FOTO: AIK Hockey och Maria Paulsson

Talangen Simon Wassberg slutar – bara 20 år ung * Berättar varför

Han har lirat juniorhockey med NHL-spelare i HV 71, gjorde en stark debutsäsong i ligan och var en av Huddinges bästa backar och hade lockande anbud om att bli heltidsproffs nästa säsong.

Hur Simon Wassberg värderar det? 

Han lägger av, bara 20 år ung.

– För mig var det viktigaste att må bra, och det gjorde jag inte som hockeyspelare, säger han.

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

 

Huddinge Hockey gick i veckan, kortfattat, ut med att Simon Wassberg slutar.

Blott 20 år ung.

Med fina meriter och en ljus framtid för sig.

Varför?

Vi blev nyfikna och ringde upp stockholmaren.

– Du är inte den förste som hört av sig, det är massa kompisar som undrat varför, säger han och skrattar.

Sen börjar han berätta, sakligt och tydligt.

– Nejmen, jag kände redan under säsongen i AIK (19-20) att nåt var fel. Det var liksom inte kul, jag hade tappat gnistan lite. Det var inte kul att träna, inte kul att spela matcher. 

Men sen blev det ändå Huddinge i den här ligan en säsong, och det gick ju bra där?

– Jag ville ge det en chans till, ett försök att hitta glädjen igen. Men den där känslan av olust kom ganska snabbt tillbaka. Jag fullföljde säsongen, men, tja, mycket mer var det inte.  Det var liksom autopiloten på hela tiden.

Under våren har Wassberg uppvaktas av andra föreningar – men inte ens det faktum att det fanns konkreta bud om att bli hockeyspelare på heltid kunde ändra hans inställning till ishockeyn.

– Det fanns förslag. Jag hade inte behövt jobba vid sidan av, så det var rätt bra anbud. Men jag tackade nej till allt, det var egentligen bara en liten öppning för att fortsätta i Huddinge som jag lämnade. 

Men nu är den också stängd.

Simon Wassberg slutar – och han verkar nästan lättad över att ha tagit beslutet.

– Jag vill må bra, och det gör jag nu. Hockey är ett avslutat kapitel, det känns skönt.

Men om suget kommer tillbaka i höst..?

– Då tar jag det som det kommer. Jag vet ju att det finns massa spelare som sagt att de ska sluta och sen ändå fortsätter, men jag ser mig inte själv som hockeyspelare i framtiden.

Har du några råd till spelare i samma ålder som dig själv?

– De ska följa sitt hjärta. Ge det ett ärligt försök, det gjorde jag i Huddinge, men funkar det inte så är det lika bra att sluta. Men se till att ha en plan för framtiden.

Vad ska du göra nu?

– Jag har fått en kanonchans civilt, jag pluggar till mäklare och det är en utbildning på 18 månader som sen förhoppningsvis kan leda till ett fast jobb. Det känns grymt inspirerande. 

Wassberg började lira hockey som knatte i Djurgården, hoppade över till Huddinge i J16 och sökte sen till hockeygymnasiet i Jönköping och spelade tre säsonger i klubbens J18 och J20.

Det är också därifrån han har sina kanske bästa minnen.

– Då var ju hockey allt, det man levde och brann för. 

Några av lagkamraterna då har blivit riktigt stora.

– David Gustafsson (nu i Winnipeg) var med. Alnefelt (Hugo, som nu skrivit på för Tampa Bay) stod i mål. Erik Brännström (Ottawa) också, och Zion Nybeck (kvar i HV) var ju riktigt skicklig trots att han var lite yngre än oss andra.

Wassberg minns tillbaka: 

– Vi hade ett kanonlag och vann J20-guld ett år, tyvärr blev jag skadad runt jul och kom sedan inte tillbaka och var inte med i laget när vi tog guld. Det var ju lite surt, men det var verkligen några fina år där nere. 

Efter utflykten till Jönköping blev det en säsong i AIK (16 matcher i allsvenskan) innan han återvände till Huddinge och Hockeyettan och levererade fina 27 poäng (9+18) på 40 matcher.

Nu är Simon Wassberg nybliven hockeypensionär, 20 år ung.

Text: PeO Larsson 

Poängkungen stannar – och drömmer om NÄSTA rekord: ”Vi får sikta på det”