Tennissiffror i historiska premiären

Under fredagskvällen skrevs det historia i Billingehov. Skövde IK:s damlag begick seriepremiär hemma mot IF Troja/Ljungby i en tuff kamp där SIK fick jobba hårt för att matcha det småländska laget.

– Troja gjorde en bra match, dom är bra skolade och spelar bra hockey, sa Mikael Persson-Riis om motståndet.

SIK kom till spel med tre fulla femmor och en målvakt och gjorde, trots en del nerver, en bra förstaperiod.

Att gästerna skulle ha ett högre tempo i kroppen var kanske inte så förvånande då de både spelat fler matcher den här säsongen, men dessutom spelat flera säsonger tillsammans. Förra säsongen slutade Troja på tredje plats i Damettan södra så det var inget dåligt lag SIK ställdes mot.

”Väggen” i kassen

Gästerna åkte mycket skridskor och hemmaspelarna hade svårt att hänga med inledningsvis. Hemmalagets Jessica Kreuger tog den historiska första utvisningen redan efter knappt tre minuter för en tripping men SIK spelade bra i boxplay och fredade sin kasse. De hade dessutom en vägg mellan stolparna i Beatrice Fletcher som räddade 25 skott i den första perioden.

Det spelade ingen roll om det var två mot ettor eller frilägen, Fletcher tog allt och gästerna blev frustrerade över att inte få utdelning på sina chanser.

– Bea var grym mot Troja och storspelade mellan stolparna, berömde Mikael Persson-Riis.

Alldeles i slutskedet av den första perioden så drog gästerna på sig en utvisning för tripping och SIK fick inleda den andra akten i spel fem mot fyra.

”Väggen”

– Det känns kul att seriespelet är igång nu, sa Mikael Persson-Riis.

Powerplay-spelet blev dock inte vad någon i SIK-lägret hade hoppats på. För 20 sekunder in i mittperioden kunde Katrine Westmark ge Troja/Ljungby ledningen på en omställning.

Innan det numerära överläget var till ända hade gästerna gjort ytterligare ett mål short handed. Hilda Svensson dubblade gästernas ledning och Skövde fick en brant uppförsbacke.

Historiskt premiärmål

När det sedan var Trojas tur att spela med en spelare mer på isen var det omvända roller. SIK kom i en två mot etta i numerärt underläge, Mikaela Spaak spelade pucken till Malou Blom-Hänninen och hon tryckte in den historiska reduceringen och skapade lite nerv i matchen på nytt.

Målet gav en del energi till hemmalaget men Troja redde ut den värsta anstormningen och inom loppet av två minuter kunde gästerna gå ifrån i målprotokollet.

Linn Moberg satte 1-3 bakom en chanslös Fletcher och Elin Svensson fixade 1-4 innan pausvilan.

Till den tredje perioden kändes det som att SIK skulle gå hårdare på puck och försöka få tryck på Troja för att i första hand få till en reducering. Det tog 32 sekunder, sedan hade Julie Öiseth fixat 1-5 och det var rullgardin ned för SIK.

Emelie Georgsson fick sätta sig två minuter på botbänken efter en tripping efter en knapp minut och då kunde gästerna öka på till 1-6 genom Herborg Geirsdottir.

Några fler mål blev det inte i matchen, den slutade 1-6 till Troja/Ljungby och man måste ge målvakten Beatrice Fletcher enormt med beröm, hon släppte sex puckar men hon räddade 60. Ett smått otroligt facit.

– Givetvis är det aldrig roligt att förlora med 1-6 men vi tycker det är inspirerande att se vad som krävs för att spela på den här nivån. Vi stod emot bra men bjöd på en del misstag som Troja utnyttjade. Trots förlusten så gjorde våra tjejer en bra insats och det fanns många bra sekvenser och prestationer i matchen som lovar gott inför framtiden, sa Mikael Persson-Riis.

Redan under söndagen spelas nästa match för damerna, borta mot förra årets seriesegrare, IF Malmö Redhawks i Malmö Isstadion.

– Vi är nöjda över att premiären är avklarad, nu ser vi fram emot nästa match, avslutade Mikael Persson-Riis.