SIK tog andra raka efter dubbla Thegelmål

Skövde IK åkte upp till Västmanland för möte med Surahammar bara två dagar efter vikorian mot Eskilstuna Linden.

Skövde fick klara sig utan avstängda Anton Weiler och skadade Oscar Forsmark och William Johansson men Lukas Johansson var åter i laguppställningen.
– Surahammar är svårspelade och de är snabba i sina vändningar och har haft flera tighta förluster och idag visar de varför de varit med i de tidigare matcherna, sa Fredrik Ljunggren om motståndet
.

Isen i Surahallen vållade en hel del problem för SIK i den första akten och det var flera tillfällen där Skövdespelarna tappade skär och ramlade trots att de var ohotade.

Det var annars SIK som förde spelet i den första perioden och skapade betydligt flest chanser, bland annat hade Henrik Thegel ett bra läge i powerplay och SIK:s numerära överläge skapade en hel del men Rasmus Helmrich i kassen parerade gång efter annan.

Axel Abrahamsson var nära att ge SIK ledningen efter knappa 13 minuter men trots att det såg ut som Helmrich var överspelad så räddade han pucken.

När SIK fick ett nytt powerplay var det nog många som räknade med att Skövde skulle fortsätta spela med ett högt pucktempo och trycka dit ledningspucken men istället blev det omständigt och farten på pucken saknades och efter 20 minuter var ställningen mållös, 0-0 men med en klar ledning i skotten med 15-5 för Skövde.

– Jag tycker att första peroden är kontrollerad och godkänd, saknar den där lilla extra hettan som vi kanske borde haft för att få utdelning i första men jag tycker den är kontrollerad och spelmässigt klart godkänd, sa Fredrik Ljunggren.

SIK tog ledningen

Om isen var dålig i den första perioden så var den än sämre i den andra, pucken studsade och hoppade mest hela tiden och spelarna i båda lagen hade svårt att kontrollera det.

SIK:s andraperiod var bättre än den uppe i Eskilstuna för ett par dagar sedan men laget bjöd på alldeles för mycket slarviga passningar och två mot ettor.

Marcus Wahlgren bjöds på ett friläge efter en dryg minut men målramen räddade SIK den gången.

Spelet böljade fram och tillbaka de första minuterna och inget av lagen fick till några längre anfall. SIK fick ett bra läge att ta ledningen efter drygt fem minuter när Martin olsson fick ett friläge med Helmrich men skottet gick i burväktarens mask och utanför innan domren blåste av.

Därefter fick Surahammar två stycken två mot ettor och den första rann ut i sanden när passningen blev för hård, den andra styrde Max Kardevall bort på ett förtjänstfullt sätt när han bröt passningen.

Tre minuter senare kom matchens första mål, SIK fick fast pucken i anfallszon och efter att de vitklädda spelat runt pucken ett tag så kunde Henrik Thegel lägga in pucken bakom en simmande Helmrich som inte hade en chans.

Därefter spelade Skövde kontrollerat och låg på rätt sida hela tiden innan de drog på sig två utvisningar inom loppet av en minut. Först åkte Dennis Santesson och sedan var det Martin Olssons tur, båda för hakning och SIK tvingades försvara sig.

– I andra tycker jag vi försöker lite för mycket istället men åker på lite för mycket spelvändningar för att det ska kännas bekvämt, ansåg Fredrik Ljunggren.

Vacker straff av Thegel

SIK fick inleda den tredje akten med 34 sekunder i tre mot fem. Men laget spelade med en tight box och såg till att hålla Surahammar på utsidan hela tiden och SIK klarade av det utan några större bekymmer.

Efter knappa sju minuter fick Surahammar ett jätteläge till att kvittera när William Strömbäck fick stå i slottet och måtta skott, avslutet gick dock en dryg meter över ribban och Robin Wallin behövde inte ingripa den gången.

I bytet efter var det Alexander Henriksson som spelade en puck till Axel Abrahamsson som kom direkt från båset, Abrahamsson blev fri med Helmrich och när han skulle avsluta blev han nedriven. Straffslag blev bedömningen och Henrik Thegel klev fram.

I en vid båge kom Thegel med fart in i anfallszon, gjorde en höftdragning och placerade in pucken mellan benen på Helmrich.

Därefter kändes det väldigt kontrollerat från Skövdes sida. Laget hjälpte varandra och täckte skott i parti och minut. Både Dennis Santesson och Henrik Thegel blockade skott och SIK fredade sig väl.

Martin Olsson höll dessutom på att punktera tillställningen i mitten av perioden men Helmrichs plockhandske hann upp i sista sekunden.

När Joel Werner sedan drog på sig en utvisning för slashing så fick Surahammar ordentligt tryck på SIK. Det tog en knapp minut sedan hade André Astley Rydberg reducerat med ett hårt direktskott förbi en chanslös Robin Wallin.

Målet gav SIK mer energi än det gav hemmalaget och bara minuten senare tryckte Jonathan Ström in 3-1 med ett skott från tekningscirkeln som såg ut att gå via en motspelares klubba och in i mål.

Surahammar tog omedelbart sin timeout och när de sedan tog ut Helmrich för att spela sex mot fem skapade de ett par halvlägen men SIK spelarna fortsatte ligga i skottlinjen och täckt undan allt.

– Den tredje är kontrollerad, där släpper vi inte alls mycket men det är klart att det blir lite stökigt när de reducerar till 1-2 i powerplay. Jag tycker vi försvarar oss på ett stabilt och bra sätt och vi stänger matchen på ett bra sätt. Det känns som vi har ett större lugn idag när vi ska stänga matchen än tidigare. Tredje känns väldigt stabil och det är skönt att vi fortsätter ha ett lugn efter deras reducering och vi har i slutet här när både Santesson och Thegel täcker direktskott på ett föredömligt sätt, sa Fredrik Ljunggren.

Segern innabär att SIK åker hem med sex poäng av sex möjliga på bortaturnén innan det väntar hemmamatch mot Köping på söndag.

– Det blir en lugn efermiddagsträning imorgon så vi kan åka av oss det här så laddar vi om för Köping på söndag, avslutade Fredrik Ljunggren.