KIF tog tredje raka derbysegern

KIF tog tredje raka derbysegern.

AIF besegrades med 4-1. Längst bak stod Ludvig Christoffersson för en stabil insats.

Och målen framåt gjordes av Rihards Marenis, Hugo Niemi, Jesper Strandelin och Anton Elenius.

– Det var en bra kväll på Lombia, sa tränaren Kim Sunna

Texten är uppdaterad med kommentarer.

 

Matchsponsor: Teknikkonsulterna

 

Derbyt fick en ganska avvaktande start. Det såg ut att vara två lite spända lag på isen där man slog bort passningar. Lagen turades om att söka burskydd i uppspelen.

Det kändes som att KIF hade kontrollen under de första 20 minuterna.

Felix Fjällkeborn och Andreas Mäki Kero fick varsin vass chans framför kassen utan att lyckas peta in pucken. Det hände tidigt i matchen. Halvvägs in i perioden serverade Rasmus Similä Rihards Marenis vid den bortre stolpen, som så när kunde ge KIF-ledningen.

Men det var exakt det han gjorde två minuter senare.

Letten tog in pucken i zonen, tog ett varv runt kassen innan han passade bak till Markus Magnusson. KIF-backen höll i skottet från blå, fintade och sköt i andra läget. På returen stod Marenis välplacerade och fick in pucken.

AIF:s första riktigt farliga målchans skapade KIF själva. Ludvig Christoffersson slarvade med spelet med klubban bakom målet. Det var Johan Ceder nära att utnyttja men fick inte in pucken köksvägen och skulle ha haft en utvisning med sig i momentet efteråt.

”Gästerna” AIF växte in i matchen och skapade en farlig dubbelchans i slutminuten men Christoffersson kom ut stort och gjorde en dubbelräddning.

1-0 efter den första perioden.

– Det var som jag sa innan matchen. Det är som jag var inne på innan matchen. Det är upp till oss hur vi vill att matchen ska se ut. Det är konsekvent spel i 40 minuter till som gäller. Det gäller att vrida på skallarna, summerade Kim Sunna i den första periodpausen till KIF-TV:s Joel Törmä.

KIF fick en drömstart på den andra perioden. Rihards Marenis vikarierar som center i ett skadedrabbat KIF. Han har tidigare för hemsidan berättat att han var lite orolig inför tekandet på sin nya position.

Men letten var ruggigt stabil i tekningscirkeln. Och det var just en av hans tekningar som låg bakom 2-0-målet.

Pucken letade sig direkt upp till Hugo Neimi på blålinjen. Den unge KIF-backen laddade och fick på ett super-slagskott.

Ruggigt snyggt.

Den andra perioden var mer böljande, vilket AIF tjänade på. ”Gästerna” var hetare i andra rundan jämfört med den första. Man tryckte ner KIF i ett farligt PP efter åtta minuter.

Efter det var Hjalmar Esko nära att trycka in pucken från nära håll efter Markus Magnussons nedlägg från blå. Och i en omställning kom Rasmus Similä och Rihards Marenis i ett två mot ett-läge som så när slutade i ett KIF-mål.

I slutet av perioden låg det ett AIF-mål i luften, speciellt när de fick ett nytt läge att spela PP. Men i det läget var det KIF som skapade den farligaste målchansen. Leonard Foreslius lyckades dock inte förvalta friläget. Han sökte femte hålet men Oliver Norgren täppte till.

AIF-målet kom istället halvvägs in i matchen.

Markus Magnusson tappade skäret bakom målet. Joacim Eriksson högg som en kobra och fick fram pucken till Oskar Fredriksson framför målet.

Ett sådant läge missar inte Fredriksson och det var reducerat.

– Vi får längre och längre anfall på dem och är inte riktigt ödmjuka i de långa anfallen utan gör det svårt. Och då kommer de i sina flygande anfall, så det är något vi måste jobba bort. Vi måste ventilera det här i pausen och förstå varför vi ledde med 2-0 och varför det ser bra ut i matchen, sa Kim Sunna inför den tredje perioden till KIF-TV.

KIF skapade två heta målchanser tidigt i den tredje perioden.

På den första borde det ha varit mål. På den andra, kanske inte lika mycket.

Nye backen Edmunds Augstkalns hittade fram till Hampus Hagström men unge målvakten Norgren gjorde en sidledsförflyttning och en magisk räddning.

Om Hugo Niemi gjorde 2-0 på matchens hårdaste skott så gjorde Jesper Strandelin 3-1 på matchens lösaste.

Men myran från blå hittade hela vägen över mållinjen och KIF hade ett jättegrepp om derbyt.

Assisten stod Hjalmar Esko och Anton Elenius för.

A goal made in Kiruna.

AIF lyckades inte hitta energin och spelet att skapa drama av det här. Det hettade till med två minuter kvar.

Men efter att pucken lobbats ut kunde snabbskrinnaren Anton Elenius hinna ikapp den och smeka in 4-1 i tom bur och derbyt var vunnet.

Och 85 mil längre söderut besegrade Övik serieledarna Sundsvall.

Vårserien kommer att bli en enda lång jakt ända in till mållinjen.

Efteråt fick hemsidan tag i tränaren Kim Sunna som summerade matchen så här:

– Förutom några minuter i den andra perioden så är det en stabil insats av oss. Vi tar en väldigt rättvis seger och en otroligt skön seger. Vi visar hur vi kan spela när vi tar rätt beslut, värderar lägena rätt och tar kamperna. Det var en bra kväll på Lombia.

Otroligt starkt att vinna med Calle Källström, Simon Thyni, Jesper Landström och Martin Söderberg borta.

– Ja, det är det. Då får andra kliva fram och det var det folk som gjorde i dag.

Tre derbyn – tre segrar

– Det är kul med vinst. Jag tycker vi har varit påslagna i alla derbyn det har varit rättvisa segrar. Inte enkla sådana men rättvist. I dag var det likadant. Det är så här vi vill spela även om inte är derby. Vi ska komma till jobbet och göra sådana här insatser hela tiden.

Vad säger du om Edmunds Augstkalns?

– Han är bra. Han kommer in och bidrar direkt med ett stabilt backspel. Han är tuff och det är jättekul att se.

Två andra backar backar kliver fram och gör mål i dag.

– Ja, Hugo gör sitt första mål i tävlingssammanhang och fick pucken efteråt. Han fick ett drömläge som uppstår max två gånger per säsong. Det var bara att glida ner och mata på. ”Jekens” såg jag faktiskt inte. Men det var lite flipper och pucken gick mellan benen.

Övik slog Sundsvall…

– Precis. Det är dit upp vi siktar. Men alla kommer att slå alla i den här serien även om Sundsvall har varit heta i början. Jag lägger ingen större fokus på det.

 

Mattias Heikki