Nye sportchefen Daniel Stolt pratar (i mitten) om Kim Runermarks framtid och tappet av Niklas Dahlberg till rivalen Nybro.FOTO: Kalmar Facebook, ,Marcus Vilson

Intervju Kalmars sportchef Daniel Stolt

Daniel Stolt är mannen som ska bygga upp ”nya” Kalmar HC.

Här möter du sportchefen i en stor intervju om bland annat:

  • Truppens poängspelare: ”Det pågår inga förhandlingar nu”. 
  • Tappet av backen till rivalen: ”Vi spelar inte i samma ekonomiska liga som Nybro”. 
  • Beskedet att rata trotjänaren: ”Det var tufft, men det är ren business på den här nivån”. 
  • Konflikten med Oskarshamns-tränaren Håkan Åhlund: ”Vi kommer inte fira midsommar ihop i alla fall”

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

Daniel Stolt, 36, har bråda dagar.

Han jobbar, sedan i december, full tid på ett gjuteriföretag i Vimmerby där han är arbetsledare med personalansvar.

Och sedan i början av mars är han alltså också sportchef i Kalmar HC, som gör en rejäl omstart med ny trupp och en ny hall som ska stå klar i oktober.

– Ja, klart att det är slitsamt. Det blir ohållbart att hålla på så här en längre tid om man ska lägga 100 procent på det civila jobbet och dessutom fokusera på sporten, det säger sig självt. Vi får se hur vi kan lösa det framöver.

Hur mycket tid lägger du på jobbet i Kalmar nu då?

– Jag har bara varit där (han bor i Vimmerby) ett par enstaka tillfällen, det mesta går ju att sköta på telefon. Men ja, det har ju blivit några timmar, jag kom ju in precis när det skulle börja byggas ett nytt lag. Det är många timmar man lägger som inte alltid syns.

Vad fick du ärva?

– Det var tre spelare som satt på kontrakt. Annars var de tomt. Så nu är det jag och Jarkko (Oikarinen, som också började i våras) som håller på med lagbygget.

Daniel Stolt hoppade alltså rakt in hetluften igen efter att, under uppmärksammade former, fått lämna jobbet i april 2020 som sportchef i SHL-klubben Oskarshamn. Klubben skyllde utåt på att det var en kostnadsbesparing, men det är heller ingen hemlighet att Stolt och tränaren Håkan Åhlund inte drog jämnt.

Har du pratat med Åhlund efter det som hände? 

– Nej.

Sen säger han:

– Jag vill lämna det där bakom mig. Han var inte lätt att samarbeta med, så mycket kan jag säga. Vi har som sagt inte haft kontakt efter tiden i IKO och jag har inget behov av att prata med Håkan igen.

Stolt försvann, och därefter blev det ganska tyst runt mannen som innan dess jobbade som sportchef i Vimmerby i fyra år.

Vad gjorde du i somras och höstas?

– Ja, vad f-n gjorde jag egentligen, säger han och skrattar.

– Nej, men jag hade lite ströjobb och sen tog jag det mest lugnt. Det blev kanske åtta veckor semester istället för fyra. Jag kände att jag behövde det.

Känner du att du ”tappat” något i ditt yrke under det här året du inte jobbat inom hockeyn?

– Nja, inte på det sättet. Kanske att man har lite sämre koll på nån årskull som är på väg uppåt, typ 00-orna. Men nej, inte annars. Även om det faktiskt kändes lite så första veckan för jag började jobba med Kalmar, haha. Det här är inget vanligt jobb, det lärde jag mig i alla fall under tiden jag var borta. Jag fick en helt annan vardag när jag hade fasta tider på jobbet.

Han fick, bland det första han gjorde, ge besked till trotjänaren Mikael Friberg, 30, som spelat i HC:s A-lag sedan 2008, att han inte inte får vara kvar.

Hur kändes det?

– Ja, alltså, det är ju skillnad att ge ett sånt här besked till en spelare som gjort två-tre säsonger jämfört med en som spelat i klubbens i hela sitt liv. Det var tufft, det var det. Men vi hade ett bra snack, vi får se om vi kan behålla Mikael i en annan roll i organisationen, och rent krasst var det ju ren business. Det är så det måste vara på den här nivån och vi tror att det är rätt beslut även om det var tufft. Jag gillar ”Micke” och har full respekt för honom och har bara gott att säga om honom.

Kalmar har också valt att inte förlänga med Johan Järlefelt, 24, som gjorde 40 poäng på 40 matcher den här säsongen och inte heller Kim Runermark, 31, som gjorde 43 poäng, har just nu ett avtal.

– Vi har ett par spelare som vi inte gett besked än, det stämmer. Det är prio på backsidan just nu, vi har det hyggligt beställt på forwardssidan.

Pågår det förhandlingar med Runermark eller några fler forwards från förra säsongen trupp?

– Vi har haft en dialog, men det finns inga konkreta förslag på bordet. Det är just nu fokus på backsidan.

Hur mycket smärtade det att behöva släppa backklippan Niklas Dahlberg till Nybro?

– Vi hade en bra dialog, jag och Niklas. Vi hade gärna haft honom kvar och gav honom ett, som vi tyckte, bra bud och en rimlig ersättning. Men det är bara att konstatera att vi har en stramare budget, vi spelar nog i lite olika ligor ekonomiskt, vi och Nybro. Vi kunde inte göra mer, helt enkelt.

Ja, ni har en lägre spelarbudget i år? Hur mycket mindre?

– Jag har inte exakta siffran, men det är för nivån en betydande summa kan jag säga.

Men ni vann dragkampen om Kumlas poängmaskin Oliver Arle Östergren?

– Ja, det kändes väldigt bra. Det är en spetsspelare på den här nivån och han ville verkligen komma hit till Kalmar också.

Är du nöjd med truppen annars – och vad mer ska in?

– Jamen vi har fått bra respons runt den och de vi pratar med. Vi siktar väl på 22 spelare (två målvakter, sju backar och 13 forwards) men det får inte heller bli för mycket cirkus i truppen. Det hade varit skönt att ha alla på plats redan från start, men man kan inte få precis som man önskar jämt.

Text: PeO Larsson 

KALMARS TRUPP JUST NU:

Tränare: Viktor Tuurala (NY), Oliver Styf (NY).

Målvakter: Jonathan Stålberg (NY), Hugo Engsund (NY).

Backar: Sebastian Ottosson, Libelin Bäckström Valliant, Lucas Frank (NY), Erik Norén (NY), Jonatan Lundgren (NY), Anton Brandhammar (NY).

Centrar/forwards: Linus Dahlstedt, Robin Dahlstedt, Victor Crus Rydberg, Victor Laz (NY), Gabriel Olsson, Jesper Sellin, Carl Sjöberg (NY), Ludvig Svensson Träff (NY), Marcus von der Geest, Jesper Sellin, Oliver Arle Östergren (NY).

  • FOTNOT: Kalmar har, efter att intervjun publicerats, också värvat in backen Anton Brandhammar, 24, från Forshaga. 

Silly season special – dagliga uppdateringar om nyheter i ligan