Bois förstärker med meriterad finne!

Mariestad Bois menar allvar med sin satsning med att nå långt denna säsong. Man har redan ett starkt lag, men man vill bli ännu starkare. Därför kan vi nu välkomna Taavi Vartiainen till klubben! Den 27-årige finländaren har närmare 300 matcher i finska Liiga, där han mest är känd för sin fysiska och kompromisslösa spelstil. Men han har också gjort en del poäng, säsongen 17/18 och 18/19 gjorde han 15 respektive 19 poäng. Men nu är det alltså Mariestad Bois som gäller, och det är en väldigt öppen och trevlig nykomling som pratar riktigt bra engelska.

Välkommen till Mariestad Bois, Taavi!

– Tack så mycket, jag ser verkligen fram emot att komma till Mariestad!

Kan du berätta lite om vem Taavi Vartiainen är?

– Jag är en fysisk spelare som gillar att tacklas och spela powerforward. Jag är en stor kille, som gillar att blocka skott och är rätt bra med klubban, och går gärna på mål och gör lite poäng. Så står jag upp för mina lagkamrater med, till 100%!

Du har gjort närmare 300 Liigamatcher, hur kommer det sig att du väljer att spela i Mariestad?

– Det var av en tillfällighet. Jag pratade med Joonas (Alanne) och han berättade att Mariestad var intresserade och jag funderade på det en vecka och sedan kom vi snabbt överens. Det ska bli roligt att spela i Mariestad, det är ett bra läge att testa något nytt i min karriär. Som du säger så har jag gjort nästan 300 matcher i Liiga och jag spelade där fram till förra året då jag hade det lite tufft personligt. Men nu vill jag satsa hårt på hockeyn igen, hårdare än någonsin, och då tyckte jag det var ett bra tillfälle att prova på Sverige istället för Mestis.

Du har spelat med Joonas, vad sa han till dig när han berättade om Mariestad?

– Att det är en liten stad, men en riktig hockeystad. Det är många som följer laget och kommer på matcherna och hejar på laget. Att det är ett topplag i ligan och att de har höga mål med säsongen och det ska jag försöka hjälpa dom att nå.

Vad är dina förväntningar?

– Jag vill vara mig själv och hjälpa laget genom att göra det jag är bra på, jag vill visa upp mitt bästa jag. Göra lite poäng givetvis, men det viktigaste är att ha roligt med laget och att vi vinner många matcher. Att spela mitt spel. Att spela tufft, att spela boxplay och täcka skott, men gärna också stå framför mål i powerplay. Sedan hoppas jag också få lära mig svenska, jag har faktiskt läst det i sju år, men det var ett tag sedan nu…

Då kanske vi skulle ha tagit denna intervju på svenska istället (denna intervju är översatt från engelska)?!

– Hahaha, det var rätt länge sedan nu, det enda jag kommer ihåg är ”Ursäkta att jag kommer för sent!”, för det fick jag säga så många gånger för jag var alltid sen, hahaha.

Du har varit inne på det redan, men vad ska fansen förvänta sig av dig?

– Att jag ska spela tuff hockey, att jag ger allt för laget i varje byte, att jag gör allt för att hjälpa laget. Jag har erfarenhet av närmare 300 Liiga matcher och slutspel, så jag vill bidra med erfarenhet till laget och vara en riktig lagspelare.

Till sist: När kommer du till Sverige?

– Jag flyger över på söndag, så möter någon från Bois upp mig på Arlanda. Jag hoppas kunna vara med och träna första gången på måndag sedan.

Då ser jag fram emot att se dig då!

– Tack så mycket, jag ser fram emot att träffa alla!

 

Boisspelaren Joonas Alannes ord om den före detta lagkompisen (de har spelat tre säsonger i Liigalaget Pelicans tillsammans):

“Taavi är en spelare som ger 100% för sitt lag. Han är bra i boxplay men kan också göra en del poäng. Står upp för sina lagkompisar.”

Bois tränare Andreas Appelgren om värvningen:

”För det första behöver vi en bredare trupp, det sliter på spelarna med mycket matcher för a-lag och juniorer, det blir för stort slitage och skadorna kommer som ett brev på posten av den hårda belastningen. Nu får vi in Taavi som vi har bra koll på, han kommer bli en frisk fläkt. Det är en riktig tuffing med bra storlek som jobbar hårt i varje byte. En välkommen förstärkning som kommer att göra laget både bredare och spetsigare. Med så många säsonger i Liiga så är det så klart en skicklig spelare, vi kommer få nytta av honom i hela spelet. Vi ser honom främst som en rollspelare, sedan får han göra så många poäng han vill, men vi har tagit hit honom för att han ska ska göra oss jobbigare att möta.”

Taavi Vartiainen på eliteprospects

 

Av Krister Holm