Söderlund, Malmkvist och Appelgren

Gårdagens match mot Troja blev en riktig holmgång där två jämna lag inte gav varandra en millimeters utrymme gratis. Det var dock Bois som gick segrande ur bataljen och det tack vare två spelare som klev fram. Den ena en förväntad målskytt som haft det trögt, den andra en spelare som aldrig tidigare gjort ett mål i a-lagströjan. Hemsidan tog ett kort snack med båda, men också med Boistränaren Andreas Appelgren för att höra hans tankar om matchen och morgondagens möte med Dalen.

Vi börjar med Lukas Söderlund, spelaren som dels var en ledande offensiv spelare, men också den som kvitterade i straffläggningen på den viktiga tredje straffen. Utan det målet hade Troja vunnit,

Du är på g ordentligt!

Ja jag vet inte vad som hänt, men det känns bra igen!

Du fick också förtroende att kliva upp och spela i andrakedjan mitt under matchen. Hur kändes det?

Jo men det känns ju givetvis bra, det höjer ju mitt eget självförtroende också. Det är bara ta chansen när man får den.

Vad tycker du om matchen?

Det var en bra match av båda lagen, den var väldigt rolig att spela, speciellt som vi drog det längsta strået. Vi höll oss till gameplan, kom ut snabbt ur egen zon och hade bra flow i spelet.

Du fick förtroende att lägga den viktiga tredjestraffen, hur tänkte du?

Jag blev lite chockad att jag skulle lägga, men så tänkte jag att han släppt mycket returer under matchen så det borde gå att skjuta igenom honom. Så först tänkte jag skjuta ett slagskott, men sedan såg jag att hela krysset var öppet så det vara bara lägga in den.

Andre man ut till rakning är Gustaf Malmkvist, som var den som satte den avgörande straffen hur kyligt som helst. Detta trots att han aldrig tidigare gjort ett a-lagsmål.

Vilken match!

Ja det var en riktigt rolig match med mycket känslor och det vara bara att surfa med på vågen. Oerhört kul!

Det var slutspelskaraktär på matchen!

Ja det beskriver matchen väldigt väl. Det har byggts upp lite rivalitet med Troja under åren och det märktes att det fanns känslor. Det märktes att alla gjorde allt för att vinna matchen. Det gör man alltid i och för sig, men det är en rivalitet med Troja som gör att det blir lite extra. Igår var det riktigt roligt, hade det varit publik så hade matchen varit riktigt magisk. Vi gör en bra bortamatch, synd vi inte vann 3 poäng, men vi vann i alla fall och det var skönt.

Vad är sedan oddsen på att du skulle få lägga en straff, och hur tänkte du?

Ja det var en bra fråga, det var nog rätt höga! Jag var lite nervös, men när Sandberg räddade så blev jag lugnare, och kände att det vara bara att köra och det gick ju bra. Jag tänkte att isen inte var den bästa så jag ville inte dribbla, men det fanns en lucka så jag skickar dit den bara.

Och du blev ordentligt omklappad efteråt!

Ja det var kul, en skön vinst och en skön bussresa hem.

Hur var det att spela så bra som du gjorde och sedan också göra första målet som grädde på moset?

Det kändes bra, det kunde knappt bli bättre. Att få avgöra var otroligt kul, det var ren glädje!

Sist ut då Andreas Appelgren…

Det var en ordentlig holmgång igår!

Jo det tog på krafterna för samtliga tror jag, både hos spelare och ledare.

Det var verkligen en match av slutspelskaraktär!

Ja det kändes att det var två lag som ville bevisa någonting. Och back to back-matcherna blir lite häftigare, det sitter kvar gammalt groll när det är så tätt inpå. Det var starkt av oss att vinna matchen, även om det går till straffar. Vi var nära ta tre poäng också. Jag är väldigt nöjd med hur vi genomför matchen, både taktiskt och karaktärsmässigt. Det visar att det finns att bygga vidare på framöver.

Jag inbillar mig att det måste ha varit en dröm för er som tränare att följa killarna på isen, de följde verkligen er gameplan ni laget upp!

Ja det tycker jag vi alltid brukar göra även om man kanske inte alltid klarar av det. Det kan bero på att  vi har en väldigt bra motståndare eller att det går så fort så det kan vara svårt att följa. Men det var kul att se att det sitter, men det var också en krigarmoral som vi visade upp: Vi blockade skott och plockade undan vår markering, det var ett stort kliv karaktärsmässigt att göra det tillsammans.

Det var också lite mer glädje efter slutsignalen efteråt än vad vi brukar se!

Det kanske inte framgick, men det var en tuff stämning i hela matchen, så det var mycket känslor utanpå. Det gjorde givetvis att man inte vill bjuda motståndarna glädjen att få vinna matchen. Det var något som byggdes upp under matchen att det blev viktigare och viktigare att vinna. Vi hade en tuff resa, för vi spelar inte bara mot Troja utan också mot domaren. Han släpper vissa saker från dom och tar väldigt petiga utvisningar för oss, och då är det starkt att vinna.

Det var ett par checking to the head vad det såg ut från Trojas sida…

Ja det var det och utvisningen på Adam Willig som de kvitterar på är jäkligt hård. De åker ihop och touchar varandra i ett läge där de redan haft 5-6 powerplay. Annars hade vi åt hem med alla tre poäng. Det är en väldigt hög nivå och domarna kanske inte räcker till, igår var ingen bra domarinsats.

Apropå det så fick Erik Olsson kliva av, hur är det med honom?

Läkarna tittar på Erik idag så får vi se vad det blir för bedömning.

Det är många backar som gör det bra idag!

Det blir en sådan match med mycket försvarsspel, vi visste hur de ville spela, det hade dom visat i onsdags. De skulle dumpa och köra på oss, men vi var snabba ner och spelade förbi pressen. Vi hjälpte varandra bra och kom på så sätt förbi deras press. Sedan skapade vi kanske inte så mycket av det, men de fick inte fast oss så de fick långa anfall. Så backarna var bra och speciellt kanske Tobias Aronsson. Lite i det tysta gör han många bra grejor, han var planens gigant. Han gör rätt bedömningar, när han ska gå och inte gå, när han ska stöta och inte. Just nu är han riktigt, riktigt bra. Han är nästan längst fram i anfallen, drar sina gubbar och tar sig igenom och lägger pass där andra fastnar, och det är inte på bekostnad av försvarsarbetet, han är alltid på rätt plats. Det är som i sudden, han tar pucken och åker runt med den, han är oerhört skicklig. Han spelar på en väldigt hög nivå just nu.

Han har alltid varit bra offensivt, men det är i det defensiva han kanske tagit störst kliv?

Ja han är en klippa i boxplay och försvaret. Men han är giftigast framåt också. Han var bra förra säsongen med, han hade en skada innan jul vilket gjorde att han tappade lite under inledningen av allettan kanske, men i år har han varit bra under hösten, men i allettan har han tagit ett oerhört kliv och spelar på en nivå han inte varit på förut. Kul för oss men även för honom att hans utveckling går åt rätt håll.

Apropå spelare som tagit kliv, ett annat utropstecken det sista är att Söderlund är på g igen!

Det är så här det är för de unga killarna, som de kan ha svårt att hantera. Ibland går det spikrakt uppåt, sedan kommer en motgång och då undrar de vad som händer. Skotten går stolpe ut, och det sätter sig på självförtroendet. Har man inte varit med om det, vilket de ofta inte har då de är så unga, så kan det bli tufft. De har väldigt höga krav från omgivningen när de tycker de ska skjuta stolpe in och de skjuter stolpe ut. Omgivningen förväntar sig att de ska fortsätta leverera hela tiden, och det gör dom själva med, och då blir det väldigt tufft mentalt. Men Lukas ska ha stort cred för han har kämpat hela tiden. Han blockar skott, jobbar stenhårt över hela isen och fullföljer tacklingar. Det kan ta ett tag, men så länge du jobbar så hårt så kommer det att vända. Det är en process och när de tar klivet så har de tagit ett viktigt steg. Det tar hårt på dom att inte få vara med i powerplay längre, men lägger man ner det hårda jobbet så lossnar det så småningom. Så visst har vi ett sparkapital där, han har sett bra ut de senaste två matcherna, och det är viktigt. Vi kommer att behöva honom!

Var det inte tufft att ge honom den så viktiga tredje straffen, hade han inte gjort mål så hade ni förlorat?

Jag har sett att han är på väg åt rätt håll och är närmare och närmare mål, så jag kände mig säker på att sätta in honom. Jag förstod att han skulle sätta den . Sedan kanske jag inte hade tänkt att han skulle vara tvungen att sätta den för att rädda oss kvar, mer att han skulle få avgöra till vår fördel, men det klarade han galant, han är på väg in i gammal fin målskytteform. Så jag var inte orolig, även om det var avgörande. Sedan var han nära att sätta andra med och jag funderade på att låta honom göra en tredje straff också, men vi har haft Malma som en joker ett tag nu och ville ge honom chansen. När vi tränar straffar så lite i skymundan så gör han mycket mål, Det är kanske inte de flashigaste, men han gör mycket mål. Och när motståndarna scoutar straffskyttar som de gör i allettan, så var det ett bra läge att sätta in en som målvakterna inte sett. Jag frågade ”Malma” innan om han hade en som han sätter och det sa han att han hade så det var bara att låta honom köra.

Det var ingen spektakulär straff som Söderlunds skott i krysset, men en effektiv och enkel straff!

Ja det är lite dom man saknar, att inte krångla till med en massa dragningar. Dagens målvakter har blivit så duktiga att täcka att det är svårt. Det behöver inte vara så märkvärdigt, bestäm dig för hur du ska göra det innan och sedan går du ut och gör det bara. Sedan är det lätt att göra straffar på träning när det inte betyder något, det är en annan sak på match. Men ”Malma” går inte stressa upp, det är omöjligt! Så det känns också skönt, det är en kille som hanterat att göra mål, men också om han missat hade han fixat det mentalt. Det var roligt för honom att få avgöra, men så har han också växt in i spelet också på ett riktigt bra sätt och han gör en bra match.

Vad säger du om klassen på matchen?

Det är hög klass. Det är två stabila lag i relativt högt tempo, men ändå fysiskt och rejält.  Det fanns inte mycket ytor att få upp tempot på, men det var ändå relativt högt. Sedan var det en kamp att inte gå bort sig men ändå göra något framåt. Det är två fysiska lag som tacklar och markerar och boxar ut framför kassen, killarna var nästan helt slut efter bytena. Så en högintensiv match och ett bra kvitto på att vi klarar av att spela och vinna sådana här tuffa matcher. Det är många små segrar i matchen som kan bli stora. Dels att vi kan mäta oss mot ett starkt och fysiskt lag som spelar över gränsen men även när vi har en domare mot oss. Det hanterar vi bra fokusmässigt och vi lyckas ändå vinna matchen. En annan sak är att vi släpper in ett mål sent, men vi blir inte rädda utan det är vi som tar över och är det laget som är närmast att avgöra. Där visar vi att viljan att vinna är större än rädslan att förlora vilket är viktigt. Jag tycker även att vi hanterar straffarna bra, så det var många småsegrar i kampen som kan bli något stort och som vi kan bygga vidare på.

Något ni hade problem med dock är att ni tappar mycket tek! Jag förde lite statistik när jag såg om matchen och Troja vinner nästan dubbelt så många!

Vi har egen statistik också. Före jul hade vi över 60% i vunna tekningar, match 1-5 i allettan hade vi också över 60%. Match 6-10 låg vi på 47%. Det är ett stort tapp, och det mitt i allettan, så det kan inte bero på att vi möter tuffare lag. Det är något vi pratat om att vi måste upp igen, för det har vi vunnit mycket på tidigare, både i egen och offensiv zon, Men vi har tappat mycket, det är konstigt då vi har samma tekare. Möjligen att motståndare matchar tekare, men det gör vi med, så det borde inte vara sämre. Det är något vi måste skärpa oss på, för det kan vara avgörande i matcher.

Alanne klev av mitt i andra perioden, skadade han sig eller bänkades han?

Han fick en smäll, så av säkerhetsskäl plockade vi av honom.

En sista spelare vi ska plocka fram är Tobias Sandberg som åter en gång kliver fram när det gäller mycket. Han blir alltid bättre när det gäller mycket!

Ja igår spelar han på en otroligt hög nivå, det var många tuffa lägen med trafik framför mål då Troja driver hårt på kassen, men han nyper dom ändå. Vi skämtade redan i första i båset om att han inte skulle släppa någon idag, men han släppte ett omöjligt skott, det var synd för jag hade unnat honom nollan. Han spelade ett strålande spel. Som när han räddade sista straffen där han får en lång förflyttning och där Trojaspelaren är säker på att göra mål, han inte bara räddar den, han bollar med den efter så där nonchalant. Man måste ha en bra målvakt för att gå långt och det har vi verkligen. Han har varit med ett tag och tänder till ju tuffare det blir, han har den kapaciteten. Det finns mer och mindre sexiga matcher, han kliver fram och har en otroligt hög nivå när det ställs på sin spets.

Nu väntar Dalen imorgon, tankar inför den matchen?

Det är ett lag vi mött två gånger i grundserien. I den första hade vi 2-0 och bra grepp, men tabbade oss och förlorade efter straffar. Sedan vann vi den andra matchen i Norrahammar. Det var en jämn match, så vi har bra koll på varandra. Det brukar bli roliga matcher mot Dalen, vi har mött dom en del de senaste åren. Det blir rolig hockey, de spelar mer offensivt med många skickliga spelare. Det brukar bli bra matcher, inte samma karaktär som mot Troja. Dalen har lite mer finess och spets men kanske inte samma bredd.

Hur hanterar ni förstakedjan med storskytten Martin Thörnberg i spetsen?

Det blir en nöt att knäcka, där får vi hitta ett motdrag. Jag jobbar med den matchen idag, kollade Trojamatchen inatt i bussen hem, så vi ska ha motdrag. Men det är skickliga spelare man inte får ge yta. Ett bra sätt är att spela i deras zon, då får dom svårt att glänsa. Så mycket spel i anfallszon är målet.

Det blir ett nytt back to back-möte, ni möter dom igen på onsdag. Tror du det blir samma heta känslor?

Ja det tror jag det blir. Det är relativt viktiga poäng och tätt mellan matcherna. Visst är det mer historik mellan Troja och Mariestad, så det är lite extra. Dalen har vi inte mött i så många viktiga möten under åren, men det är back to back och då sitter mycket kvar, så därför det blir lite slutspelsmatch över det. Det är bra att få lite playoffstuk mot bra lag redan innan och träna på det. Det är tuffa och roliga matcher, det är precis dom matcherna du vill spela, Då måste du plocka fram det bästa du har, det funkar inte med fripassagerare, alla måste checka in och det är såna matcher vi vill spela, att få av njuta och genomföra dom på ett bra sätt.

Till sist: Sedan vi pratade så har Lukas Larsson skrivit på en förlängning av sitt kontrakt. Kommentar!

Jättekul det också, det är tredje kaptenen som skriver på. Det bevisar vad vi har på g i klubben, att kaptenerna visar vägen. Det visar också varför de är kaptener, att de är tidigt ute och markerar att det är här de vill spela. Lukas är oerhört nyttig för ett lag, han är proffsig och gör alltid sitt jobb och håller ordning på de andra med. Han gör alltid skäl för lönen på isen. Kul att de med bokstäver går i bräschen och gör det tidigt också. Det är inte så vanligt i dagens hockey, det heter att man vill spela klart säsongen och så vidare, men de visar hjärta för klubben. Lukas inte bara brinner för klubben, han kan brinna av för klubben också, och sådana behövs. Det kan hända saker när det är för dåligt på isen, då kan han bli förbannad på omgivningen om det behövs. En kravställare, både på sig själv och omgivningen.

I min intervju med honom så beskrev jag honom som ett multiverktyg, en spelare som både kan spela ytter i en fjärdekedja som center i en förstakedja. Han måste vara bra att ha för dig som tränare!

Det är en dröm för en tränare att ha en sådan spelare, och jag läste din intervju. Just sättet han svarar på säger mycket om honom. Någonstans säger han att det spelar ingen roll var tränaren sätter mig, jag gör det jobbet tränaren vill. Många säger att dom vill bidra offensivt, men han säger att honom kvittar det, han vill bidra med det som behövs, och det säger mycket om honom, det är en härlig inställning. Det pratar vi tränare mycket om, att i den rollfördelning vi lägger så är alla lika viktiga. Många tror inte de defensiva betyder så mycket, men de är minst lika viktiga, och här är en spelare som säger att han spelar var som, det är helt rätt inställning.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström