Mittperioden fällde avgörandet när SIK föll på nytt

Skövde IK begav sig under onsdagen till Norrahammar för att mäta krafterna med HC Dalen i Smedjehov. SIK hade till matchen fått tillbaka backarna Joel Werner och Adam Thilander, dessutom gjorde Kristoffer Söder efterlängtad comeback i den röd-vita tröjan. Men på sjuk och skadelistan saknades Robin Wallin, båda bröderna Lundmark, Martin Olsson, Anton Sundin, Viktor Bolinder, Samuel Gustavsson och Simon Siwert.
– Ja det har bytts ut lite sen i lördags men bättre att vi får det här nu och inte i serien, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Den första perioden i Smedjehov bjöd på väldigt böljande spel och en hel del kamp snarare än skönspel. Hemmalaget Dalen började bäst och kunde mycket väl ha tagit ledningen redan efter knappt en och en halv minut när Jonathan Ström styrde en passning på sin egen målvakt och A-lagsdebuterande Fritz Abrahamsson tvingades till en snabb benparad för att hålla pucken utanför målramen.

När hemmalaget sedan fick spela sitt första powerplay i matchen visade de upp ett fartfyllt powerplay-spel men SIK jobbade gediget i boxen och såg till att ligga rätt i banan för att ge Abrahamsson fri sikt på avsluten.

När Skövde, knappt två minuter senare fick sin första chans att spela numerärt överläge i matchen så visade dock inte de upp samma fart och fantasi i passningsspelet. Istället kunde Dalen tämligen enkelt styra ut SIK-spelarna i hörnen och gästerna var aldrig nära att hota Oskar Malm i sitt numerära överläge.

Matchens första mål skulle dock komma i just numerärt överläge. Hemmalaget visade återigen prov på ett fartfyllt pp-spel och bara 28 sekunder efter William Frödelius visats ut small det till bakom Fritz Abrahamsson. En passning genom centrallinjen till Karl Jonsson och sen var ledningen ett faktum.

SIK:s bästa målchans i den första akten kom knappa minuten senare när Jesper Erlandsson hittade Carl Forsmark som blev uppkallad under dagen på bortre stolpen men avslutet gick via Malms benskydd och utanför.

SIK fick avsluta perioden med en man mer efter att Martin Thörnberg dragit på sig en utvisning med halvminuten kvar att spela men gästerna hann knappt att ställa upp i anfallszon innan perioden var till ända.

– Om vi pratar prestation så är det ett klart steg framåt i hur vi jobbar som lag. Jag tycker att vi långa stunder ligger betydligt närmre varandra, både i spel med och utan puck, ansåg Fredrik Ljunggren.

Mål i boxplay

Att inleda en period men numerärt överläge sägs vara bland det svåraste som finns. SIK bevisade den tesen helt korrekt, för den återstående minuten i powerplay som var kvar från den första akten var långt ifrån bra från Skövdes sida.

Inte blev det bättre när hemmalaget sedan var fulltaligt igen, för bara 21 sekunder efter att Martin Thörnberg kommit in på isen igen så smällde han in 2-0 bakom en chanslös Fritz Abrahamsson när han fick en fin passning.

Skövde fick dock en fin chans att komma tillbaka in i matchen när de fick en ny möjlighet att spela med en man mer. Kalle Hult åkte ut för en hakning men SIK:s powerplay var, milt uttryckt, bedrövligt. Istället för reducering till 2-1 kunde hemmalaget få till en tre mot en kontring när Anton Blomberg hade en intern uppgörelse med en hemmaspelare och Jaeden Martin dunkade in 3-0 med ett fint handledsskott bakom Abrahamsson.

– Jag tror att vi hade lite problem med att inte ha något fungerande powerplay och att det sätter sig lite i huvudena, när vi dessutom släpper in ett i eget powerplay så tror jag vi blir lite fundersamma. Men varken powerplay eller boxplay har vi pratat om än så länge så det värderar jag inte, sa Fredrik Ljunggren.

Mittperioden tillhörde hemmalaget, de checkade högt upp i banan och fick gång efter gång fast SIK i egen försvarszon och skapade möjligheter på det. Alex Ek var på väg att utöka ledningen efter knappt tio minuter när han fick en öppnande passning men skytten fick inte ordning på klubba och puck och en överspelad Abrahamsson hann tillbaka innan Ek kunde skjuta.

Skövde fick ytterligare en chans i numerärt överläge i perioden men inte heller det gav något resultat framåt. Anton Blomberg hade ett av få avslut på mål efter några sekunder men utöver det så försvarade sig Dalen förtjänstfullt och kunde välförtjänt gå till pausvila med 3-0.

– Vi får väl en liten dipp i andra perioden när de gör sina mål och på något sätt så sänker vi oss själva i det, de kommer väl till ungefär så som jag inte vill att det ska se ut, vi ger bort några puckar och får någon två mot etta mot oss och så där, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Hög intensitet

Till den tredje akten kom SIK ut och visade upp ett betydligt mer aggressivt forecheckande och satte bättre press på sin motståndare. Det gav en hel del målchanser för SIK och några fler av dem hade mycket väl kunnat resultera om det inte vore för Oskar Malm i hemmakassen.

Gästerna började hitta varandra mer och mer i passningsspelet och när Skövde fick Jonathan Ström utvisad så räknade säkert en del i publiken med ytterligare Dalen-mål, men debuterande Fritz Abrahamsson stod för ett gäng svettiga räddningar och tog bland annat ett trippelläge efter dryga sju minuter och höll SIK kvar i matchen.

När Skövde sedan blivit fulltaligt igen så kunde Alexander Henriksson tillsammans med Erik Dahné och Kristoffer Söder vaska fram en fin möjlighet offensivt men domaren blåste av när han inte såg den lösa pucken.

Minuten senare var det Jesper Emanuelsson som serverades ett friläge med Malm men burväktaren fick upp sin klubbhandske i sista sekund och styrde skottet upp i skyddsnätet.

SIK hade goda intentioner i sitt spel i den avslutande perioden och vaskade fram ett gäng med chanser men målet dröjde till klockan tickat upp på 16.51. Då serverade Jesper Emanuelsson pucken till Anton Blomberg och han gjorde som vanligt, dunkade in ett handledsskott i perfekt pilsnerhöjd bakom Malm.

Målet tände hoppet hos gästerna och Alexander Henriksson var bara någon decimeter ifrån att reducera i bytet efter.

Med dryga två minuter kvar plockade gästerna ut Abrahamsson för en extra anfallare men det slutade som det så ofta gör med ytterligare ett mål i baken. Jesper Thörnberg skickade in pucken i den tomma kassen och fastställde slutresultatet till 4-1 för HC Dalen.

– Tredje perioden är bra från vår sida. Ett fall framåt även om det aldrig är roligt att förlora givetvis, avslutade Fredrik Ljunggren.

Nästa match för Skövde IK blir borta mot Tranås om en dryg vecka.