Vindskydds-intresserad back klar för klubben?

Nio spelare är klara. Fem till har fått kontraktsförslag. En av dem är nära att skriva på.

Nyförvärv är kontaktade.

Forskar en av dem om vindskydd? Oklart!

Här kommer en fullständig uppdatering om KIF:s lagbygge.

Jag drömde om Henrik Törmä i natt.

Nää, nää inte en sådan typ av dröm, lugna ner er. Den var hockeyrelaterad – om än något udda.

I drömmen uppgav sportchefen att KIF hade en utländsk back på gång. Det enda jag minns av beskrivningen var att hans efternamn började på K och att han kom från något europeiskt land.

En av anledningarna till att han valde att flytta upp till Kiruna var att han på fritiden var väldigt intresserad av vindskydd.

Hans mål var att studera vindskydd i vintertemperaturer i någon slags projekt som han hade.

Jag vaknade med rynkad panna. Vad var det här frågan om? Kommer verkligen de här udda drömmarna från min egen hjärna?

Vid lunchtid kunde jag inte hålla mig, jag var tvungen att ringa upp Herr Törmä för att fråga om han har en vindsskydds-intresserad back på gång.

Sportchefen börjar intervjun med ett asgarv.

– Han kan bli svår att hitta. Men jag kanske borde ställa frågan till agenterna!

Nu går vi till det som ni verkligen undrar över.

Lagbygget inför nästa säsong.

Nio spelare och ett tränarpar klara så här långt, rekordbra för att vara i mars va?

– Det kan man väl säga att det är. Det ger oss någon form av arbetsro. Det är ju ett helt lag som ska sättas ihop i slutändan men det är skönt att många redan är klara.

Något mer på gång just nu?

– Vi är väldigt nära att kunna presentera en ny förlängning. Sedan finns det fyra till som har fått ett förslag. Där väntar vi på besked, bollen ligger hos dem.

Kompisen Edmunds förlängde, vad kan du säga om Marenis framtid?

– Han har ett kontraktsförslag. Han är i Riga nu och ska delta i det lettiska landslagslägret inför VM. Han vill i dagsläget vänta lite och se vad som händer om han tar plats i VM-laget. Han har ambitionen att spela i en högre serie. Det är klart att det blir avgörande om han tar plats i VM.-truppen eller inte. Vi har sagt att vi avvaktar och ser. Vi önskar honom stort lycka till. Han sa skämtsamt att vi kanske hoppas på att han inte kommer med, men ingen skulle bli gladare än jag om vi får se Marenis i ett VM, kanske till och med mot Tre Kronor. Han är en spelare som man unnar all framgång.

Och vår tredje lett, Lipsbergs?

– Det var svårt för honom att komma in som han gjorde, att direkt ansluta till Sundsvall och spela match. Han var besviken på sig själv att han inte kunde producera fler poäng än vad han gjorde. Men han gjorde nytta på det sättet han kunde här och nu, han bidrog med hårt jobb. Men han kanske inte är den profilen som vi söker just nu till nästa års trupp.

Finns det spelare som vi nu kan meddela inte kommer att fortsätta med oss?

– Vi har beslutat att gå skilda vägar med Kristian Ferletak och Pavel Krajcovic, det är det jag kan säga nu. Sedan för vi en dialog och jobba med övriga spelare. Både vi och Kristian och Pavel känner att de inte kom upp i den nivån som vi hade hoppats på. Det blir så ibland, man kan inte lyckas överallt.

Vad letar vi nyförvärv?

– Ja, det gör vi. Vi har en framtidstro och känner att vi ligger föra många andra lag i Hockeyettan. Jag pratar med agenter och de är imponerade och förvånade över att vi ligger så långt fram.

Finns det något konkret än?

– Inget konkret, vi har många krokar ute på spelare. Dels sådana som vi har mött och spelare som spelar söderut. Jag kommer att skicka ut kontraktsförslag under den här veckan.

Är det till en spelare som gillar vindskydd?

– Haha, det är kanske det man ska göra. Jag kanske borde kolla upp den profilen på spelare.

Vindskydds-forskare eller inte.

Det blåser friska vindar i KIF:s lagbygge inför nästa säsong.

 

Mattias Heikki