Inför SIK – Karlskrona HK

Inför fredagens match inledde Skövde en femstegsraket, fyra steg om gudarna står oss bi, som förhoppningsvis kan ta oss fram till en slutplacering ovan strecket. SIK åkte till Mörrum, fick fyr på startsteget och resultatet det önskade. Nu står raketen vibrerande och dånande i uppskjutningsstället och söndagens mål blir naturligtvis att få raketen att också lätta när vi bränner av steg två i startsekvensen mot söndagens besökare Karlskrona HK. Vi fortsätter att spela om überviktiga poäng.

Lördagens intervju blir precis som för en vecka sedan, en telefonintervju. Jag ringer upp vid lunchtid och efter två-tre signaler svarar Skövde IK:s HC Fredrik Ljunggren.

-Fredrik, säger det i andra ändan.

Tjena Fredrik, Perka här.

-Tjena!

Hur är det?

-Jag står och steker hamburgare, haha.

Okej, stör jag dig?

-Nej det går nog bra. Vi kör!

Vi satt och snackade lite efter intervjun i torsdags och då lovade du mig att jag skulle få starta lördagsintervjun med att säga grattis. Något jag inte tror du påstått tidigare och jag tänker att du måste haft en bra feeling där. Stort Grattis!

-Haha, nej men tack så mycket. Jag hade väl en väldigt bra känsla och det var ju en väldigt viktig match för oss. Det är väl bra att man håller det man lovar, skrattar tränaren.

Jo sådana löften de är viktiga?

-Jo!

Mörrum slet ordentligt för att få till en kvittering i tredje men jag tycker ni hade rätt bra koll där ändå, berätta om matchen?

-Jag håller med dig, tredje perioden tycker jag är väldigt kontrollerad från vår sida. Även om de får lite långa anfall på oss och sådär så tycker jag ändå att vi inte släpper till speciellt mycket klara målchanser trots deras jakt så den känns väldigt trygg. Jag tycker att i våran första period kliver vi ut och tar initiativ i matchen på ett sätt som vi vill göra även fast det är bortaplan så jag är nöjd med starten att vi tar fart och aggressivitet direkt. Hade väl gärna sett att vi fått med oss något mål där att gå på så vi fick den där ledningen vi pratade om men så blev det inte direkt. Andra perioden tycker jag är lite sämre och lite slarvigare från vår sida men Lundmark (David) kliver ju fram och gör två mål så att vi har en ledning till slut att gå på. Det blir en stökig avslutning på andraperioden där det är mycket känslor med en tackling som vi tycker är ganska ful och en huvudtackling som skadar Anton Lundmark. Sedan direkt efter det åkte vi på två utvisningar. Så det är ett intensivt skede av matchen i slutet av andra som vi reder ut och får gå till vila och kyla ned oss lite så det var bra.

Du är helt otrolig, du betade av mina tre nästa frågor med en gång. Jag hade ju en om Bulten där att han är stekhet, Mutterns smäll mot huvudet och det läget där med utvisningarna!

-Haha, men du får väl ta dem ändå om du vill. Ja Lundmark är ju väldigt väldigt het, storebrodern där har ju ett stort självförtroende och en härlig energi i spelet just nu och det märks på honom, han skapar målchanser och han gör mål så det är jättepositivt.

Och så lillebrors smäll han fick där emot huvudet, hur är det med han?

-Jag tror inte att det är så bra om jag ska vara ärlig. Jag har inte pratat med honom idag men det sista vi hördes när vi kom hem på natten där så kändes det inte så bra tycker jag inte.

Det är en befarad hjärnskakning alltså?

-Ja det är det. Jag har låtit honom ta förmiddagen här så får jag ringa under dagen till honom och se hur det ligger till.

Och så blev det som sagt lite irriterat kändes det som vid den händelsen och helt plötsligt så hittar domaren två Skövdeutvisningar vilket kändes väldigt konstigt. Var det så att ni tjatade och han markerade?

-Jag tycker nog ändå inte att vi tjatar speciellt mycket utan jag tänker att han nog borde räknat med mer när man tappar en sådan grej och han ihop med linjedomaren står och tittar på situationen och missar det. Så otroligt frustrerande att vi får en spelare skadad. Det är självklart irriterande att vi inte får med oss de minuterna som vi vill ha och sedan tar det bara tjugo sekunder så plockar han Thilander (Adam) på en hakning. Sedan ett litet smågruff framför mål där bara Kardevall (Max) åker ut och det är väl den som känns absolut märkligaste. Det är mycket frustration i båset på spelare och även på oss. Skönt att vi redde ut tre mot fem spelet och sedan fick vi en paus på oss och liksom att gå samman och göra oss starka utav det som hände istället.

Vem var det som fick rånarluvan efter matchen?

-Hugo (Fagerblom)!

Det är han väl värd?

-Ja absolut!

Har vi några andra förändringar vad gäller sjukdom och skadeläge?

-Nej inget jag känner till än i vilket fall, det är det inte. Och vi ha ju varit lediga här idag men jag räknar väl med att det ser ut som sist och så ett frågetecken på Anton Lundmark då.

Ett hockeylag består av väldigt många vinnarskallar och som sådan är det inte alltid lätt att lägga band på känslorna, hur glad eller hur förbannad är det okej att bli?

-Nej men man får vara förbannad för stunden men det måste gå över också. Under resans gång under en match så är det väl bra att det blir lite känslor och att man visar vad man tycker och tänker. Men det är ju också väldigt viktigt att det försvinner ur systemet lika fort så att man kan fokusera på det man ska göra. Samma sak när det går bra och man gör mål eller så för man är ju aldrig färdig förrän matchen är slut så det gäller att fokusera om hela tiden. Känslor är bra så länge man kan hantera dem och kliva ut och fokusera på det man ska göra och förhoppningsvis med känslorna göra det ännu vassare.

Träningsledigt idag sade du och jag antar att ni har ett pass på söndagsförmiddagen istället, precis som förra helgen, hur resonerar du om det upplägget?

-Att vi kom hem vid tvåtiden i natt och kände väl att vi tar vilodagen lördag på grund av det så att grabbarna får sova ut och ha en ledig dag helt enkelt. Vi brukar ju ha målvaktsträning klockan nio och isträning strax innan tio på lördagar i vanliga fall och vi kände att vila var mer nödvändigt efter den här resan. Så vi träffas söndag morgon istället och åker av oss och har samling inför nästa uppgift.

Nu ska vi få besök av Karlskrona HK, som för bara två säsonger sedan spelade i SHL, hur går dina tankar inför det otroligt viktiga mötet?

-Det är som du säger ett viktigt möte och vi ska fortsätta jaga tre poäng. Jag tycker att den arbetsinsatsen vi visar upp i Mörrum är något vi ska ta med oss. Vi vann mot Karlskrona borta med ett gediget försvarsspel, ett bra powerplay och utnyttjade våra målchanser på ett bra sätt så att jag tänker väl att vi ska fortsätta på inslagen väg där.

Har du redan klart för dig vilken av våra målvakter du ställer eller väntar du med det beslutet till efter söndagsförmiddagens ispass?

-Jag väntar nog. Jag vill prata med dem först i vilket fall och se hur det står till och sådär så att vi avvaktar med det till imorgon.

Ja det kanske är förståndigt?

-Ja men Hugo gjorde ju en jättefin match senast och Wallin (Robin) har ju varit väldigt bra när han har stått senast. Men det har varit tufft matchande så att vi vill väl stämma av läget med dem helt enkelt, lite om hur kroppen känns och liknande så att vi tar det därifrån.

När du har en dialog såhär med målvakterna om vem du ska ställa, hur pass ärliga är de mot dig, berättar de att nej jag känner mig lite eller vill de alltid stå?

-Jag tycker vi har en ganska bra dialog och sedan är det klart att de vill ju alltid stå. Men det är ju oftast att det landar in i ett beslut från oss, det är ju inte så att målvakterna bestämmer fullt ut. Jag vill ändå stämma av och sedan hinner det ju gå en dag till imorgon så vi tar det därifrån. När det är tufft matchande och ibland så kanske vi har en tanke om vem man vill ställa men man vill ändå stämma av läget och se hur de mår. Vi har haft en bra dialog där de har varit öppna mot oss, absolut.

Då önskar jag lycka till under söndagen!

-Tack så mycket!

Matchtråden på Rebellernas supporterforum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=940

Nu börjar det bli ett begränsat antal matcher där man kan vara med och påverka resultatet av Årets Spelare. Priset delas traditionsenligt ut vid sista matchen i allettan. Info om hur du går tillväga för att rösta hittar du här. https://rebellerna.com

Sedan har vi den nog så viktiga länken till webbsändningen av matchen. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-karlskrona-hk-8up61s

Har du läsarfrågor? Maila dem i så fall till [email protected]

ITAIN’T OVER UNTIL THE FAT LADY SINGS!