Inför SIK – Nyköpings SK

 

Omgång 5 i höstens grundserie äger rum under fredagskvällen och för Skövde IK:s del innebär det att tredjeplacerade Nyköpings SK kommer på besök till Billingehov. Nyköping har tre segrar och en övertidsförlust på sitt konto såhär långt. Suddenförlusten kom mot seriens positiva överraskning Surahammar. Skövde är fortsatt obesegrade på hemmaplan och naturligtvis hoppas både laget och vi supportrar att den sviten ska förlängas?

Jag börjar dagens diskussion med Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren och Jonas ”Krusse” Krusell med ett riktigt sidospår men jag gissar att ingen av läsarna är intresserad av ett snack om rakning så vi låter istället Fredrik berätta om onsdagens bortamatch mot Surahammar?

-Ja det är ju tätt på given nu så vi har försökt att städa av den så fort som möjligt och fokusera på fredagen men rent krasst tycker jag väl att Surahammar är lite mer fartfyllda än oss och vi har lite svårt att komma till de här långa anfallen och ta oss ur zonen på ett enkelt och smidigt sätt så att vi blir lite fångade där ibland. Jag tycker att vi behöver hitta upp där och skapa lite heta målchanser och vara lite vassare offensivt för att vi ska kunna vara med. Det var en sur förlust som vi har åkt av oss nu och laddar för ny drabbning på fredagen.

Är det någon jädra mental grej eller vad är det, för bättre än såhär kan vi ju?

-Ja absolut. Jag håller med dig helt och hållet att vi kan bättre än det här och det är väl det vi pratar om också, att vi behöver släppa lite på handbromsen och våga gå för det. Sedan har Surahammar vunnit fyra raka, de har ett fantastiskt självförtroende i det de gör och får det mesta att stämma, det får man inte förakta eller förringa deras insats heller, de gör det bra.

Jag har inte hunnit förbereda några frågor idag heller men jag har fått ett mail här med några läsarfrågor från en som jag antar besviken supporter. Den första lyder, förklara bristerna i försvarsspelet, som ju var uselt. Varför blev det inga förbättringar efter första perioden?

  -Brister i försvarsspelet, jag tycker att vi ligger på rätt sida och jag tycker inte det är så stora brister som den här läsaren tycker. Det jag tycker är att de får vara lite för länge i vår försvarszon, vi är lite för passiva att kliva ut på dem. Jag tycker inte att de kommer till några klara målchanser i spelet fem mot fem i våran zon men vi vill absolut tillbringa mindre tid där och bli mer aggressiva.

Förklara varför de individuella solokörningarna fortsatte hela matchen?

-Jag tycker inte att det är hela matchen och jag tycker inte det är hela tiden men jag tycker att det blir ett problem när vi transporterar för mycket puck. Vi åker från försvarszon till anfallszon med puck, där vill vi absolut ha passningar igenom mittzon för att bygga fart och den knuten löste vi inte upp tillräckligt ofta. Vi gjorde det ibland och då kom vi med bra fart genom mittzon och kunde bygga lite anfall men vi behöver göra det oftare.

Surahammar stötte direkt med två gubbar på puckföraren, vilket givetvis är rätt och var framgångsrikt. Skövde stötte mot puckföraren genomgående med en gubbe – även om det fanns undantag då och då – och en andra gubbe passivt en bit bakom eller vid sidan, vilket visade sig gång på gång att det var misstag att göra så och gav Surahammar övertag direkt. Varför blev det ingen förändring?

-Ja vi tycker också att vi i vårt försvarsspel måste haka på varandra bättre. Det är en fråga om våran forecheck där tänker jag och en del i det är att vi blir för långa i laget nerifrån och fram vilket gör att det blir en som kör och vi har för långt med nummer två och tre. Jag håller med om att vi blir för långa i laget i det spelet och det vill vi inte bli. Det var en brist som vi hade och som vi försökte att rätta till men någonstans när det inte går riktigt som man vill, många vill väldigt väldigt mycket och då blir det lite åkande som inte alltid är det bästa och det behöver vi ha med oss hela tiden såklart. Jag håller med om att vi jagade för mycket ensamma och varför det inte blev någon förändring har jag inget svar på. Vi vill också ha en förändring men det är inte alltid det blir som man vill

Det känns som det kanske blev lite mycket negativt nu?

-Nej men det är ju konstruktiva frågor och det är väl bra.

Det såg ut som det fattades ytterligare några spelare på torsdagens träning, hur är det på frånvarokontot?

-Om vi jämför med igår är det ingen som tillkommer och har tillfrisknat, däremot är Dahné (Fredrik) och Lundmark (Anton), de yngre bröderna frånvarande. Ja så ser det ut.

Skador?

-Nej de är sjuka.

Vad vet vi om Robin Wallin?

-Jag vet inte riktigt när han är tillbaka. Han är färdig med sin utbildning i Göteborg nu här i slutet så får vi se vad han säger när han kommer tillbaka här om någon vecka, ja det kanske är på måndag till och med? Ja vi får se, jag har inte full koll men han kommer tillbaka från Göteborg snart i vilket fall.

Nyköping på fredag, vad säger vi om den matchen och det motstånet?

-Det är också ett lag som har börjat serien piggt och bra, tagit mycket poäng och lär komma hit med ett bra självförtroende. Jag tänker väl mig att vi ska försöka att, ja vår plan är att vi ska ha bättre fart på skridskorna, bättre fart på pucken. Lite som frågan förut antydde, att det blir lite mycket transport, vi vill absolut att vi ska leverera till spelaren framför oss och komma med fart, det vill vi bli bättre på så att vi kan komma samlat upp i anfallszon. Då kommer vi slippa att jaga i onödan. Att komma samlade med kontroll är vår målsättning och kunna jaga kanske de gångerna som vi får dumt precis från rödlinjen när vi kommer samlat. Vi vill vara mer samlade hela vägen, vi vill ha fler alternativ med puck nerifrån och snabbare med alternativen och snabbare med att gå. Det är det vi hoppas och det är det som är planen. Det gäller att hitta tillbaka till det som vi i delar av matcherna under serien men framförallt som vi hade som en styrka i slutet av träningsmatcherna.

Sedan läste jag att du hade lite andra sysslor innan matchen också, du ska upp och prata inför matchen uppe på hyllan på Brödernas och då kan supportrarna ställa frågor direkt till dig?

-Ja precis, det blir skitkul. Jag hoppas det kommer mycket folk och då hoppas jag de laddar på med lite frågor, det tycker vi om.

Det blir fortsatt Hugo Fagerblom i mål?

-Japp

Då önskar jag lycka till!

-Tack så mycket, vi är hemmastarka och vi ska fortsätta med det!

Webbsändning från matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-nykopings-sk-rqby2

Välkommen till Rebellernas efteRsnack vid supporterkiosken en stund efter matchen. Rickard Dahl, kommentator på Skövde IK webbteve intervjuar då ett par av Skövde IK:s spelare.

Fortsätt gärna att skicka in frågor till kommande inför via mail till per-erik.odh@rebellerna.com

Dagens garv, ja det måste ändå vara när jag stod och pratade med Basse samtidigt som det passerade en grupp konståkningstjejer, de höll nämligen för näsorna, haha.

 

One for all

  United we stand, togheter we fall

  All for one…

  BRING OUT THE HEROES