SIK krigade till sig två viktiga poäng i jakten på Playoff

Skövde IK kom till spel med samma manskap som på Gotland, enda ändringen i laguppställningen var att Robin Wallin gjorde comeback efter skadan han ådrog sig hemma mot Visby/Roma den 15:de januari. 

Det märktes redan under värmningen att SIK var ute efter revansch från onsdagsmatchen, det var full laddning och SIK inledde matchen i ett rasande tempo.

De första fyra minuterna kom Dalen knappt ur egen zon samtidigt som Skövde skapade en hel del halvchanser mot Alexander Sundstrand.

De båda Alexander, Henriksson och Ternblad hade varsitt skott men båda siktade aningen högt. Precis som backen Tom Olsson några minuter senare.

Inledningen på matchen var intensiv, den första avblåsningen kom först efter knappt fem minuter och Skövde spelade på ett smart sätt, fick till långa anfall och försvarade sig på absolut bästa sätt.

Dalens första riktiga målchans kom efter knappt nio minuters spel när det blev stökigt framför Robin Wallin men Skövdes burväktare var på spelhumör och såg till att freda sitt nät.

Jesper Erlandsson höll på att spräcka Sundstrands nolla efter drygt 13 minuter när han tog sig förbi en försvarare men Sundstrand fick ut den stora madrassen och räddade.

Knappa minuten senare var det istället Dalen som gjorde mål, trodde i varje fall de flesta. Men domare Mikael Söderlund var bra placerad och vinkade omgående wash-out för hög klubba.

Den första perioden var gästernas och till slut kom också utdelningen, Joel Werner spelade en lång puck upp till David Lundmark och han drog till med ett hårt skott i det bortre krysset och hemmamålvakten var chanslös, då stod klockan på 17.00.

Därefter var det Skövde för hela avslutningen av perioden. SIK skapade chans på chans och kedjan med Henriksson, Dennis Santesson och Jonathan Ström fick till flera chanser där Santesson kom närmst med en stolpträff.

– Vi kommer hit och spelar ett grymt försvarsspel och vi kanske borde gjort några fler mål för chanser skapar vi, ansåg Fredrik Ljunggren.

Ribbträff

Skövde fick inleda den andra perioden i numerärt överläge eft

er att Christoffer Persson dragit på sig en tvåa för tripping precis på slutsignalen men det är alltid svårt att inleda en period i powerplay och för Skövdes del var det inget undantag. Laget hade svårt att komma till några farligheter och efter minutens spel så var det istället Dennis Santesson som drog på sig en utvisning och det blev spel fyra mot fyra.

Mittperioden tillhörde till stora delar hemmalaget och de fick flera långa anfall under perioden. Men de skapade egentligen bara chanser när de spelade med en man mer på isen och det var nästan parodiskt att se Dalens powerplay. De sökte hela tiden Henrik Neubauer på bortre stolpen. Han fick säkert ta fem-sex avslut innan någon annan fick chansen.

Han var nära vid ett tillfälle, när David Lundmark satt på botbänken efter en fasthållning men då var det ribban som var i vägen för skytten.

SIK fick ett jätteläge att utöka sin ledning direkt när laget blev fulltaligt, David Lundmark kom från utvisningsbåset, fick pucken och ett friläge. Lundmark gjorde en dragning men lyckades inte lyfta upp pucken ovanför Sundstrands benskydd.

Efter periodens powerbreak var Alexander Henriksson bara någon centimeter från att öka på gästernas ledning. Han tryckte sig in från kanten, in på mål och fick igenom skottet men pucken stannade precis innan mållinjen och en hemmaförsvarare kunde slå undan den i sista sekunden.

Den tredje akten hann knappt att börja innan SIK fick spela boxplay på nytt, William Johansson åkte på en puckout redan efter fem sekunder och i det efterföljande powerplay-spelet kom kvitteringen.

Jacob Grönhagen var sist på pucken i en tilltrasslad situation framför Wallin och tryckte in kvitteringen.

Tidig kvittering

Den tredje perioden gav mycket offensiv för hemmalaget, mest för att SIK spenderade mängder av tid i utvisningsbåset och domartrion verkade nästan åka och leta utvisningar på Skövde.

Samtidigt ska sägas att utvisningen som Alexander Henriksson drog på sig efter 5.31 var solklar, den trippingen var allt för tydlig för att inte beivras.

Skövde spelade dock bra i boxplay och under Henrikssons utvisning var det faktiskt SIK som var närmast ett mål. Jesper Erlandsson jagade ikapp en lös puck och fick fram pucken till en fristående Lukas Johansson men Sundstrand stod för en ny fin benparad den gången.

– Dalen är skickliga men de skapar mest i sina powerplay och det är där de kommer in i matchen. Jag tycker väl att det är lite snedfördelat med hur det ser ut med antalet utvisningar och det känns som det är riktigt motigt. Men det är starkt att grabbarna krigar sig igenom det, ansåg Fredrik Ljunggren.

Skövde fick med sig en utvisning framåt också, Alexander Ternblad fick Anton Johanssons klubba i ansiktet men SIK:s powerplay var, minst sagt, bedrövligt. Inte ett enda skott på mål åstadkom Skövde och pucken var knappt inne i Dalens zon under de två minuterna.

Samma Johansson fick ett friläge direkt när han kom från utvisningsbåset men Robin Wallin fortsatte spela inspirerat och stötte undan pucken med klubbhandsken.

Med en knapp minut kvar och tekning i offensiv zon tog Dalen sin timeout men SIK försvarade sig väl återigen och såg till att ta matchen till förlängning.

”Stolt över grabbarna”

En förlängning där SIK skapade ett flertal målchanser men inte fick in trissan i målet.

Istället fick matchen avgöras på straffar och där var gästerna det bästa laget.

David Lundmark och Alexander Henriksson satte sina straffar för Skövde medan Anton Lundmark bommade sin. Men för Dalens del var det bara Jaeden Martin som lyckades överlista Robin Wallin och SIK fick med sig två poäng från den svåra bortamatchen.

– Jag är jättestolt över hur vi hanterar matchbilden och hur grabbarna krigar i 65+ minuter och jag tycker vi är värda de två poängen. Arbetsinsatsen är riktigt bra idag, sa Fredrik Ljunggren.

Redan på söndag väntar nästa drabbning när Huddinge kommer på besök till Billingehov.

– Det är skoj att det är tätt med matcher, nu ska vi fortsätta på inslagen väg, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.

 

//Kristoffer Bennemyr

Foto: Marcus Vilson, Vilson Media