland är det bra att få lite box när man vart lite slarvig med puck, det kan vara ett bra sätt att komma in i det, sa Fredrik Ljunggren.

Kontrollerat spel av SIK

I den tredje akten var det ett mer kontrollerande Skövde som klev ut på isen och de för dagen vitklädda Skövdespelarna gjorde en riktigt stabil tredje period. Linden skapade inte speciellt mycket tack vare att Skövde låg rätt och såg till att spela smart.

– Psykologiskt grymt viktigt mål när vi gör 5-4 precis innan paus och det ger oss lite luft under vingarna att gå på, sa Fredrik Ljunggren.

När SIK dessutom fick sitt andra powerplay i matchen small det efter 23 sekunder. Erik Dahné blev serverad öppet mål och kunde enkelt raka in pucken och avgöra tillställningen.

Linden försökte komma tillbaka på nytt men SIK hade inga större bekymmer att reda ut stormen. Adam Thilander hade, som vanligt mycket istid och spelade 24 och en halv minut under matchen enligt undertecknads stoppklocka.

Linden försökte i ett sista desperat försök att nå reducering och kvittering med att plocka ut Hanning för att spela sex mot fem men det slutade som det så ofta gör. Hemmalaget tappade en puck i mittzon när Erik Möller stressade och han kunde skicka pucken längs isen i den tomma kassen för att fastställa slutresultatet till 7-4 för Skövde.

– Tredje tycker jag känns kontrollerad och nra och vi försvarar oss på ett bra sätt. Härligt att vinna och starkt att vinna efter tappet till 4-4 och så mycket boxplay, det tycker jag är grymt starkt gjort av killarna, berömde Fredrik Ljunggren.

Redan på fredag spelas nästa match, även den på bortais och då är det Surahammar som står för motståndet.

– Det är rolig start med mycket matcher på kort tid, avslutade Fredrik Ljunggren.