Gediget försvarsspel gav tre nya poäng

Fjärde matchen på åtta dagar för Skövde IK innebar hemmamatch mot Köpings HC och det blev en tuff nöt att knäcka. Framför allt i tekningscirklarna hade SIK extremt svårt första perioden, gästerna vann tekningarna med makalösa 4-16 men SIK blev bättre desto längre matchen pågick och vann till slut tekningarna med 30-28 enligt undertecknads räkning.

Spelmässigt var det ändå hemmalaget som förde spelet under den första akten, SIK skapade snabbt ett fint läge när Henrik Thegel och Martin Olsson kom i en två mot etta, Olsson spelade pucken till Thegel men han höll inne avslutet en millisekund för länge och gästernas Vitor Sohlborg stod för en svettig plockhandskräddning.

Istället kom ledningsmålet när SIK fick sitt första powerplay i matchen. Henrik Thegel slog en diagonalpass genom centrallinjen och Dennis Santesson lyfte in pucken över en liggande Sohlberg.

SIK åkte mycket skridskor inledningsvis och gästerna drog på sig tre utvisningar på de första tio minuterna. Skövdes andra powerplay var fortsatt bra även om utdelningen uteblev men det tredje var på gränsen till uselt, SIK fick inte in pucken i anfallszon och fick inte iväg ett enda skott under den tvåan.

När SIK sedan drog på sig sina två första utvisningar i matchen kom kvitteringen. Oscar Sarhus fick stå vid Robin Wallins vänstra stolpe och kunde trycka in pucken bakom burväktaren på en retur.

Det tog drygt två minuter, sedan hade SIK tagit ledningen på nytt. Alexander Henriksson höll sig kvar framför Sohlborg i ett anfall när pucken var på väg ut ur Köpings zon men stoppades på blålinjen av Joel Werner. Werner spelade pucken till Henriksson som gjorde en dragning, fick ned målvakten på baken och placerade in pucken bakom honom.

– Det är en jämn och tät match precis som resultatet visar. Vi spelar en gedigen hockey med bra anfallsspel och bra försvarsspel idag, ansåg Fredrik Ljunggren.

SIK borde avgjort

Direkt när pucken släpptes i den andra akten fick Jesper Emanuelsson ett läge där han så när tråcklade in 3-1. Först drog han en försvarare och sedan målvakten men pucken stannade längs mållinjen och höll sig utanför målet den gången.

Några minuter senare fick Alexander Henriksson öppet mål när SIK fick tryck nere i Köpings försvarszon men på fotbollsmanér kastade sig Sohlberg och räddade pucken från att hamna i nätet.

Martin Olsson träffade stolpen när han styrde ett backskott efter dryga nio minuter men SIK hade inte marginalerna med sig i mittperioden.

Köping var inte chanslösa de heller, i en spelvändning kom de två mot ett efter att Joel Werner var fasthållen i Köpings försvarszon men när passningen kom så var Max Kardevall raklång på isen och bröt effektivt passningen och chansen rann ut i sanden.

Därefter tog gästerna över ordentligt och fick fast SIK flera gånger i Skövdes försvarszon. Robin Wallin tvingades till flera högkaratiga ingripanden och såg till att SIK inte tappade sin ledning. En gång blev han dessutom räddad av sin målram när Charles Backman prickade överliggaren med knappa minuten kvar att spela.

– Stora delar tycker jag att vi spelar ganska bra, det är när vi bjuder bort lite för mycket puckar så får de lite övertag men stora delar har vi bra koll på det, ansåg Fredrik Ljunggren.

Bortdömt mål

I den tredje akten räknade de flesta med att Köping skulle bli hetare framför mål och sätta mer press på SIK men hemmalagets försvarsspel höll högsta klass och Skövde såg till att hela tiden ligga på rätt sida om sina motståndare och hålla de på utsidan.

– Tredje perioden tycker jag vi spelar riktigt bra försvarsspel hela vägen, vi släpper fyra skott mot oss i tredje perioden när de jagar kvittering, så det tycker jag är ganska bra, berömde Fredrik Ljunggren.

Det var böljande spel fram till powerbreaket innan Skövde kunde få lite tryck med hjälp av ett powerplay. Målen uteblev dock och ställningen var fortsatt 2-1 till SIK kvarten in i perioden. Köping tog sin timeout efter 15.46 för att prata ihop sig men SIK låg fortsatt rätt och Axel Abrahamsson täckte ett viktigt skott efter drygt 17 minuters spel.

Några sekunder senare plockade gästerna ut sin målvakt för att spela sex mot fem och de hade en puck inne efter 18 minuter. Men domare Filip Granrud stod bra placerad och dömde omgående bort målet för spel med hög klubba.

– Jag uppfattade inte riktigt vad som hände där, sa Fredrik Ljunggren om situationen.

SIK som blev åderlåtna i tekningar i den första perioden såg till att vinna de viktiga tekningarna i slutet, både Martin Olsson och Jonathan Ström vann takningar i egen zon och i matchens slutskede, efter en tekvinst i egen zon hamnade pucken till slut hos Adam Tilander. Backen lyfte ut pucken ur egen zon och den gled över hela isen och in i den tomma kassen. Gästerna protesterade vilt men domare Granrud visade ingen pardon mot Köping utan SIK fick med sig samtliga tre pinnar och plockade maximala nio poäng under veckan.

– Teken i första var usel och det var något vi pratade om efter första perioden att det gjorde vi inte tillräckligt bra, vi måste vara riktigt påkopplade och de viktiga i slutet vinner vi, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.

Närmast väntar Forshaga borta på onsdag kväll för SIK.