Derbyseger efter att SIK vänt 0-2 underläge

Det blev ett tätt och tight derby i Billingehov under söndagseftermiddagen när SIK tog emot antagonisten Mariestad. Båda lagen bjöd upp till dans även om de riktiga känslorna inte riktigt syntes stundtals.

Derby brukar innebära fullsatta läktare och mängder med känslor. Men under seriens första Skaraborgsderby mellan Skövde och Mariestad saknades båda, åtminstone de första 20 minuterna.

Publikrestriktionerna som Corona medfört innebar att publiken inte var välkommen till Billingehov, bortsett från de 50 som är tillåtna att plocka in på sittplats.

Spelmässigt var det två jämnbördiga lag som ställde upp för tekning och det var ofta som lagens försvar tog ut varandra och varken Robin Wallin eller Tobias Sandberg sattes på några överdrivet stora prov i den första akten.

Robin Wallin fick egentligen bara ett riktigt hot mot sig under perioden. Lucas Jidenius tog sig in i anfallszon när Skövde hade Axel Abrahamsson på utvisningsbänken, han spelade pucken till Liam Nilsson som med ett handledsskott placerade in 0-1 för gästerna.

Skövde skapade lite mer och Sandberg fick god hjälp av sin högra stolpe vid ett av tillfällena. Henrik Thegel fick ett fint läge men hans slagskott fick hela hallen att eka efter träffen i målramen.

Strax därefter var det Jonathan Ström som var nära att kvittera när han styrde en puck från Jesper Emanuelsson som Sandberg räddade med axeln.

Men trots några fler chanser för SIK i den första akten så var det gästerna som gick till pausvila i ledning med 0-1.

– Det handlar om att vinna dueller och slå sin motståndare, det är mycket det som det handlar om idag. Det är en tuff, tät match med mycket kamp, sa Fredrik Ljunggren.

>Gästerna utökade sin ledning

I den andra akten var det Skövde som var det spelförande laget under stora delar och borde nog fått utdelning på någon mer chans.

David Lundmark fick ett fint läge efter knappt två minuter när han tunnlade en back men avslutet gick via Sandbergs arm och utanför målramen den gången.

Knappa två minuter senare var det Alexander Henriksson som fick ett halvöppet mål att skjuta på men skytten fick inte upp pucken utan prickade Sandbergs utsträckta benskydd.

Mariestad spelade smart och spelade på kontring under stora delar, Lucas Jidenius fick en kontringsmöjlighet efter nästan nio minuter när han tog sig förbi Tom Olsson och tryckte sig in på mål, men Robin Wallin var tät längs isen den gången och parerade med sitt benskydd.

Istället skulle målet komma en stund senare, återigen när Axel Abrahamsson satt på botbänken efter att Mariestad fått behålla tryck i SIK:s försvarszon när linjedomaren missade en offside på två decimeter och Abrahamsson tvingades ta en utvisning.

I det efterföljande powerplayspelet var det Jesper Lindén som fick en passning från Liam Nilsson och han rakade in pucken mellan benen på hemmamålvakten.

Skövde skulle till slut få hål på Sandberg. I powerplay fick Henrik Thegel en öppnande passning från Dennis Santesson och rakade in pucken i nätet bakom en chanslös Sandberg.

– Jag tycker vi känns trygga i försvarsspelet i fem mot fem och klarar oss undan några vassa chanser, de gör båda sina i powerplay, sa Fredrik Ljunggren.

Gambling från SIK

I den tredje perioden försökte gästerna spela av matchen men Skövde pressade på och skapade en hel del möjligheter mot Sandberg.

Både Henrik Thegel, Jonathan Ström, Dennis Santesson och Alexander Henriksson provade skott mot Sandberg men kvitteringen dröjde.

SIK hade många långa anfall mot Mariestad men gästerna försvarade sig väl.

Med tre minuter kvar var ställningen fortfarande 1-2 och Fredrik Ljunggren valde att nyttja sin timeout, han passade även på att plocka Wallin för att spela sex mot fem och det var då SIK fick hål på Sandberg.

Lukas Johansson lyckades peta in kvitteringen bakom Sandberg efter att det blivit tilltrasslad framför burväktaren och SIK såg ut att ta matchen till förlängning.

Mariestad gick dock till anfall och för de med Grumsmatchen i färskt minne så blev det en viss oro för att Mariestad skulle hinna avgöra.

Men så blev inte fallet, istället blev det förlängningsspel och där fick BoIS två jättechanser efter en knapp minut, Erik Olsson fick ett friläge men Wallin räddade med sin klubba och på returen så sträckte han ut sitt högra benskydd och parerade på nytt.

– I tredje får vi ned den på djupet och jag tycker det känns rättvist att vi kvitterar. Grabbarna gör en riktigt bra tredje period framför allt och jag upplever att vi är lite derbytagna i de första två, ansåg Fredrik Ljunggren.

Istället var det ett slumpmål som avgjorde tillställningen.

Erik Dahné tog sig in i anfallszon och kastade bara iväg en puck mot Sandberg som burväktaren inte var beredd på. Pucken gled sakta mellan benskydden och SIK fick till slut jubla över två nya inspelade poäng och drog ifrån ytterligare i tabellen.

Närmast väntar match hemma mot Borlänge på onsdag.

– Kollektivet är anledningen till att vi vinner idag men det är puls hela vägen, avslutade Fredrik Ljunggren.