Islossning i årets sista match

Back-to-back möten brukar innebära en hel del känslor. Torsdagens returmatch mellan Skövde IK och HC Dalen var inget undantag. Det small ordentligt i sargerna och en hel del tjuvnyp delades ut åt båda håll.

Den första perioden i Billingehov bjöd på ett högt tempo och två lag som ville spela en fin ishockey.

Hemmalaget var ute efter revansch efter tisdagens förlust och visade upp ett uppoffrande och frejdigt spel.

Anton Blomberg fick matchens första heta målchans efter tre minuter när David Lundmark droppade en puck bakåt och Blomberg drog på men Oscar Malm i gästernas kasse stod i vägen. I andravågen kom Adam Thilander med nästa skott men det avslutet tog på en täckande försvarare.

Den första akten kändes ändå Skövde som det bättre laget och Erik Möller var bara centimeter ifrån att ge sitt lag ledningen när han prickade Malms överliggare och pucken studsade ut igen.

Från undertecknads position såg pucken ut att ta i stolpen invändigt i målburen men något mål dömdes aldrig och diskussionen om målkameror även i landets tredje division fortsätter vara en het fråga.

Gästande Dalen var bra på att få fast SIK i egen zon i tisdags men under returmötet så hade gästerna från Norrahammar svårt med just det. De fick aldrig några riktigt farliga chanser under den första akten, trots två minuters powerplay.

Enligt den officiella skottstatistiken sköt Dalen flest skott, något som kändes väldigt tveksamt då SIK styrde spelet och spenderade betydligt mer tid i anfallszon än sina motståndare.
– Vi vinner mycket mer närkamper idag än i tisdags och vi hanterar deras sätt att spela på ett bra sätt, sa Fredrik Ljunggren.

Lundmark spräckte nollan

Känslorna följde med även in i den andra akten och där blev det än mer påtagligt då domartrion fick jobba ordentligt för att stävja händelserna på isen.

Redan efter en och en halv minut kom periodens första roughing-utvisningar när Arvid Hurtig och Kalle Hult hade en uppgörelse.

Då hade Erik Dahné redan haft periodens första målchans när han blev ren i slottet men avslutet gick via Malm och utanför.

SIK fortsatte på inslagen väg och spelade en fin hockey men fick en dipp när David Lundmark åkte ut två minuter för protest.

Hemmalaget klarade av boxplay-spelet men Dalen tryckte på ordentligt för ett ledningsmål. Dock utan resultat.

Precis innan periodens powerbreak fick SIK ett jätteläge att ta ledningen när Oscar Forsmark med kedjekamrater tog sig in framför Malm och pucken dansade på mållinjen vid flera tillfällen, dock inte på rätt sida med SIK-ögon sett.

När Sebastian Ehrenflod sedan tog en hög klubba så dröjde det 24 sekunder innan David Lundmark tryckt in 1-0 för Skövde.

Anton Blomberg sköt strax innanför offensiv blå och på returen kunde Lundmark lägga in en backhand bakom en chanslös Oscar Malm.

Dalen fortsatte trots målet att dra på sig utvisningar men spelade bättre i boxplay vid tillfälle nummer två.

Till och med så bra så att Dalen kom i en tre mot etta i numerärt underläge. Karl Smedberg valde att skjuta själv men Hugo Fagerblom stod för en fin parad med sin klubbhandske.

Dalen skulle dock få en ännu bättre chans, Adam Hirsch prickade Fagerbloms ribba efter 17 minuters spel men efter 40 minuter var ställningen 1-0 till hemmalaget.
– Det blev bra till slut, jag tycker vi spelar väldigt kontrollerat hela matchen. Jag är nöjd med våra bedömningar i försvarsspelet högt upp, vi stänger mittzon på ett bra sätt och de gånger de kommer med fart så är det när vi spelar anfallshockey, ansåg Fredrik Ljunggren.

Målkavalkad

Om det var målsnålt de första två perioderna så var den tredje raka motsatsen. Målen haglade och efter den sista akten hade det blivit ytterligare sju kassar i Billingehov.

De 482 åskådarna i Billingehov hann knappt bänka sig innan Jonathan Ström dubblat SIK:s ledning till 2-0 efter ett hästarbete av Erik Dahné som fick fast pucken i offensiv zon och serverade Ström som retfullt enkelt placerade pucken mellan Malms benskydd.

Då trodde nog många att matchen var punkterad men bara en dryg minut senare reducerade Jesper Thörnberg med ett distinkt avslut i Hugo Fagerbloms plockhandskkryss.

När hemmalaget sedan fick Joel Werner utvisad för en hög klubba tog det bara en knapp minut innan det var kvitterat. Martin Thörnberg hittade en lucka ovanför Fagerbloms axel och helt plötsligt var det oavgjort på nytt.
– Det är klart att det blir lite spännande när det kommer så många mål i flock, sa Fredrik Ljunggren.

Hemmalaget trummade på trots kvitteringen och mindre än minuten senare var det bara en målram som stod i vägen för ett nytt ledningsmål för hemmalaget.

Det målet skulle dock komma. Efter 11.43 rakade Jonathan Ström som för övrigt var en härförare på isen denna kväll in pucken bakom Malm efter en fin framspelning av Alexander Henriksson.

Elva sekunder senare small det till igen, Max Kardevall slog en öppnande passning till Anton Lundmark som blev fri med Malm och hängde upp trissan bakom burväktaren.

Återigen trodde nog de flesta i publiken att matchen var punkterad men Dalen ville annorlunda och fick fast Skövde i defensiv position. Dalen snurrade friskt och till slut satt också reduceringen när Jesper Thörnberg återigen hittade en lucka hos Fagerblom och det var match på nytt.

Men det här var Skövdes kväll. För bara minuten senare ringde det igen. Alexander Henriksson fick en fin servering av Jonathan Ström och skickade in pucken i nättaket bakom Oscar Malm och punkterade tillställningen.
– Jag är jätteglad över att vi är så starka och kommer tillbaka så som vi gör efter deras kvittering trots en del förluster här nu, berömde Fredrik Ljunggren.

Dalen plockade ut Malm för en extra utespelare på slutet men det hjälpte inte, SIK höll undan och avslutade året med Allettans andra trepoängare.
– Jag är nöjd med hur vi tävlar och står upp för varandra här idag. Vi hamnar på hälarna några få gånger och det utnyttjar dem. Men jag är nöjd med att vi gör fem mål idag och en härlig seger, den är vi nöjda med, avslutade Fredrik Ljunggren.

På onsdag väntar 2022 års första match, då ställs SIK på bortais mot serieledande Nybro.