Dalens coach: Jag lider med HV 71

HV 71 sladdar i SHL.

Det är uppstickaren HC Dalen som är stans glädjeämne runt hockeyn denna vinter, men tränaren och sportchefen kan ändå inte riktigt njuta av framgången.

– Jag mår uppriktigt illa och lider något oerhört med HV, säger Pelle Gustafsson.

Hockeylivet i Jönköping är just nu lite upp och ned för Per Gustafsson, 50, sportchef och tränare i HC Dalen.

  • Upp – för att Dalen gjort en kanonsäsong och kvalificerat sig för södra Allettan och fått utväxling på de senaste årens konsekventa satsningar på egna produkter.
  • Ned – för att HV 71, klubben där backgiganten vann fyra SM-guld och ses som en av klubbens största genom tiderna, har en mardrömssäsong i SHL och är fastnaglat i botten, med ett ovisst kvalspel i vår som värsta spöke. 

Pelle Gustafsson fattar att vi bara MÅSTE prata lite HV med honom.

– Ja, man mår ju inte bra nu, det är bara att erkänna. Det gungar ordentligt där nu, och de måste ta sig igenom ett stålbad för att reda ut det här. Det är inte kul att se från distans. 

Har nån i HV rent av hört av sig till dig?

– Ne, jag har ingen som helst kontakt med dom nu. Jag har fullt upp med mitt jobb i Dalen och det krockar ju ofta med matcher och träningar, jag tror jag bara sett en match med dom i år. Men det är klart att man påverkas ändå, jag fattar att det är skakigt hos alla nu. 

Kommer de reda ut detta utan kval?

– Jadå, det gör de. Det finns så mycket hockey i den klubben.

Nej, då är det såklart roligare att prata om HC Dalen, klubben där Gustafsson varit verksam i sedan 2015 och som han förra veckan förlängde kontraktet med fram till 2023.

– Det känns som vi har nåt bra på gång, vi har fått jobba långsiktigt och målmedvetet ett par år nu, och det var verkligen en bra avlastning för mig att vi fick in Daniel Josefsson (med mängder av rutin från SHL) som assisterande tränare och sportchef förra säsongen. 

Och så har ju Dalen plockat upp ett par ratade HV-stjärnor också.

Klubbikonen Martin Thörnberg, 37, och backen Christoffer Persson, 35, har båda spelat ett antal matcher för Dalen i höst/vinter.

Blir de kvar hela säsongen?

– Det är lite dag för dag här, måste jag säga. Klart vi vill att de ska spela med oss hela våren, men de kommer säkert få anbud från andra klubbar som vi inte kan matcha och då får det bli så. Vi har en bra dialog med båda så om de bestämmer sig för att spela någon annanstans så kommer vi få veta det, men det är klart vi hoppas att de stannar säsongen ut. 

Hur bra är Thörnberg nu?

– Han håller SHL-klass. 

Allettan då, hur långt kan ni gå? Har ni nån intern målsättning? 

– Vi pratar inte riktigt så, vi spelar varje match för att vinna. Och det är klart, vinner man alla matcher går man ju till slut upp en serie, säger Gustafsson och skrattar.

Däremot betonar Gustafsson att Dalen vill satsa ungt och bygga på lång sikt, och drar två fina exempel här.

Karl Smedberg, f, 21, och Kristian Röykås Marthinsen, 21, f, är spelare som växt in i kostymen i Hockeyettan i höst.

– De var förstaårsseniorer i fjol och fick slita lite extra för att förstå skillnaden mellan junior- och seniorhockey. Men nu är de där, de har varit väldigt starka båda två. 

Närmast väntar Troja (hemma onsdag) och Nybro (hemma söndag) för Dalen, två lag som tippas vara med på övre halvan.

– Det känns som två bra värdemätare för oss var vi står, det ska bli väldigt spännande. 

Ja, Troja har fått många favorittips. Är de det bästa laget i serien?

Pelle G funderar en stund och skrattar sen till.

– Nej. Det är vi.

Text: PeO Larsson

FOTO: Marcus Vilson

GUIDE: Det här gäller i vår i alla serierna