Succébacken förlänger – med två år till

Edmunds Augstkalns följer sin goda känsla.

Han stannar i Kiruna i två år till.

– Det här är absolut en av de bästa grupperna jag har varit i. Det är svårt att förklara. Men allt känns bara rätt här i Kiruna, säger backen.

Edmunds Augstkalns…Edmunds Augstkalns…

Hjältarna på KIF-TV kommer att få fortsätta brottas med namnet i direktsändningarna i ytterligare två år.

Det gör Magnus Skogfält, Joel Törmä och Jonas Esko så himla gärna.

Det här är en förlängning som alla KIF-anhängare gärna tar emot. Den lettiske backen har på kort tid verkligen visat klassen och blivit en omtyckt och viktig kugge i Kiruna IF.

När hemsidan når 26-åringen med det nypåskrivna kontraktet är det dagen efter.

KIF-spelarna hade en middag med bastu och lite trevligheter under lördagen för att sätta punkt på säsongen och svetsa samman gänget ytterligare.

Edmunds hade en rolig kväll. Inte så svårt när man stortrivs i sin omgivning, som han alltså rankar som en av de absolut bästa grupperna han har tillhört.

– Jag är väldigt glad över att jag känner så här, säger han.

Anledningarna till att han stannar i Kiruna är många. Först och främst fick han ta ett samtal med sin blivande fru Alesia (de är förlovade).

Sambon är från Lettland men pratar faktiskt flytande svenska efter att ha bott på Åland och i Stockholm i sammanlagt nio år.

Paret kommer undersöka möjligheten att bygga upp ett liv i Sverige.

Alesia kommer att flytta med till Kiruna lagom till nästa säsong och letar arbete.

Vi kan väl passa på att lägga ut en annons här och nu. Alesia är utbildad frisör men har även jobbat som servitris, bartender och inom barnomsorgen.

Om någon företagare behöver hjälp går det bra att ta kontakt med någon i KIF eller mejla kansli@kirunaif.se

Men om vi tar hockeybiten då. Så här låter det när Edmunds blickar framåt:

– Jag tror att jag kan hjälpa till att bygga upp ett Kiruna IF med en bra karaktär. Oavsett hur det har gått ska vi kunna sitta rakryggade i omklädningsrummet efter en match och alltid känna att vi har gjort allt på isen. Den känslan vill jag bygga vidare på och jag tror att jag kan hjälpa till mycket med den biten, säger Edmunds Augstkalns.

Men han blickar även uppåt i karriären.

– Om jag gör bra säsonger i Kiruna kanske jag får möjligheten att spela i Hockeyallsvenskan eller i SHL. Jag känner att det är möjligt men det är inte alltid upp till mig hur framtiden blir.

Varför valde du att förlänga med två år och inte bara ett?
– Svaret på den frågan är ju delvis det som jag redan har varit inne på. Men även för att det blir lättare för mig med långsiktighet. Jag ska börja studera svenska och det blir lättare för mig att starta upp ett nytt liv då. Det är vår plan.

Du…från det ena till det andra: Grabbarna på KIF-TV har problem att uttala ditt namn…

– Haha! Ja, det är en klassiker. Jag har varit med om det förut. Men det är ok, jag är van vid det. Eller jag kanske borde byta namn till Högberg.

Augst betyder hög och kalns betyder kulle eller berg om man frågar Google Translate. Så fritt översatt heter KIF-backen Edmunds Högberg ”på svenska”. Eller Edmunds Högkulle.

26-åringen från Riga är inte så pigg på att prata om sina egna prestationer. Han menar att det är upp till ”experterna” att bedöma. Men känslan som han har efter de elva KIF-matcherna i år är god. Han noterades för övrigt för tre mål och tre assist under de matcherna.

– För att göra en lång historia kort kan man väl säga att jag har gjort det ok. Men jag kan mycket bättre och jag vet redan nu hur jag ska få ut det.

Var hockeyn här som du förväntade dig?

– Ja, det var ungefär så. Jag visste att det var höghastighets-hockey som gällde och att spelarna var tekniska. Men det var också mycket misstags-hockey. Där tror jag att jag kan hjälpa laget att spela enklare och att minimera misstagen.

Alla KIF-fansen ser verkligen fram emot en fortsättning med Edmunds Augstkalns i laget de nästkommande två åren.

Så här summerar sportchefen Henrik Törmä sitt senaste dragskott i krysset.

– Det känns väldigt kul att kunna knyta upp Edmunds för ytterligare två säsonger. Att han skulle vara en kompetent tvåvägsback visste vi när han anslöt till laget, men det jag och många andra fått se på isen under våren är en lugn och trygg spelare som har många verktyg i sin låda. En ledare både på och utanför isen, så det ska bli riktigt roligt att få se vad han kan göra när han är med laget från start i augusti, säger Törmä.

Det är bara för KIF-TV-grabbarna att börja sommarträningen för att få tungan rätt i mun.

Eller ska vi kanske börja kalla honom Högberg?

Mattias Heikki

 

KIF:s trupp inför nästa säsong:

Målvakter:

Ludvig Christoffersson

Backar:

Edmunds Augstkalns

Jesper Strandelin

William Palovaara

Markus Magnusson

Forwards:

Calle Källström

Simon Thyni

Rasmus Similä

Felix Fjällkeborn