Revansch för Bois!

I onsdags vann Troja en jämn och tät tillställning mot Bois med 3-1i Mariehus arena, men när det idag var dags för ett returmöte i Ljungby arena så var det Bois som drog det längsta strået och vann med 2-1 (0-0,0-0,1-1,0-0,0-1). Efter en framför allt solid defensiv insats så fick man alltså revansch på Troja i en mycket välspelad och tempostark match.

Matchen startade en halvtimme sen, detta då Bois buss fastnat i en bilkö på grund av en trafikolycka. Tre timmar fick man stå i kön, så det var inte den bästa uppladdningen för match, man hade ju dessutom två timmar bussfärd utöver. Bois kom till spel med samma manskap som i onsdags, vilket innebar att samtliga i truppen fanns tillgängliga utom Ludvig Collberg, som glädjande nog också närmar sig spel. Även Troja kunde mönstra samma manskap så det var två lag som kände varandra väl som ställdes mot varandra på isen.

Och det kom att bli en ordentlig batalj redan från start. Båda lagen hade bestämt sig för att inte släppa till något bakåt och det var inte många gånger lagens målvakter ställdes på prov under inledningsperioden. Inte ens i de dryga två powerplay Troja fick så lyckades laget skapa något hett. Perioden var helt jämn, där inget lag kunde etablera något riktigt tryck, utan försvaren såg till att anfallen hölls på utsidan av försvarsboxen.

I den andra perioden så fortsatte ställningskriget. Troja kom kanske lite oftare ner i anfallszonen, men väl där så tog det stopp, skotten från blå täcktes eller så tvingade täcket Trojanerna att  skjuta utanför. En gång var det dock riktigt farligt. Efter ett dåligt byte så ställs Victor Gagic helt ren efter en fin passning från egen zon, men Sandberg räddar och backarna kan rensa. Bois hade dock periodens vassaste läge, då den mycket pigge Lukas Söderlund kommer i ett en mot en-läge, skjuter, målvakten räddar men Söderlund slår returen liggande i luften (efter att ha trippats) mot det helt öppna målet, men tennisskottet träffar stolpen.

Bois fick två powerplay i matchen mot Trojas fem, men båda lagen kom att göra var sitt mål i den spelformen och båda kommer alltså i den tredje perioden. Det är Bois som tar ledningen efter en stark individuell prestation av Jesper Lindén, som får pucken i mittzonen, och med bra fart rundar sin back och kommer i ett två mot ett läge. Han avslutar dock själv, kliniskt mellan benen på målvakten. Då var sex minuter spelade, och efter det så måste Troja börja chansa och trycka på. De får också rätt bra tryck, med långa anfall, men Boisspelarna vann hela tiden insida vilket gjorde att avsluten aldrig kändes speciellt farliga. Men så drar man med drygt fem minuter kvar att spela på sig en utvisning, och med bara åtta sekunder kvar av det numerära underläget kommer kvitteringen. För första gången tillåts en spelare stå i slottet och dra till direkt, och Karl Olofssons skott sitter klockrent i nättaket, chanslöst förbi en annars storspelande Tobias Sandberg. Bois verkade dock inte vara öjda med ett oavgjort resultat, man lyfter upp spelet och har några riktigt bra lägen att avgöra matchen, man var närmare där än något av lagen varit på hela matchen egentligen. Speciellt den nykomponerade kedjan med Söderlund-Lögdal-Erik Olssom fick bra tryck med flera avslut från slottet. Söderlund fick ta platsen i andrakedjan på Joonas Alannes bekostnad, om det var på grund av skada framgick dock inte, men faktum är att Söderlund gjorde en kanonmatch. Någon utdelning blir det dock inte, och inte heller i sudden, där båda lagen fortsätter att spela kliniskt försvarsspel och inte släpper till någonting.

Det betyder att straffar blir avgörande, och där såg det mycket mörkt ut långt in i straffläggningen. Med två straffomgångar gjorda ledde nämligen Troja, men då klev Lukas Söderlund in och hängde kvitteringen rätt upp i krysset, hur snyggt som helst. Han är också nära att avgöra i första suddenstraffen, där han lurar upp målvakten i korvkön, men sedan missar det öppna målet. Istället är det Gustaf Malmkvist som sätter sin straff i femte straffomgången, och då Sandberg räddat alla straffar i övrigt så avgår Bois med segern.

En riktigt tempostark, välspelad och tight match, den kanske mest välspelade matchen jag sett denna säsong vad gäller försvarsinsatsen från båda lagen. Lagen bjöd inte på en millimeter i mittzonen och försvarszonen, och att det endast blev två gjorda mål speglar matchbilden väl. Med slika insatser så kommer båda lagen ta många poäng framöver.

Idag måste alla backar lyftas fram, ingen satte en skridsko fel i försvarsarbetet. Men man var också väldigt bra hjälpta av sina forwards som täckte skott och ytor. Tobias Sandberg var också precis lika bra som han alltid är när det vankas tufft motstånd. Detta var en riktig laginsats!

Av Krister Holm

Foto Anna Engström