Ny målvakt i Bois!

Törebodasonen Isac Olsson har haft två säsonger som uttalad förstamålvakt i ett Malung där han gjort det bra trots att det är en tuff uppgift att vara målvakt i ett bottenlag. Nu vill han dock till ett lag med ambitioner och därför så har han nu bestämt sig för att komma till Mariestad Bois och ge Tobias Sandberg en kamp om målvaktsspaden.

Välkommen tillbaka till Mariestad Bois får man säga!

Stort tack!

Du har faktiskt spelat i Bois!

Ja, jag kom över sista U16-året och tränade mycket med J18 inför flytten till Örebro, det var bra att få träna med Bois på elitnivå.

Kan du berätta lite om din karriär?

Jag startade i Töreboda och spelade där till U16 och fick en bra grund där. Sedan vidare till Mariestad i U16, jag kände jag behövde träna på en högre nivå inför hockeygymnasiet och laget splittrades. Så jag tränade med J18 elit och spelade med U16 och var med på en cup i Riga. Sedan blev det Örebro och hockeygymnasiet, jag var där i 4 år och gick igenom både J18 och J20. Sista säsongen fick jag träna mycket med a-laget, det var riktigt roligt. Det var första gången jag hade en riktig målvaktstränare, så där fick jag en stor utveckling. Där tog jag J20-brons, det var jäkligt roligt vi hade ett bra lag, det bästa juniorlag som Örebro haft. Andra året i J20 fick jag stort förtroende och spelade mycket. Det var då det lossnade för mig kände jag, även om vi åkte ut mot Modo i slutspelet. Sedan gick jag till Malung i hockeyettan, jag kände jag ville spela i en klubb där jag fick spela mycket och få rutin. Och det fick jag också, jag spelade alla matcher i två säsonger, det var nyttigt att få känna hur det var att spela i hockeyettan och bygga upp en bra rutin för min unga ålder. Det var två bra år.

Malung har inte alls samma förutsättningar som många av de andra lagen och ni var ett bottenlag båda åren, är det jobbigt som målvakt att vara så utelämnad som man är i ett bottenlag?

Det är klart att det var tufft så sett, samtidigt hade vi höga berg och djupa dalar, men det var bra för min utveckling med att få tufft motstånd. Det var också en morot att ingen trodde på oss, vi gjorde det bra utifrån förutsättningarna, första året vann vi mot Mariestad till exempel. Så visst var det tufft, men samtidigt bra att få vara med om de lägena, så man är redo.

Som du är inne på så kanske det är mer utvecklande för en målvakt när man får mer skott och svårare lägen emot sig?

Jo så är det givetvis, det är inte så ofta man blir pressade om man spelar i Mariestad till exempel som i Malung. I vissa matcher fick man 50 skott emot sig, men det är bra att känna på dom svåra lägena och att få många lägen i rad emot sig. Det är tufft att vara ett bottenlag på så vis att man inte får så bra räddningsprocent. Men Mariestad har haft bra koll och vet ändå vad jag går för så det är positivt.

Malung åkte ändå ur denna säsong, var det för att spela på hockeyettannivå som du nu söker dig till Mariestad?

Jag vill spela ännu högre upp och det vill Mariestad med, så det passar perfekt. Mariestad är en väldigt seriös klubb som vill uppåt och jag vill till en klubb som satsar, för satsa vill jag med.

Du känner givetvis till Tobias Sandberg som verkligen prenumererat på målvaktspositionen i Bois. Hur ska du kunna kampas med honom (OBS! Tobias är ännu inte kontrakterad, men förhoppningsvis blir han det snart)?

Sandberg är en duktig och etablerad målvakt och jag har bara hört positivt om honom. Det ska bli kul att träna med honom och lära av honom. Samtidigt kommer jag inte till Mariestad för att sitta på bänken, men vad jag hörde av Calle så ville de hitta mer balans på matchandet där Tobias kan få lite avlastning för att slippa stå allt, det är mentalt väldigt jobbigt det vet jag av egen erfarenhet. Så det kan säkert utveckla både mig och Tobias.

Du är ändå etablerad på hockeyettannivå, något som inte varit fallet med andramålvakterna de senaste åren…

Ja även om jag bara har två år så har jag ändå en hel del rutin, jag har spelat alla matcher och det kan vara bra och hjälpa till att hålla en bra tävlingsnivå, att avlasta varandra. Det gör både mig och Sandberg bättre.

Du känner ju till Mariestad bra, hur ser du på Mariestad?

Mariestad var laget man tittade på när man var ung, alla derbyn och så, och man har alltid sett Mariestad som en bra klubb och tanken har varit att det skulle vara väldigt roligt att få komma till Mariestad. Det är en väldigt seriös klubb och det gillar jag för jag är också väldigt seriös i min målvaktssatsning. De vill verkligen ha dit mig och då var det inget att snacka om, de vill framåt och det vill jag också.

Sedan kanske det kan vara skönt att komma hem till familj och vänner med?

Ja jag har fortfarande bra kontakt med mina vänner hemma trots att det var sex år sedan jag flyttade, så det ska bli skönt att komma hem och vara nära till dom och familjen. Tanken är att jag och tjejen ska flytta till Mariestad.

Vi måste prata om målvaktsstil också, hur är du som målvakt?

Jag tycker att trots min storlek så är jag ändå snabb på skridskorna, jag har snabba förflyttningar. Sedan spelar jag mycket på känsla, jag följer inte tekniken bara utan löser situationerna på olika sätt. Det kan säkert ha att göra med att jag inte hade någon målvaktstränare förrän sent i juniorerna, så nu kombinerar jag tekniken jag fått lära mig med känslan till en bra kombo. Det är svårt att göra de avgörande räddningarna om man spelar som en robot efter tekniken bara.

Bygger du mer på reaktionssnabbhet eller på att stå rätt?

Klart man försöker läsa skytten, men reaktionerna kommer naturligt, jag har gjort det så mycket. Står man i rätt position är det lättare att ta pucken, samtidigt försöker jag utnyttja storleken och reagera på så mycket puckar som möjligt.

I Bois har man målvaktstränare, ja till och med två stycken (förra säsongen i alla fall, inget klart än hur det blir denna). Hur ser du på det?

I Malung så var det mycket jag och min kollega som fick hjälpa varandra, men nu ska det bli skönt att ha en tränare man kan ha en dialog med och kolla på video, man utvecklas mycket av det.

Vad har du nu för mål och ambitioner med säsongen?

Mitt mål är att ta upp kampen med Sandberg och försöka få så många matcher som möjligt och känna på spel i en klubb av hög ettannivå. Att spela allettan och utvecklas som målvakt. Det tror jag att jag kommer få, i Mariestad har jag alla förutsättningar för att kunna utvecklas.

Till sist, hur ser du på lagbygget?

Det ser väldigt bra ut än så länge. Det verkar som man får ha kvar de man vill ha kvar, så det ser stark ut och det kommer säkert rulla in fler bra värvningar!

Av Krister Holm

Foto Anna Engström