Skön derbyseger mot Vallentuna

Väsby avslutade en tuff hockeyvecka på ett bra sätt när laget slog tillbaka Vallentuna med 5-2 efter att Victor Andersson avslutat derbyt med att slå in den sista kassen i öppen bur. Väsby var det bättre laget under matchens första två perioder men tappade spelet och började slarva i den sista men stod till slut ändå pall och i slutändan var det en rättvis Väsbyseger.

 

Väsby kom ut väldigt laddade från start och visade att laget verkligen inte ville förlora ännu ett Norrortsderby. Laget tryckte egentligen ner Vallentuna per omgående och till slut kom även målen.

 

Carl Wassenius tog Väsby till ledningen efter att han förvaltat en passning från Christian Holmblad på absolut bästa sätt när han kallt med en backhandsdragning drog sin bevakare innan han med en isare hittade luckan mellan benen på målvakten.

 

Mindre än två minuter senare var det även utökat till 2-0 när Henrik Rommel var först fram på en retur efter skott från Rasmus Sörgardt och slog in sitt andra mål på lika många matcher.

 

Sekunder senare var det ytterst nära att Väsby drog iväg ytterligare men trots två fina lägen så fick laget inte in några fler puckar i den första perioden.

 

Vallentuna kom upp bättre mot den andra halvan av perioden och hade även de några lägen som hade kunnat resultera men perioden gick i stort ganska klart i Väsbyfavör.

 

Något som fortsatte även under mittakten då Väsby återigen tryckte ner gaspedalen. Vallentuna fick då svårt att hänga med och tog till otillåtna medel för att klara ytterligare påhälsning.

 

I det andra numerära överläget straffade även det sig när duon Holmblad och Andersson lät pucken gå i snabbt passningstempo vilket helt ställde Vallentunaförsvaret. Pucken kom slutligen fram till Pontus Karlsson som strax framför mål slog till direkt och satte 3-0 längs med isen i det bortre hörnet.

 

Väsby såg ut att ha matchen helt under kontroll när laget släppte in gästerna genom att dra på sig utvisningar. Några befogade men några helt onödiga.

 

Vallentuna som inte hade mycket att komma med i spel fem mot fem var ett helt annat gäng i spelet i numerära överlägen. Laget satte då Väsby i skruvstäd och i deras andra överläge kom reduceringen till 3-1. Lagkapten Marcus Andersson var det som överlistade August Hedlund när han tryckte in pucken i det bortre krysset.

 

Sista perioden blev inledningsvis riktigt svag av Väsby som stod för flera anmärkningsvärda pucktapp i den egna zonen. Vallentuna fick ett par jättelägen gratis och hade det inte varit för August Hedlunds viktiga räddningar hade matchen kunnat bli ännu mer tajt och spännande än vad som blev fallet.

 

Istället tog Väsby tillvara på ett Vallentunaslarv strax mot mitten av perioden när Gabriel Österberg sköt in det så viktiga 4-1 målet. Han tog tillvara på ett pucktapp framför Vallentunas mål och sprätte säkert in pucken i det närmsta krysset.

 

Det målet gav ett lugn till Väsby som därefter kändes solida. Laget gjorde faktiskt också 5-1 men målet som Rasmus Sörgardt satte blev dessvärre för Väsbys del bortdömt för offside.

 

Men mitt i det lugnet kom ändå nerven aningen tillbaka när Väsbysonen Lucas Paulsson snyggt satte Vallentunas andra reducering i matchen till 4-2. Då återstod det lite mindre än fem minuter av matchen och gästerna fick så klart än en gång blodad tand.

 

Men en Vallentunautvisning i den sjuttonde minuten gjorde att laget tappade det hoppet. Väsby fick hålla i pucken och sedan blev tiden för knapp för Vallentuna att sätta ett sista tryck.

 

Istället hamnade pucken i mittzonen framför klubban på Victor Andersson som i matchens sista minut kunde åka in över offensiva blå och prickskjuta in segerpucken till 5-2.

 

Sammanfattningsvis en rättvis Väsbyseger men det var en prestation som var av varierande slag. Laget spelade stundtals riktigt bra i halva matchen och borde ha avgjort matchen då men istället bjöd laget in Vallentuna i matchen på grund av utvisningar och en hel del slarv i egen zon.

 

Grisligan

 

Victor Andersson var pigg värre mot sina forna lagkamrater och låg bakom tre av Väsbys mål i matchen. Han var på härligt spelhumör och får av mig tre fina grisar för insatsen.

 

Två grisar ges till målvakt August Hedlund som spelade riktigt stabilt matchen igenom och som klev upp stort då Väsby hade sina dippar i matchen.

 

Sista grisen ges till Vallentunasonen Fredrik Stridlund som mot sina moderklubb agerade väldigt stabilt matchen igenom och som kändes som ett säkert kort i defensiven.

 

Med denna sköna derbyseger kan Väsby summera veckans hockeymatcher med sex poäng och har klivit upp på en andraplacering i tabellen. Det gör att onsdagens bortamatch mot Hudiksvalls HC blir en ren seriefinal så det blir verkligen något att ladda upp och se fram emot.

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Arne Rundlöf