Öppet Brev till Riksidrottsförbundets styrelse

Öppet Brev till Riksidrottsförbundet gällande begäran om yttrande från Svenska Ishockeyförbundet kring idrottens värdegrund inom Hockeyettan och dess medlemsföreningar.

 

Med anledning av Riksidrottsförbundets begäran om yttrande från Svenska Ishockeyförbundet kring idrottens värdegrund inom Hockeyettan och dess medlemsföreningar.

Riksidrottsförbundet (RF) anger i ovan rubricerande begäran ”…att SIHF skyndsamt ska utreda de ageranden som förekommit inom HE samt mellan föreningarna inom serien. Utredningen ska fokusera på om agerandena är förenliga med idrottens värdegrund.

Då RF anmanat SIHF att skyndsamt utreda påståenden från Boden HF om korruptionen och huruvida Hockeyettan (HE) och dess medlemmar agerat i enlighet med idrottens (RF:s) värdegrund så efterlyser HE, som part i anklagelserna, besked från RF vilka slutsatser som RF dragit efter att erhållit besked från SIHF, efter att de skyndsamt utrett och svarat RF.

RF:s ordförande var snabbt ute i media om att anklagelser om korruption och brott mot idrottens värdegrund skulle utredas och SIHF skulle vidtaga nödvändiga åtgärder. Då HE inte hört någonting från RF, och såvitt HE känner till inte heller SIHF, så efterlyser HE ett klart och tydligt besked från RF vad som framkommit och vilka åtgärder RF menar bör/ska vidtagas. Skulle det vara så att SIHF:s utredning och förmodligen också RF:s slutsats visar att det inte förekommit vare sig korruption eller brott mot idrottens värdegrund vore det klädsamt om RF, förslagsvis i form av RF:s ordförande, lika tydligt gick ut med ett officiellt uttalande om att RF:s slutsats efter att man undersökt anklagelserna och funnit dessa ogrundade och felaktiga.

Skulle, vilket HE finner otroligt, RF komma fram till någon annan slutsats, än vad HE angett i sitt yttrande till SIHF eller vad SHIF meddelat i sitt svar till RF, vore det lika klädsamt om RF underrättade SIHF och HE om den avvikande slutsatsen och vilka konsekvenser RF menar att deras slutsats kan medföra.

Avslutningsvis bifogar HE som information till RF också ingresserna från två artiklar ur Piteå Tidning. I den ena uttalar sig aktören i filmen och i den andra uttalar sig ordförande i Boden HF.

HE låter bilagt material tala för sig själv – men vill fråga följande till RF:

  • Anser ni att detta är i linje med idrottens värdegrund?
  • Borde RF agera utifrån den värdegrund RF säger sig värna?

HE:s uppfattning är att ett beteende i enlighet med bifogat material inte bara strider mot idrottens värdegrund utan dessutom skadar såväl svensk ishockey som svensk idrott generellt. När det gäller svensk ishockey är det inte bara på individuell nivå och/eller på Hockeyettan-nivå som detta skadar svensk ishockey. Detta medför skada på alla nivåer inom svensk ishockey och vad värre är drabbar detta sannolikt svensk ishockey också internationellt. Detta borde bekymra RF och få RF att fundera på vilka åtgärder man kan och bör vidta.

Hälsningar

Ronnie Glysing, ordförande 

***

FILM FRÅN BODENS KANSLI LÄCKTE UT PÅ FACEBOOK

29 december: Hockeypampar förlöjligas på film  från Boden HF:s kansli 

Det är den raderade filmen som spelades in på Boden Hockeys kansli.

På den har en person i föreningen riggat en filmsekvens där ett skelett föreställande Hockeyettans vd Ronnie Glysing till synes utför en sexuell handling med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

”Det är bara en ploj som vi har inom laget”, säger personen bakom inspelningen. 

LÄS MER PÅ PITEÅ-TIDNINGEN

29 december:  Boden Hockey: ”Ska inte förminska andra som människor” 

Boden Hockeys ordförande Thomas Regemalm säger sig ha hört talas om filmen, men har inte sett den själv.

”Bara för att Anders Larsson och Ronnie Glysing betett sig som arslen mot oss ska vi inte förminska andra som människor”, säger han. 

LÄS MER PÅ PITEÅ-TIDNINGEN

RF:s begäran om yttrande från SIF kring idrottens värdegrund inom Hockeyettan