Inför SIK – Lindlövens IF

Det går bra nu!

Som supporter är det bara att tacka och buga när Skövde IK radar upp segrar. Onsdagens oerhört spännande match var den fjärde segern på raken. Snipern Henrik Thegel sprätte sent i den tredje perioden in matchvinnande 3–2 med en läcker backhand. Skall Skövde fortsätta på inslagen väg i söndagens match när Lindlövens IF besöker?

Jag är ganska säker på att det var du som introducerade mig i begreppet ”goda vanor” i hockeysammanhang, kan det vara så?

-Det vågar jag inte svara på men det är ett uttryck som jag känner igen att jag har använt så det kan säkert vara så. De vanorna vi har nu som jag tänker att du är på väg in på, de gillar vi va, de är goda vanor, skrattar Skövdetränaren Fredrik Ljunggren.

Ja precis, jag kör vidare med vår GVG, goda vanor grattis!

-Tack så mycket!

Onsdagens match borta mot Forshaga blev en riktig nagelbitare, hur är din syn på matchen?

-Jag håller absolut med om att det var en tuff match och en jämn match. Det som fäller avgörandet sedan känns väl ungefär som att vi har vunnit och Forshaga inte har gjort det, de blir frustrerade lite när det inte går med medans vi har ett större lugn i spelet skulle jag nog vilja påstå. Vi lyckas avgöra sent genom att vi tror på det vi håller på med och har vunnit jämna matcher. Det är ganska så psykologiskt viktigt ibland så att det kan vara ett skönt sätt att få vinna på och att täcka många skott i slutet. En jämn hockeymatch där vi tillslut vinner och jag tycker inte det är helt orättvist utan det känns ganska bra

Gick vi skadefria även från denna matchen?

-Ja!

Och inga sjukdomar som tillstött?

-Nej!

Hockeyspelare är ett tufft släkte och det brukar krävas en del innan de står över en match frivilligt. Men om man bortser från skadefrånvaro, vad är en giltig anledning för att stå över en match?

-Ja just nu så är det ju lite annat tak på det med tanke på rådande omständigheter så får man ju inte vara här med förkylning och sådant. Annars är det väl hur man mår och klarar av att prestera som är det huvudsakliga, spelarna får avgöra själva. Men i dagsläget är det ju annorlunda mot hur det brukar vara när det går och hostas och snoras lite titt som tätt.

Om man ser till privata angelägenheter som dop, födslar, bröllop och sådana grejer?

-Ja om man ska gifta sig kan man planera det när det inte är matchdag tänker jag, haha. Barnafödsel kanske är lite svårare så där får vi acceptera såklart. Mycket av det sociala livet försvinner under en hockeysäsong, man missar mycket familjesamankomster. Det är mycket man missar under en hockeysäsong vill jag påstå men det gäller ju alla att man följer sitt hockeyschema om det inte är något speciellt. Händer det saker som gör att man måste missa så är det ju så men det är svårt att säga då det är från fall till fall. Men kalas och helst inte annans dop heller utan det är väl om man själv har något som är viktigt.

Jag har inga läsarfrågor denna gången men däremot fick jag ett tips från någon senast jag var här. Du var inte helt nöjd med spelet i fem mot fem efter de två första matcherna och i de senaste tre har ni ju bara släppt in ett mål i fem mot fem. Är det bara Robin Wallins storspel det beror på eller har ni skruvat lite på försvarsspelet i fem mot fem?

-Skruvat på det vet jag inte om vi har gjort, vi har blivit noggrannare och bättre. Man växer ju in i en serie och jag tycker vi har blivit bättre på att inte släppa igenom skott, vi har blivit bättre på att vinna insidan i egen zon också. Jag tycker vi har hittat en trygghet i det försvarsspelet samtidigt som Robin absolut har spelat jättebra.

Du pratade här i inledning om att ni har ett lugn också!

-Ja det tycker jag. Jag tycker väl någonstans att när vi möter lag så måste man förstå att motståndarna vill ha pucken ibland och har det ganska ofta under matcherna med och då måste man kunna försvara sig och inte stressa upp sig i det utan man ska känna en trygghet och ett lugn i hur man försvarar sig. Ett lugn betyder ju inte att man ska stå och vänta på saker utan man måste fortfarande vara aggressiv såklart men att man ändå känner att nu spelar vi försvarsspel och då gör vi det på vårat sätt och vi gör det på ett så bra sätt som möjligt och sedan när vi vinner pucken går vi därifrån, lite åt det hållet.

Hockey beskrivs ibland som en sport där det är en stor fördel av att ha hemmaplan, har detta påverkats av det faktum att hemmastödet i princip gått förlorat nu med bara 50 personer i publiken?

-Jag vet inte riktigt? Men det är klart att för oss som är vana vid att ha mycket publik spelar det in känslomässigt i vilket fall. Sedan tycker jag nog att vi har gjort det jäkligt bra och hittat en nivå trots att man inte har publiken i ryggen på det sättet och att vi upplever att det är lugnare på isen utan jag tycker vi hittat en bra nivå där. Men det är svårt att säga, vi har ju vunnit våra bortamatcher och tappade poäng mot Dalen hemma men det är svårt att dra några slutsatser av det. Men vi hade gärna spelat inför tolv till femtonhundra på Billingehov.

Säsongen 12/13 var din första som huvudtränare i SIK:s A-lag och du fick då in ett nyförvärv som den säsongen satte ett svårslaget klubbrekord med den helt galna siffran 14 i kategorin single season most Game Winning Goal, GWG. I onsdagens match var han där igen. Berätta om (#15)/#28 Henrik Thegel?

-Ja det var lite kul att du drog upp det för jag pratade med honom lite om det efter den matchen. Jag mindes också från den säsongen att han gjorde otroligt många, tolv var min gissning men du har bättre koll.

Nej utan det är Micke Därth och hemsidan som har koll!

-Ja den litar jag på, jag hade den bara från minnesbanken, hehe, och då litar vi mycket, mycket mer på Därth!

-Thegel är en jättesmart spelare och användbar i alla spelformer. Smart, ligger rätt, självklart en bra avslutare, det har han ju visat flera gånger om. Jag tycker ändå att någonstans ligger han in under smarthet där han gör mycket rätt saker på isen. Han är inte den snabbaste spelaren vi har i laget om vi jämför med någon vi pratade om för några veckor sedan som kanske är snabbast i hela serien så kanske vi inte kategoriserar Thegel där utan han får ha sin smarthet. Han ligger rätt, gör mycket smarta beslut både med och utan puck. Jag tror kanske inte att man ser det om man inte tänker på det utan då ser man kanske bara hans mål men han är jättenyttig för laget och det både i powerplay, boxplay och fem mot fem spel.

Gillar GWG

Vi nämnde Därth här förut och nu nämner du smarthet, han påpekade många gånger att hockey är ett intelligent spel eller hur han nu utryckte det?

-Ja det är det ju såklart. Det går ju väldigt väldigt fort och du måste ta snabba beslut och ibland måste du känna vad som ska hända utan att se det alla gånger utan du måste ha ett mönster att följa och ett litet ryggmärgsbeteende, man måste vara smart och förutseende när det går så fort därute.

Söndagens motstånd Lindlövens IF, bland hockeyettanexpertis tippat som ett lag som kan blanda sig in i striden om seriesegern. Hur går tankarna inför denna tuffa hemmabatalj?

-Det är ytterligare ett motstånd som vi måste kliva ut och ha stor respekt för och fortsätta på vårat sätt att spela ishockey som vi gjort och fortsätta att göra det över 60 minuter. Det jag har sett av Lindlöven så är det ett ganska så strukturerat och skickligt lag som kanske inte har fått den utdelning poängmässigt som de vill ha så de har säkert lite revanschlusta och kommer hit med det så att vi får vara beredda på allt därute. Men på det stora hela, största fokuset ska ligga på vad vi ska göra och göra det bra över tid så kommer det sluta väl.

Robin har varit riktigt bra när han vaktat målet de senaste tre matcherna, fortsätter du med han i mål eller är det dags för Hugo Fagerblom att kastas in?

-Robin får fortsatt förtroende mellan våra stolpar.

Då önskar jag lycka till mot Lindlöven!

-Tack så mycket!

Ni följer naturligtvis matchen via webbteve och länk till matchen hittar ni här. https://embed.staylive.tv/livestream/32086

Fortsätt gärna att skicka in läsarfrågor till per-erik.odh@rebellerna.com

  Kaffe kaka fjärde raka!