Vimmerby och Piteå – vill inte möta Karlskrona och Boden. FOTO: MEIJER MEDIA/OLIVER ÅSTRÖM

Konflikten om tv-avtalet – flera matcher kan flyttas: ”Fler lag kommer följa efter”

Här är nästa match i Hockeyettan som är i fara.

Vimmerby tänker inte åka till Karlskrona på söndag.

– Vi har lämnat in en formell begäran om att flytta matchen, säger sport- och klubbchef Morgan Persson till Dagens Vimmerby.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Boden och Karlskrona HK vill visa sända sina hemmamatcher på en egen plattform – det känner ni säkert till nu.

38 föreningar i Hockeyettan sänder på Hockeyettan Play och efterlever ingångna avtal och tävlingsbestämmelser men drabbas ekonomiskt och förlorar pengar varje gång Boden och eller KHK inte sänder via Hockeyettan Play.

Nu agerar klubbarna, en efter en.

Örnsköldsvik HF begärde att få söndagens match mot Boden flyttad, Mörrum vill inte spela i Karlskrona på onsdag – och nu går alltså också Vimmerby ut med att de inte åker till NKT Arena för match mot KHK på söndag.

– Nu är det vi och Mörrum och de allra flesta lagen i norr. Jag tror att fler lag i söder kommer följa efter. Vi hade ett möte och klubbarna är överens. Därför har vi begärt att flytta matchen till ett senare datum, säger klubbchefen Morgan Persson till Dagens Vimmerby.

Persson betonar att avtalet, där klubbarna ska leverera bild- och ljudrättigheter via plattformen Hockeyettan Play, måste fö

ljas.

– Det finns saker i avtalet som vi skulle vilja se vara annorlunda, men det får vi ta i nästa upphandling. Vi har skrivit på ett avtal och är lojala mot det avtalet. Det här att bara köra sin egen grej är fel väg att gå. Man får acceptera att man är i division 1 och utan något avtal kanske klubbarna inte får en spänn. Det är det vi riskerar, att ATG ledsnar ur på det här och att de andra samarbetsparterna gör det också.

Kim Ahlqvist, ordförande i Nybro Vikings, ser mycket allvarligt på den situation som nu skakar om ligan.

– För oss är det självklart att tillhöra ligaorganisationen i den serien som vi tillhör. När man tillhör är en ligaorganisation, som Hockeyettan i det här fallet, innebär det att man är med i de spelreglerna som finns, som tv-avtalet, säger Kim Ahlqvist till Barometern.

Han fortsätter:

– Jag kan väl konstatera att vi säkert också skulle kunna rent krasst tjänat mer pengar på att sälja våra egna matcher, men jag tycker frågan är mycket större än så. Här pratar vi om solidaritet. I det här fallet känns det som att Karlskrona sätter sig över alla andra klubbar.

I norra serien har klubbarna  i dag haft ett digitalt möte.

Där bestämdes att ingen klubb kommer åka till Björknäshallen i Boden.

– Så är det. Alla åtta som var med på mötet kom överens om att ingen åker och spelar mot Boden. Om inte Boden rättar in sig i ledet måste vi begära att vår match nästa vecka flyttas, säger Ove Marklund, vice ordförande i Piteå Hockey, till Piteå-Tidningen.

De fruktar heller inte några bestraffningar från Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi tror inte att förbundet kan utfärda några som helst sanktioner mot Piteå HC och andra klubbar som begär att deras bortamatcher mot Boden ska senareläggas, säger Marklund till Piteå-Tidningen.

SIF:s tävlingsnämnd har varit i kontakt med Örnsköldsvik HF angående söndagens inställda match och ska få in fler uppgifter innan ärendet kan behandlas.

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing: 

– Jag vill vara tydlig med att säga att det varken är jag eller Hockeyettan som driver på detta, det är medlemmarna. I de fall Boden och Karlskrona tillåts bryta mot Tävlingsbestämmelserna och eller Hockeyettans stadgar, som fastställts i demokratisk ordning, blir alla klubbar förlorare. De mindre klubbarna blir de största förlorarna. Därför vill uppenbarligen en stor majoritet av klubbarna markera mot dom klubbar som inte efterlever Hockeyettans stadgar som fastställts på våra årsmöten i demokratisk ordning.

Bråket om tv-sändningarna: “Klubbarna drabbas ekonomiskt” * Mörrum vill inte spela mot KHK