RF:s begäran om yttrande från SIF kring idrottens värdegrund inom Hockeyettan

Riksidrottsstyrelsen (RS) har den 19 oktober 2021 mottagit en Anmälan om misstänkt korruption m.m. inom specialförbundet Svenska Ishockeyförbundet från Boden Hockeyförening (BHF). Anmälan är även ställd till Svenska Ishockeyförbundet (SIF). I skrivelsen anför BHF bland annat att det har framkommit uppgifter om att Föreningen Hockeyettan (HE) och/eller Hockeyettan AB har lovat att betala pengar till de föreningar som vägrar att spela matcher mot BHF och Karlskrona HC i förbundsserien Hockeyettan (serien). I skrivelsen antyds också att HE kan ha uppmanat föreningar med lag i serien att inte spela matcher.

Med anledning av anmälan den 19 oktober 2021 har Riksidrottsförbundet (RF) bett BHF att inkomma med bevisuppgifter till stöd för det som anges i anmälan. BHF har då inkommit dels med en ljudfil från del av möte mellan HE och ett antal medlemsföreningar i HE, dels mail från ordföranden i eller företrädare för föreningar med lag i serien.

Med anledning av Riksidrottsförbundets begäran om yttrande från Svenska Ishockeyförbundet kring idrottens värdegrund inom Hockeyettan och dess medlemsföreningar har Svenska Ishockeyförbundet bett Hockeyettan inkomma med yttrande, vilket vi gjort och härmed kortfattat vill informera om. Vill också tillägga att HE delar RS och SIF uppfattning om idrottens värdegrund.

Inledningsvis vill Svenska Ishockeyförbundet (SIF) understryka att SIF delar RS bedömning att inte göra någon värdering av huruvida ovan nämnda ageranden eller övriga ageranden inom den pågående konflikten med anknytning till serien är förenlig med svensk lagstiftning. RS ifrågasätter dock om det som framkommit är förenligt med idrottens värdegrund såsom den läggs fast i RF:s stadgar 1 kap:

Idrottens värdegrund

Glädje och gemenskap

Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må̊ bra och utvecklas under hela livet.

Demokrati och delaktighet

Föreningsdemokratin innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund.

Allas rätt att vara med

Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

Rent spel

Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på̊ lika villkor. Det innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral. Detta inkluderar bland annat att aktivt arbeta mot doping, matchfixing, osund ekonomi och annat fusk samt mot mobbing, trakasserier och våld såväl på̊ som utanför idrottsarena.

SIF har inte funnit något stöd för att så skulle vara fallet.

Såvitt SIF kan bedöma, utifrån de underlag som presenterats både i RF:s skrivelse och HE:s yttrande, har värdegrunden såsom den definieras i RF:s stadgar kap 1 enligt ovan efterlevts.

Såvitt SIF kunnat bedöma finns ingen misstanke om brott.

Om det skulle misstänkas att något brottsligt begåtts kommer SIF att polisanmäla alla sådana händelser och uppmanar även samtliga att vidta samma åtgärd vid sådana misstankar.

SIF kan även konstatera att revisorerna vid årsmötet i juni 2021tillstyrkt att styrelsen i Hockeyettan beviljades ansvarsfrihet för det senaste verksamhetsåret. Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet.

Hockeyettans yttrande:

Sammanfattningsvis kan konstateras att Föreningen Hockeyettan inte agerat på ett sätt som skulle vara oförenligt med idrottens värdegrund såsom den kommer till uttryck i RF:s stadgar. Föreningen Hockeyettan kan inte heller se att de berörda föreningarna har gjort det. Tvärtom. Deras beslut att ansöka om att flytta sin bortamatch mot Boden Hockey respektive Karlskrona grundas på ett intresse av att bidra till att även Boden Hockey och Karlskrona följer gällande regelverk, demokratiskt fattade beslut och, såvitt avser Boden Hockey, träffade avtal och därmed idrottens värdegrund.

Föreningen Hockeyettan kan däremot konstatera att Boden Hockey konsekvent motarbetar Hockeyettan och SIF, agerar på tvärs med gällande regelverk och demokratiskt fattade beslut och bryter mot det avtal som Boden Hockey har ingått med Hockeyettan, trots att det i skiljedom slagits fast att avtalet är giltigt och att Boden Hockey gör sig skyldig till avtalsbrott. Boden Hockeys agerande är särskilt allvarligt eftersom det åsamkar Hockeyettan och dess föreningar betydande ekonomisk skada. Boden Hockeys agerande skadar också Hockeyettans och SIF:s renommé och äventyrar möjligheterna för Hockeyettan och dess medlemmar att förlänga befintliga eller ingå ny centrala avtal avseende ljud- och bildrättigheter till matcherna i Hockeyettan och/eller sponsring av Hockeyettan.

Dessa centrala avtal är till ovärderlig nytta för kollektivet, i synnerhet de ekonomiskt svagare föreningarna, och därmed svensk ishockey i stort. De centrala avtalen ger också förutsättningar för Hockeyettan att investera i och utveckla plattformar, hemsidor och sociala media som gör det möjligt för föreningarnas supportrar, sponsorer och den breda allmänheten att se alla matcher i Hockeyettan och ta del av nyheter m.m., vilket ökar ligans och därmed föreningarnas attraktionskraft. Allt detta riskerar att omintetgöras till följd av Boden Hockeys avtalsbrott och själviska agerande.

Ett centralt rättighetsavtal med extern part förutsätter att alla föreningar följer regelverket, demokratiskt fattade beslut och gällande avtal. I annat fall finns inte någon ”produkt” som kan säljas till tredje part. I sammanhanget bör noteras att en enskild förening som Boden Hockey inte själv äger rättigheterna till en hemmamatch i Hockeyettan. Boden Hockey hävdar i olika sammanhang att avtalet som de ingått skulle vara konkurrensrättsligt ogiltigt. Men det stämmer inte. Utan avtal eller tillstånd med andra rättighetshavare, det må vara Hockeyettan, SIF och/eller den andra förening som deltar i matchen, har en förening som Boden Hockey inte rätt att kommersialisera hemmamatchen, utan gör sig skyldigt till intrång i andras rätt. Det finns således i det här avseendet inte ens någon konkurrens som avtalet skulle kunna begränsa.

Även om varje förening skulle ha eller få rätt att exploatera sändningsrättigheter till sina hemmamatcher är det uppenbart att värdet av ett centralt rättighetsavtal vida överstiger värdet av summan av rättighetsavtal som enskilda föreningar eventuellt skulle kunna ingå. Det är just på grund av dessa positiva effekter, som bidrar till idrottens utveckling, som Europeiska kommissionen redan för tjugo år sedan godkände central försäljning av kommersiella rättigheter till bl.a. UEFAs Champions League (2003), tyska Bundesliga (första och andra divisionen) (2005) och engelska FA Premier League (2006).

Mot bakgrund härav är det inte konstigt att central försäljning av kommersiella rättigheter, vilket förutsätter att enskilda föreningar/klubbar inte själva får exploatera dessa rättigheter (i den mån de annars skulle ha rätt till det), är legio i idrottens värld, både i Sverige och utomlands. Exempelvis ingick ligaorganisationen Hockeyallsvenskan år 2015 ett centralt avtal med C More som därefter förlängts till säsongen 2025/2026. Av Hockeyallsvenskans pressmeddelande framgår bl.a. följande:

”Det nya avtalet kommer förutom bättre produktioner ge dels ligan men framför allt de HockeyAllsvenska klubbarna en stabil grund och än bättre förutsättningar för de kommande säsongerna. […] Det här kommer gagna ligan, våra partners och framför allt vår publik, säger Gabriel Niklasson, kommersiell chef på HockeyAllsvenskan.”

Förr i tiden var det endast rättigheterna till de större idrotterna i de högsta divisionerna som hade ett kommersiellt värde. Med den teknologiska utvecklingen och digitaliseringen finns det betydande kommersiella värden även för rättigheter till mindre idrotter och/eller lägre divisioner. Det är detta värde som Hockeyettan och dess föreningar har identifierat och som de målmedvetet byggt genom att inom ramen för ligamodellen och i samarbete med SIF utveckla ligan och varumärket Hockeyettan.

Den ersättning som enskilda föreningar i Hockeyettan har kunnat tillgodogöra sig tack vare eller på grund av de centrala avtalen har ökat med flera hundra procent under de senaste åren. Därtill har Hockeyettan kunnat investera i en gemensam plattform, hemsida och social media. Detta gynnar ligan, föreningarna och publiken.

SIF konstaterar i sitt pressmeddelande av den 23 november 2021 bl.a. följande:

”Ligamodellen är och har varit en viktig och avgörande del för svensk ishockeys utveckling och kommersiella tillväxt. Det är en modell som stärker de enskilda klubbarna inom respektive liga, men även hela den samlade ishockeyn. […] En av styrkorna inom svensk ishockey är att vi arbetar tillsammans och det förutsätter ligaorganisationer där alla är med och följer demokratiskt fattade beslut till gagn för majoriteten av medlemmarna i respektive ligaorganisation. Det skapar förutsättningar för såväl förmånliga och långsiktiga avtal för kollektivet som skydd för de föreningar som inte är lika kommersiellt starka som de större. Modellen tryggar också landslagsverksamheten över tid som i sin tur genererar resurser till den breda ishockeyn i regioner, distrikt och föreningar. Ligamodellen har inom svensk ishockey varit så viktig att ett krav på medlemskap i tävlingsbestämmelserna har varit nödvändigt.”

Boden Hockey har valt att och vill vara med och delta i svensk ishockey och har avancerat till Hockeyettan med ambition att ta sig vidare till Hockeyallsvenskan. Men Boden Hockey vägrar, för egen vinning, att följa gällande regelverk, demokratiskt fattade beslut och avtal som Boden Hockey själv ingått. Boden Hockey vill både vara med och, när det gagnar Boden Hockey, samtidigt stå utanför. Detta innebär att Boden Hockey åker snålskjuts på de värden som SIF och Hockeyettan skapat och att Boden Hockey ska behålla och äta kakan på andra föreningars bekostnad. Boden Hockeys agerande undergräver ligamodellen. Det är oacceptabelt och ohållbart och knappast förenligt med vare sig den svenska idrottens organisation eller värdegrund.

Föreningen Hockeyettan får avslutningsvis fästa uppmärksamhet på förhållandet att företrädare för Boden Hockey i olika sammanhang gett uttryck för vad som i vart fall kan betecknas exempellösa verbala påhopp och angrepp gentemot företrädare för SIF och Hockeyettan.

Ett exempel härpå är ett inlägg av Boden Hockeys tidigare ordförande och nuvarande marknadsansvarig i Facebook-gruppen Hockeysnack Boden:

”Varför river inte Ordf. Anders Larsson i SIF avtalet med Hockeyettan omedelbart och meddela att intill det finns en demokratisk och fungerande ledning i Hockeyettan som har klubbarnas förtroende inordnas klubbarna under SIF.

Då skulle han lösa problemen och själv framstå som den ledare han behöver någon gång lyckas framstå som, speciellt om han ska kunna landa med fötter ner på jorden efter allt detta och fortsätta aspirera på toppjobb inom idrotten.

Varför slänger Anders inte Ronnie under bussen, det ju uppenbart vart problemet ligger på alla sätt?”

Kommentarerna till inlägget lämnas här därhän. Ett annat exempel är Boden Hockeys ordförande Thomas Regemalm:

Jag har sagt det tidigare, Glysing använder rena maffiametoder för att bli av med oss. Är det så han försvinner ur bilden är jag den förste hylla en sådan utveckling.” (Idrottens Affärer 3/11).

Ytterligare ett exempel är samma ordförandes utspel efter SIF:s avslag på Boden Hockeys ansökan om dispens:

Det här är den värsta form av gubbslemmeri som jag kan tänka mig” (Idrottens Affärer 23/11).

Föreningen Hockeyettan har svårt att se hur dessa och andra liknande utspel är förenliga med någon värdegrund. Alla, inte minst idrottsrörelsen, skulle tjäna på ett civiliserat tonläge.

HOCKEYETTAN

Ronnie Glysing, ordförande 

Anders Larsson skriver själv om konflikten i Hockeyettan: ”För den som inte ställer upp på den principen är det fritt att kliva av”