Stark Boisvändning i seriefinalen

Bois gjorde en riktigt stark vändning i den tidiga seriefinalen mot Surahammar. Ett 0-2-underläge långt in i den andra perioden vändes till en 3-2-seger (0-1,1-1,2-0) efter att Joonas Alanne varit stor segerorganisatör med två mål och ett assist. Därmed ändade man serieledande Surahammars sju matcher långa segersvit.

Det märktes inledningsvis att det var ett Surahammar med gott självförtroende som äntrade isen. De satte bra fart redan från start och de första 3-4 minuterna var det Surahammar som höll i taktpinnen, även om de inte skapade något riktigt hett. Men efter de inledande minuterna jobbade sig Bois in i matchen och tog över och skapade två riktigt bra chanser. Philip Norberg kommer med bra fart genom mittzonen och får passen perfekt och kan smita emellan Surahammarbackarna till ett friläge, men David Otter i Surakassen lät sig inte överlistas. Senare i samma anfall är det Joonas Alannes tur att få ett fint läge, när han bryter in från kanten in i mitten och från 3-4 meter rakt framifrån men Otter är med. Men det var Surahammar som skulle ta ledningen och man gör det riktigt snyggt. David Lidström har pucken på blå, hittar ut till Jakob Forslund som kommer forsande på kanten och han i sin tur hittar in på Hampus Pettersson framför kassen som kan stöta in pucken förbi en chanslös Tobias Sandberg i Boiskassen. Efter det är det sparsmakat med chanser resten av perioden trots att Bois har två powerplay och Surahammar ett. Ett jätteläge har dock Surahammar då man i det ena boxplayet får ett friläge som Tobias Sandberg räddar förtjäntsfullt.

I den andra perioden får Surahammar ett tidigt powerplay, deras andra i matchen. Och det tar bara sex sekunder så sitter tvåan. Och denna gång var det en Boisbekanting som höll sig framme, Surahammars skyttekung Lukas Söderlund gjorde då nämligen sitt åttonde mål. Hampus Pettersson skjuter från blå och den touchar Lukas axel och styrs förbi en återigen helt chanslös Sandberg till 0-2. Efter det så börjar Bois ta över spelet mer och mer, och när knappt halva perioden var spelad så parkerade Bois i Suras zon i drygt två minuter. När jag pratade med Bois tränare Andreas Appelgren efter matchen så menade han att efter det bytet så var det Bois match, Surahammar orkade inte efter det. Det gav dock inte utdelning, den kom att dröja till matchminut 39 då Bois har sitt tredje powerplay. Joonas Alanne passar Jesper Broeng som fördelar pucken vidare till Oliver Kandergård som från 3-4 meters håll från vänstersidan kan hitta en lucka på bortre sidan till 1-2. Ett viktigt mål att ha i ryggen inför den tredje perioden.

För den tredje perioden kom sedan att bli en enda lång jakt på Boismål. Surahammar hade inget eget anfallsspel att tala om, utan chippade bara ut i försök att få omställningar, men mestadels innebar det bara att Bois kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Efter åtta minuters spel så drar Surahammar på sig en utvisning och då tar det bara nio sekunder innan kvitteringen sitter. Erik Olsson får pucken snett bakom mål och hittar in framför med ett fint pass till Joonas Alanne som kommer på bortre och han kan stöta in den förbi en överspelad Otter. Bois fortsätter jaga mål men så är det deras tur att dra på sig en utvisning, en onödig boarding som Simon Eriksson drog på sig i anfallszon. Den var så pass tuff att domarna till och med diskuterade matchstraff, men nöjde sig med en tvåa till Suralagets förtret. Surahammar såg dock väldigt trötta ut och hade svårt att få till något riktigt etablerat anfallsspel ens med en man mer. Istället kan Bois boxplayspel förlägga merparten av spelet till Suras planhalva. Man får också en tekning i anfallszon, en tekning man vinner och Joonas Alanne skjuter mot mål, den tar på Surahammarspelaren Christoffer Udd och styrs in i mål till 3-2. Då återstod blott fem minuter och många förväntade sig nog en Surahammaranstormning, men den uteblev. Bois kunde bekvämt hålla spelet i anfallszon eller neutral zon, och när Surahammar tar ut målvakten så har Erik Olsson pucken i anfallszon mot en ensam Surahammarspelare, men Surahammarspelaren lyckas blocka skottet och siffrorna stannar på 3-2.

Bois tränare Andreas Appelgren var nöjd efter matchen.

– Det var oerhört starkt att vända och komma tillbaka. Det kändes visserligen inte som någon större fara att de tog ledningen, men i andra börjar vi få betalt för vårt hårda jobb. Surahammar var ett bra lag som inte bjöd på någonting, de chippade ut och spelade enkelt hela tiden, så med tanke på det var det en extra stark insats. Sedan vill jag tacka publiken, de var verkligen påkopplade idag och när vi gör 2-2 så hjälper de oss också att fortsätta trycka på och sedan också få in 3-2.

Bäst i Bois idag var förstakedjan med Joonas Alanne i spetsen. De stod för alla tre mål och hade mängder med långa anfall.