Återförenad med barndomsvännen

Han växte upp med Rihards Marenis.

Efter många år är de nu återförenade.

– Det är en dröm att vi kan spela tillsammans igen. Jag ser fram emot att visa vad jag går för, säger Edmunds Augstkalns.

 

Läs mer: Tillsammans är vi starka i derbyt

 

KIF:s nyförvärv från Lettland dök upp under lördagen och hann se sin nya klubb förlora efter sudden mot Övik.

På måndagen gjorde han sitt första pass med sina nya lagkamrater. Tidigare hade han bara känt på Lombias is i en individuell träning med Rihards Marenis.

Det var länge sedan som de två kompisarna delade is. Nu kommer man att göra det under de tio avslutande matcherna i Hockeyettan, till att börja med.

– Jag och ”Ricky” träffades när vi var tolv år, tror jag och vi klickade direkt. Det ska bli väldigt roligt att spela med honom igen.

Så här beskriver han sitt första intryck av Kiruna.

– Det är fint här. Jag kom upp efter en lång resa och träffade laget. Alla var väldigt välkomnande direkt. Det är ganska kallt, haha. Men de säger att det är en riktig hockeystad så då passar den mig perfekt, säger KIF-backen.

Det han fick se på lördagen var egentligen inget nytt. Edmunds Augstkalns spelade i Åker/Strängnäs under 2016. Han vet ungefär vad som väntar.

– Jag såg en snabb hockey med spelare som har en bra teknik. Jag gillar det och jag ska försöka att anpassa mig till spelet så fort som möjligt. Det är bara tio matcher kvar på den här serien så jag måste vara redo direkt, säger han.

Hur är du som spelare?

– Jag lämnar det snackat till fansen och de andra runt klubben. Jag gillar inte att prata så mycket om det men jag kan säga att jag är ganska allround. Jag gillar att spela defensivt och att följa med i offensiven. Jag gillar att tacklas och jag kommer att komma in med en energi till laget.

På onsdag sker debuten i derbyt mot Kiruna AIF. Viktiga poäng står på spel i jakten på Sundsvall i toppen och för att hålla sig ifrån botten tre-placeringarna som innebär kvalspel.

– Jag ser fram emot matchen. Jag kan inte vänta, säger Edmunds Augstkalns.

Ja, det gäller alla KIF-fansen. Man längtar så klart alltid efter hockey. Men det är ju bara åtta stycken som släpps in på Lombia på onsdag.

Vi andra kan se matchen gratis via den här länken när KIF-TV-hjältarna åter igen levererar.

 

Mattias Heikki