Appelgren i stor inför derbyt-intervju

Imorgon är det första derbyt med publik på över över 600 dagar. Det största derbyt i hockeyettan har det alltså laddats för i närmare 2 år, så det är givetvis extra adrenalin i alla supportrar så här dagen innan match. Kommer det blir tryck på läktarna? Självklart! Kommer det bli kamp? Givetvis! Kommer det bli spänning? Absolut! En av huvudrollsinnehavarna i morgondagens drama är Bois tränare Andreas Appelgren, som tycker att Skaraborgsderbyt har en dimension som inte många andra derbyn har, inklusive derbyt mellan Leksand och Mora. Läs mer om hans tankar i denna öppenhjärtiga inför derby-intervju!

Nu har det gått ett par dagar sedan du fick sammanfatta matchen mot Borlänge för mig, hur ser du på matchen när adrenalinet gått ner lite? Jag kan tänka mig att det blir lite annorlunda med distans till det…

Det är stor skillnad, egentligen ska man inte svara i telefon utan fundera lite på kammaren först och se matchen en gång till innan man uttalar sig. Nu när jag sett om matchen så tycker jag första perioden är helt ok, vi spelar bra stora stunder. Sedan har Borlänge många skott, men inte många lägen egentligen. Vi hade flera bra lägen vi kunde gjort mål på. Andra börjar bra, men sedan gör vi några småmisstag där vi går bort oss i offensiven och blir hårt straffade för det. Tredje sedan är bra, men det är svårt att veta hur mycket motståndarna går ner sig. Men vi har ett bort bortdömt mål, vi har två i stolpen och flera riktigt bra lägen, bland annat friläge. Så visst är jag besviken över förlusten, men med distans till det så är det inte så illa. Visst kan vi spela bättre, vi blir hårt straffade för att vi går för offensivt, men jag vill inte strypa killarna heller. Man måste få trumma på framåt också för att behålla lite glädje i spelet. Sedan har jag hört i efterhand av Borlängekontakter att det var deras bästa match för säsongen, och man måste ha klart för sig att man har en motståndare också, gör de sin bästa match för säsongen så är det kanske naturligt att man kan förlora för Borlänge är att bra hockeylag.

Imorgon är det dags för derby, förbereder ni er på något speciellt sätt när det är en så speciell match?

Nej inte för att det är ett derby just. Men det är en toppmatch och då kör man inte onödigt hårt under träningen dagen innan så killarna bär med sig onödiga slaggprodukter till matchen.

Märks det i laget på träningarna att det är derby på gång?

Nej jag tycker inte det. Vi hade ett snack igår och en sammanfattning av de sex första matcherna, och idag blickade vi framåt. Det var ett glatt gäng som såg pigga ut och flög fram på isen, men jag tror de spar energin till när pucken släpps.

Vad är viktigt att tänka på när det vankas derby?

Det är länge sedan vi fick mötas inför fulla läktare och derbyt är höjdpunkterna på säsongen, visst gäller kanske en kvalserie mer, men publikmässigt och trycket under ett derby är fantastiskt och det gör att det blir väldigt speciellt. Särskilt nu kanske när det är några år sedan vi hade ett derby med publik. Jag är taggad och hoppas spelarna känner likadant. Vi får släppa ut dom och låta dom köra så får man justera efter hand sedan. Men jag hoppas verkligen att killarna njuter, det är många som inte fått uppleva detta, så hoppas de njuter, det är något av de häftigaste derbyna som finns i svensk hockey, så det ska vi njuta av samtidigt som vi ska ha respekt för motståndarna. Men jag hoppas killarna kan släppa loss.

Jag har varit med om ett antal derbyn, bland annat Leksand-Mora, men det som är så speciellt med Skövdederbyna är den in- och utpendling som sker mellan städerna. Man bor i ena staden och jobbar i andra, det gör att man kommer så nära varandra. Ledarna känner varandra, företagarna känner varandra, publiken och spelarna känner varandra. Närheten till verkligheten blir en annan, det gör att det blir extra, så det är kul att det äntligen får spelas inför publik. Man vill alltid vinna matcher ändå, men såna här matcher känner man att man gjort lite extra för de som lägger ner själen i laget om man får med sig en vinst. Men det är alltid någon som vinner och någon som förlorar, man får överleva en förlust med, men det betyder extra mycket, så är det!

Det blir också en extra press på spelarna inbillar jag mig, vilka är det som kliver fram och vilka viker ner sig i såna här viktiga matcher?

Vissa spelare trivs bättre att hantera press och har större drift att vilja bli hjälte och hamna i rampljuset, medan andra är mer försiktiga. Sedan har vi ett gäng som inte varit med om det tidigare, och då är det ovant första gången, men nästa år kanske man vill vara med och spela en avgörande roll. Men visst finns det alltid en viss kategori spelare som alltid är bäst när allting ställs på sin spets. Så är det oundvikligen. Sedan kan man inte ha ett lag som bara består av såna spelare, för då hade man ju inte presterat under lunken, hahaha.

Du har haft laget under snart tre säsonger och har spelat derbyn. Vilka har du i laget som kliver fram?

Från förra året kommer jag ihåg Erik Olsson som jag har för mig gjorde hattrick och Lindén är väldigt bra när det hettar till med. Hemmamatchen när vi gick till 7-0 eller nåt, då klev de fram. De jobbar alltid hårt, men när det är tung trafik trivs de väldigt bra, så det är killar som lyfter sig. Sedan en kille som Joonas som spelat på hög nivå triggas av fullsatta läktare, och även några backar som Frick, Aronsson och Samuelsson kommer kliva upp en nivå med derby och det tryck det blir.

Du ska få lyfta in en spelare från Boishistorien som du gärna skulle velat ha i laget imorgon för sina derbyegenskaper. Vem skulle du plocka in då?

En spelare som Peter Stenberg var de stora matchernas lirare. Han var oerhört bra i defensiven och som tekare, men också en motor i offensiven. Ett derby vi spelade på 90-talet gjorde han nog 6-7 poäng, det var i min första match i Mariestad. Han hade tävlingsinstinkten att vara bra när det gäller, så en sådan spelare skulle man givetvis vilja ha. Sedan en mer nutida är ju Filip Thörnqvist som redan på uppvärmningen kunde reta gallfeber på motståndarna och publik och ge dom energiläckage, så honom kanske man skulle plocka in som 13:e imorgon, vi får väl se, hahaha.

Finns det någon Sikare som man behövde se upp med i derbyna, som kanske smällde på extra eller var riktigt bra?

Det var ingen som jag tycker spelade onödigt fult eller som man hade agg till, men för många år sedan när Kempe stod som skytt på blå med sin aluminiumklubba så visste man att det skulle bli svårt att ta hans skott om han fick träff. Så han är det väl, annars inget så där.

Det är en rätt viktig match inte bara ur aspekten av att det är ett derby, utan även om man ser till positionerna i tabellen. Hur ser du på vikten av matchen?

Det är det som vi tränare och ledare får se på, att vara mer analytiska. Det är tre poäng som står på spel. Vinner vi så har vi ett bra utgångsläge, vinner de kommer de ifatt, men matchen efter är lika viktig, det blir samma poäng för den, så prestigen är viktigare än poängen imorgon.

Och hur mycket betyder den prestigen på längre sikt?

Det lag som vinner har ett par träningar det är tjo och tjim på och man mår ganska bra, så där finns lite att vinna i ett självförtroendeperspektiv, men sedan kommer en ny match och då visar det sig hur mycket vinsten är värd.

Vad talar för er?

Det är svårt att spekulera i, jag talar givetvis varmt om mitt lag, och jag tror att vi kommer ha bra fart på ”grickerna” imorgon. Vi har ett bra grundspel, så i en match där det blir hetsigt och stökigt har vi en trygghet i vårt grundspel som gör att vi kan ta oss igenom matchen på ett bra sätt. Det ger en trygghet som blir viktig imorgon.

Vad får ni se upp med i Skövdes spel då?

De har oerhört skickliga forwards, de är duktiga när de får spela i offensiv zon, den måste vi se upp med.

Så taktiken blir att spela i Skövdes zon…

Ja det är ju ganska enkelt va?!, hahaha…

Till sist: Hur ser skadesituationen ut?

Vi har Collberg och Malmkvist borta, annars är alla tillgängliga.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström