Inför Forshaga IF – SIK

Värmlandsresa med förhoppning om att förlänga sviten?

Så kom den då, det som vi brukar skoja om som ”kaffe kaka tredje raka”. En fin start på serien naturligtvis där vi haft god poängskörd med tio av tolv möjliga. Men det gäller att ha lagom respekt för sina motståndare, vara ödmjuka och påminna sig om varför man vinner matcher. När division ett västra snackades upp nämndes onsdagens motståndare Forshaga som till och med en given allettankandidat men de har haft en motig inledning av serien och framförallt släppt in mycket mål. Ska det bli mot Skövde de vänder trenden eller blir det en ”kaffe kaka fjärde raka”?

Grattis är ju gångbart?

-Ja det får vi gärna fortsätta med så tack, svarar Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren samtidigt som han visar en bred tandrad som går i en uppåtriktad båge där inne i skägget.

Det kan man hålla på med länge eller det kanske blir tråkigt att bara vinna också?

-Nej det tycker jag inte, skrattar tränaren.

Du beskrev Köping som ganska frejdiga i sitt spel och det var knappast någon överdrift, de var överallt. Berätta om matchen?

-Jag tycker det är en lite upp och ned match och stundtals märks det att vi har spelat mycket på få dagar och lite trötta huvuden kanske. Men jag tycker väl ända att vi gör det väldigt bra långa stunder. Vi spelar ett bra spel och det som blir stökigt är när de blir lite, ja de är ju frejdiga och snabba i sitt anfallsspel, har riktigt kvicka forwards och det är klart att när vi också vill anfalla kan det bli lite fel åt andra hållet, men stora delar riktigt bra. Jag sade väl sista här att andra perioden tycker vi är lite stökig i slutet men vi har ju den också stora delar och kunde gjort något där, vi har ganska så mycket klara målchanser. Men som sagt, en gedigen match och 2–1 inför sista där det känns som att vi täpper till den på ett väldigt, väldigt bra sätt. Fyra skott emot enligt statistiken är ganska bra när man har ett lag som jagar för att 2–1 är lite att leda med.

Ja fyra skott fick de igenom i tredje. Det kändes inte så men med fyra skott igenom har man ju täckt av det ganska bra?

-Ja vi upplevde det väldigt lugnt i vilket fall. Sedan är det klart att ett mål och då kan allting hända.

Det var verkligen en målvakternas kamp där jag framförallt vill hylla Robin Walin i vår kasse som gör det utomordentligt bra, men även motståndarnas Viktor Sohlborg gör det strålande?

-Ja jag kan inte säga emot. Det är målchanser för att göra mer än 2–1 innan vi gör trean i öppen kasse så bra målvaktsspel, absolut.

Vi pratade lite om tek senast och där svängde det verkligen i matchen, en bedrövlig första period men sedan spottade vi upp oss?

-Ja, konstaterar Fredrik vilket lockar fram skratt från oss båda.

Sedan har vi den omdiskuterade situationen med två minuter kvar men domaren tvärsäkert vinkar washout, var det hög klubba?

-Jättesvårt att se. Jag ser det inte när jag tittar på reprisen heller och har faktiskt ingen uppfattning om det. Däremot är ju domaren otroligt snabb på washa så han står ju ganska bra till men jag har jättesvårt att se hur många gånger jag än tittar på det faktiskt.

Åkte vi på några nya skador?

-Nej inget nytt utan vi har samma manskap att tillgå.

Iakttagelser från dagens träning då, det var ju inte bara nya benskydd på Robin Walin utan det var ju något annat som var annorlunda på isen?

-Vad skulle det ha varit, funderar Fredrik?

Det var ju William ”Willys” Johansson som tränade i gul tröja nu (tacklingsbar)!

-Du är här för sällan, han tränade i gul tröja igår också, skrattar Fredrik. Nej men han är väl inte helt startklar ännu men han har börjat vara med så pass mycket så då kan han lika gärna köra med den färgen om han känner att han klarar av kampspelet och sådant. Han är inte startklar men det är på väg åt rätt håll.

Har vi några sjuka då?

-Nej det är Forsmark (Oscar) och Willys som är skadade och Weiler (Anton) är fortsatt avstängd.

Forsmark kämpar på med sina gummiband där uppe på läktaren, hur går det för honom, det ser tråkigt ut?

-Ja det är nog inte det roligaste man kan göra när man ser att kompisarna är ute och spelar och tränar. Jag hoppas för både hans skull och vår skull att han är tillbaka och spelar snart. Vi tar det lite vecka för vecka nu och vi får stämma av här efter denna också. Jag hoppas att han kan komma på ganska snart, det lät hoppfullt när de tittade på honom häromdagen.

Och så hade vi Anton, har vi hört något om hur många matcher avstängning det blev för honom?

-Sju sägs det så han är indisponibel ett tag.

En annan notering från träningen var att du blev ganska hårt tagen där i en tekningssituation? (Fredrik och minst en av tekarna hamnade i en hög, reds anm)

-Ja det var hårda bud, jag hamnade lite i kläm där.

I princip aldrig ser man några tränare som har hjälm på sig?

-Ja men det blir nog vanligare och vanligare faktiskt så vi ligger nog steget efter. Det börjar nog bli lite vanligare så vi kanske får haka på den trenden också?

Isen i olika ishallar kan vara av olika karaktär och vad jag har förstått skiljer sig isen åt redan på Billingehovs två fullstora isytor. Berätta lite om isar och hur det kan påverka spelet?

-Oj, det var en svår fråga. Jag tror inte att det påverkar jättemycket. Hårt eller inte eller mycket snö  eller inte, det är väl det då och hur de hanterar det över tid och att en del kanske blir sämre ju längre perioderna går i så fall. Men annars är det inga jättekonstigheter vad jag kan tänka mig, det är inget jag har tänkt på i vilket fall.

Två målvakter och två forwards har vi kört presentation på så det börjar bli dags för en back, vad säger du om #27 Max Kardevall?

-En stor och stark back med styrkor i det defensiva spelet. Också duktig på att bära puck med bra skridskoåkning och bra fart men absoluta styrkorna ligger i att vara stark i försvarsspelet, vara på rätt sida och vinna närkamper och ta det därifrån sedan.

Jag fick en läsarfråga om just Max. Läsaren skriver att Max har ett mäktigt skott men använder det sällan, borde han skjuta oftare enligt dig?

-Jag har absolut inte reagerat på att han inte skjuter när han har lägen, det gör jag inte. Så svaret är väl nej då, jag tycker inte att han avstår från att skjuta när det väl dyker upp chanser.

Stor…Stark…Snabb…

Sedan har vi en läsarfråga från den härliga signaturen BoiHjo som skriver. Jag har en fråga att vidarebefordra till tränaren och coachen Fredrik, hur arbetar du för att få ned antalet utvisningar i vårt unga A-lag? Jag har uppfattningen att laget tar för mycket utvisningar och framför allt tar vi dubbelutvisningar alldeles för ofta.

-Vi jobbar hela tiden med att vi inte vill ha utvisningar. Vi vill att när vi kliver från en match vill ha haft mer powerplay än boxplay, det är en målsättning vi har. Det handlar om att man ska jobba med skridskoåkning och klubba på isen så man slipper utvisningar och jobba med skridskoåkning för att få med sig utvisningar, det är det vi pratar om. Dubbelutvisningar, jag kan tänka mig att han menar att vi haft några tre mot femmor emot oss och det vill vi inte ha såklart. Det handlar om samma sak där att vi ska fortsätta att jobba, ligga på rätt sida och använda fötterna. Några olyckliga omständigheter, vi hamnar på fel sida lite, senast fick han bryta in så att vi åkte på en till och fick spela tre mot fem spel. Det dyker upp situationer ibland där man inte har så mycket val men jag kan hålla med om att vi har lite för mycket utvisningar på fel ställe emellanåt. Vår ambition är att vinna den matchen.

Nu ska ni ta er ann ett Forshaga på onsdagskvällen som har haft lite skralare utdelning här i inledningen än vad väldigt många nog väntat sig. Hur går dina tankar inför mötet?

-Vi vill ju fortsätta på det vi har byggt upp och hitta en stabilitet över sextio minuter där vi spelar bra ishockey och är noggranna och fortsätter att höja våra dalar lite. Det är vårt huvudfokus att hitta en jämnhet i spelet och fortsätta att prestera bra. Forshaga kan jag tänka mig att de kommer ganska revanschsugna efter den starten de haft med ganska mycket insläppta och kanske lite förväntat topp fem lag. Det är klart att det börjar bli lite press där men jag räknar med att vi möter ett revanschsuget Forshaga och att vi kliver upp och fortsätter spela bra och håller i den trenden vi har haft.

Har jag räknat rätt är det precis jämn fördelning över tränings och seriematcher och vem du har ställt, vem ställer du i mål?

-Robin (Wallin) står mot Forshaga.

Lycka till i Värmland?

Tack så mycket.

Matchen går att följa via webben för en kostnad av 119 kronor. Men du har väl inte missat erbjudandet från hockeyettan med månadsabonnemang för en kostnad av 299? Då ser du allting på hockeyettan under en månad. Glöm inte att ange Skövde IK som favoritförening så blir det en liten extrapeng till vår klubba. Länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-forshaga-if-skovde-ik-yjwmdb

Du har naturligtvis inte missat att Skövde IK, precis som samtliga division ett föreningar i hockey, går en jättetuff ekonomisk match nu i höst på grund av coronapandemin som medför uteblivna publikintäkter. Vi kan bara vädja till dig som supporter att hjälpa klubben med vad du kan. Information hittar du här. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=167083

Jag tackar ödmjukt för de läsarfrågor jag får och hoppas ni fortsätter att skicka in sådana till [email protected]

KRIGA SKÖVDE KRIGA!