Sat 06 Mar Slut
Hockeylag SUN 6
Hockeylag KAIF 3
Sat 06 Mar Slut
Hockeylag VHC 3
Hockeylag KIF 0
Sat 06 Mar Slut
Hockeylag FOR 4
Hockeylag THO 2
Sat 06 Mar Slut
Hockeylag ENK 1
Hockeylag BOD 4
Sat 06 Mar Slut
Hockeylag HANV 1
Hockeylag ÖST 8
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag SKL 0
Hockeylag KIF 4
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag ÖRN 4
Hockeylag KAIF 1
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag BOR 2
Hockeylag THO 4
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag HANV 3
Hockeylag BOD 4
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag ENK 2
Hockeylag ÖST 0
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag HUD 4
Hockeylag MAR 3
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag HHHC 7
Hockeylag Kalm 1
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag HAN 2
Hockeylag BORÅ 0
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag VIM 1
Hockeylag KAR 2
Sun 07 Mar Slut
Hockeylag NYB 1
Hockeylag MÖR 4
Mon 08 Mar 19:00
Hockeylag VIS -
Hockeylag MAR -
Tue 09 Mar 19:00
Hockeylag TRA -
Hockeylag HHHC -
Tue 09 Mar 19:00
Hockeylag BORÅ -
Hockeylag Kalm -
Tue 09 Mar 19:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag KAR -
Wed 10 Mar 19:00
Hockeylag ESK -
Hockeylag KÖP -
Wed 10 Mar 19:00
Hockeylag HHHC -
Hockeylag KRIF -
Wed 10 Mar 19:00
Hockeylag VHF -
Hockeylag SOL -

Derbydags!

Idag är det derbydags igen! Mariestad Bois tar sig an ett Skövde som spelar med kniven mot strupen, vid förlust talar mycket för att deras säsong är över efter allettan. Så det lär bli ett taggat Skövdelag som kommer till Mariehus arena, hemsidan tog ett snack med Boistränaren Andreas Appelgren för att se hur de tänker och bör svara upp mot det.

Skövde vann de första derbymatcherna under säsongen, men ni har vunnit de senaste två. Är det en trend vi kommer få se fortsätta?

Det får vi hoppas, vi har i alla fall inga tankar på att förändra det, går för seger.

Hur ser förutsättningarna ut för att fixa det tycker du?

Jag tycker det ser ganska bra ut, det är hackat och malet för samtliga lag, det är ingen skillnad för oss. Men vi gjorde en bra prestation mot Vimmerby, vi kunde tyvärr inte vinna men vi mötte också ett jäkligt bra lag. Sedan har vi vilat i helgen och haft två träningar här så vi är redor för match.

Om vi kikar på Vimmerbymatchen så är det två lag som möts med väldigt bra försvarsspel!

Ja dom är tighta bakåt och då gäller det att inte släppa in så många, så det blev ganska disciplinerat defensivt och trubbigare offensivt. Men det är en bra match med högt tempo och Vimmerby är ett bra lag, vi kunde både vunnit och förlorat. Sedan kunde vi kanske tagit en extrapoäng i sudden när vi fick powerplay, men man ska ha respekt för motståndarna med, det var en bra genomförd match även om vi skulle velat ha med oss någon poäng till.

Om vi kikar på det positiva så spelar ni som sagt var ett väldigt tight och bra spel defensivt det senaste.

Ja jag tycker vi har ett bra försvarsspel, vi kommer in i det mer och mer. Det bygger mycket på att man lägger ner själen i försvarsspelet, fuskar man blir det lätt luckor. Men vi spelar tight och bra, men det är svårt att spela prickfritt försvarsspel och samtidigt ha bra drag i offensiven, det tar ut varandra. Vi mötte bra lag som gjord edet bra defensivt. Men jag skulle velat ha lite mer målchanser ändå. Samtidigt är det ingen tråkig match, det är högt tempo och bra spel. En bra hockeymatch helt enkelt.

Det som jag saknade lite är omställningsspelet!

Det blir så när man är noga med att ligga rätt i defensiven, och då tar det tid att ställa om till anfall, det tar ut varandra, det är svårt få allt på en gång. Men jag skulle ändå vilja att vi skapat lite fler chanser, vi hade ändå något friläge och några chanser till, vi kunde gjort några fler mål på lägena vi hade tycker jag.

Defensivt har det som sagt var sett bra ut, men offensivt så ligger ni på drygt 2,3 mål framåt bara i snitt, vad beror det på?

Det är klart att vi vill göra fler framåt, men där är det mycket powerplay som spökar. Vi borde kanske ha gjort 10 mål till i powerplay och hade vi gjort det så hade det sett bättre ut. Så det är powerplay främst vi måste få ordning på. Det hjälper oss vinna att vinna matcher, utan ett bra powerplay är det svårt att vinna matcher. Så det är på det vi riktat kraft de här träningarna, så hoppas vi att det kan lösa upp det. Nu är dessutom ”Dogge” (Douglas Lögdal) tillbaka, vi hoppas vi att vi kan lösa det och med något extramål där per match så kommer också extrapoäng in på kontot.

Vad kan ”Dogge” göra för att lyfta powerplay?

Han är otroligt spelskicklig, en av de skickligaste i ligan. Han ser spelet otroligt bra, och med sitt lugn och skicklighet skapar han ytor för sig själv och andra. Så det är en skicklig spelare som gör skillnad. Sedan har vi skapat lägen även innan, så det är ingen katastrof, men det har gått lite långsamt och vi har inte satt chanserna när de dykt upp. Men med ”Dogge” och Joonas (Alanne) tillsammans så tror vi det kommer bli mål från dom, jag är övertygad om att det kommer lossna. Vi har tidigare under allettan inte kunnat träna powerplay ens på grund av alla skador och sjukdomare och spelare som har saknats. Nu har vi kunnat träna det och det kommer givetvis hjälpa till, men det är klart att det inte sitter med en träning bara, det vill till att det lossnar under match också, men det tror jag vi kommer att lösa framöver.

”Dogge” var borta väldigt länge, tar det inte ett tag innan han är tillbaka i full form?

Ja matchtempot och kampmomentet är inte riktigt där, han behöver en startsträcka givetvis. Men han är så skicklig så han kommer lösa det ändå, och powerplay är inte så fysiskt så det kommer han lösa, men det är klart han inte är i toppform.

Om vi ser på något som funkat bra istället så är det boxplay med en procent på skyhöga 93,75%!

Ja det har funkat jättebra och det är skönt. De spelare som spelat där har lagt ner ett uppoffrande spel, dom täcker skott och snackar ihop sig hur de ska lösa situationerna som uppstår på isen, så en stor eloge till dom. Det är viktigt att för att vi ska kunna plocka de poäng vi gjort för där har vi stängt ner motståndarna totalt. Det är roligt att de kan få cred, för det syns ofta inte så mycket och snackas inte så mycket, men de är värda allt beröm för sitt jobb.

Skövde har lite kniven mot strupen i dagens match, så de lär kriga järnet!

Ja det tror jag! Förra matchen kom de inte upp på samma nivå som vi är vana vid, men detta är sista chansen för dom och de vill givetvis slå oss. Vi kommer möta ett oerhört desperat lag, det mest desperata vi sett i år. Så väntar mig en oerhört tuff match, det vill till att mäta sig med dom.

Blir något annorlunda för er del då när ni möter ett så viljestarkt lag?

Ja vi måste ha samma arbetsinsats som dom. Man måste vinna de små slagen ute på isen, kamperna man-man. Förlorar man fler såna än man vinner förlorar man ofta. Så det gäller att vara redo och lägga ner minst samma arbetsinsats. Att vara redo för strid och inte bli överraskad över att motståndarna kör för fullt. Men passningsspelet blir också viktigt mot lag som tutar och kör. Kan passningarna sitta och man hjälper varandra så kan man hitta förbi motståndarna, så passningsspelet blir också väldigt viktigt.

Senast var alla tillbaka i spel utom Ludvig Collberg. Hur är läget nu?

Det ser likadant ut, och Collberg kör lite på is nu också, så han är på gång han med. Så samtliga spelare minus Collberg är tillgängliga, vi kommer till start med liknande lag som senast.

Inga förändringar i formationerna?

Nej, inga större.

Och så får vi hoppas att powerplay vaknar till liv!

Ja inte bara till den här matchen, även framöver. Vi ligger på 10% och vill gärna ha 10 till åtminstone. Men det ät inte bara träna på powerplay, man måste nöta lite. Sedan kan man ha tur ibland att det trillar in något mål och då kan det rulla på. Men det är en viktig del, men också skridskoåkning och passningsspelet blir viktigt, så vi får upp farten och kan slå dom med den. Pigga ben och en härlig fart grejorna är det jag hoppas på.

Ni har nu haft spelledigt i fem dagar, det borde väl hjälpa till att få lite mer kräm i benen med?

Ja vi ska i alla fall inte vara trötta. Sedan tycker jag inte att vi riktigt är tillbaka i samma form ännu efter Coviduppehållet, Nybro slog vi och det var en stor glädje givetvis, men vi har inte kommit tillbaka som innan uppehållet. Men vi hoppas vi är på väg och jag har stora förhoppningar att spela med högt tempo och bra fart idag.

Jag tänkte vi skulle snacka transfers också som avslutning. I förrgår var sista dag för övergångar, ni säkrade då upp med Simon Zurawski, Grästorpsmålvakten som hade bästa stats av alla i hockeytvåan förra säsongen.  Hur gick tankarna?

Att vi skulle knyta upp en målvakt till var givet, det gör alla lag egentligen. Det var Calle (Johansson, sportchef) som fick nys på honom, jag hade ingen koll själv, men vi har kollat upp honom. Det är en stor målvakt, något jag aldrig haft tidigare i min lag jag tränat faktiskt, men jag gillar den stilen. Han har ett bra cv vad gäller räddningsprocent och GAA (snitt insläppta mål) speciellt under tiden i Grästorp, så det ska bli spännande att se honom. Det känns bra, tack vare att juniorverksamheten inte är igång så är vi extra känsliga där, men alla lag tar in en extra målvakt om säsongen blir lång.

Flera lag säkrade upp extraspelare att plocka in ifall de får skador. Ni gjorde det inte, utan litar på juniorerna. Hur viktigt är det att ha juniorer som man kan plocka in?

Vi har på fem femmor så på utespelarsidan så vi har gott om folk. Nu har även juniorerna fått gå på is, så de finns att tillgå. Så vi sitter med en bra besättning. Sedan ska det hanteras när det är mycket folk, att få alla att ställa upp på att laget går i första hand och att man accepterar istiden man får men ändå driver på och gör laget och sig själva bättre på träningar och match. Så det är lite jobb med grupprocessen för att hålla det flytande, men samtidigt går det inte gå långt utan extraspelare.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström