Oliver Kandergård berättar om succén i BoIS. FOTO: MARIESTAD & HÅKAN HAGMAN

Intervju Mariestads Oliver Kandergård: ”Det har nästan gått bättre än jag drömt om”

Oliver Kandergård, 23, bröt plötsligt upp från Forshaga.

I sin nya klubb har han snabbt blivit en favorit – och kärleken är besvarad.

– Jag ångrar det inte en sekund. Det har nästan gått bättre än jag drömt om, säger Mariestads nye poängkung.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Oliver Kandergård, från värmländska Arvika men hockeyskolad i Leksands juniorlag, kom från två fina säsonger i Forshaga (38 respektive 41 poäng) och förlängde i somras kontraktet med FIF.

Men så – lika plötsligt som oväntat och bara sex veckor kvar till premiären – bröt han upp och skrev på för serierivalen Mariestad.

Vad hände och varför?!?

– Det var inget som jag hade hoppats på eller gått och tänkt på direkt…

Han utvecklar:

– Det var många olika saker som spelade in. Jag tyckte väl inte att det vi pratat om riktigt hade fallit på plats, vi hade ingen tränare när vi gick på is…det var några grejer där som inte kändes bra, helt enkelt. Men i grund och botten handlade det om min egen utveckling, jag kände att jag ville och behövde byta miljö för att ta nästa kliv i karriären.

* Känslorna för Forshaga i dag?

– Det är absolut inga problem. De är en fin förening och jag har ju massa polare kvar där, såklart. Jag tycker att det är kul att det går bra för dom, det är fina killar i laget, det vill jag betona.

* Hur var det att vara tillbaka och spela i Ängevi i höstas?

– Det var ju lite speciellt och lite gliringar och sånt. Men det är som det ska vara, haha.

Oliver Kandergård uppvaktades, när han väl bestämt sig för att lämna Forshaga, av fler klubbar i ligan, men valde alltså att fortsätta karriären i notoriska topplaget Mariestad BoIS.

– Det gick ganska snabbt. De presenterade ett upplägg som kändes bra och sa direkt att de hade behov, utrymme och en roll för min spelstil, det var det som avgjorde.

Vii ska väl inte ta till överord här, men vi kan nog ändå konstatera att Kandergård blivit en dunderhit i BoIS.

Han leder interna poängligan (34 poäng på 24 matcher), är trea i hela ligans poängliga och får massor av förtroende och istid.

– Ja, vad ska man säga? Det har nästan gått bättre än jag drömt om, säger han.

Han flyttade in i lägenhet i centrala Mariestad i september, jobbar halvtid och har snabbt kommit in i ”det nya” livet i Skaraborg.

– Det märks att Mariestad är en klubb som varit med i toppen, som satsar och vill uppåt. Det är verkligen proffsigt. Så, nej, jag ångar inte att jag flyttade, inte för en sekund, säger han och skrattar.

Kandergård parades tidigt ihop med finske Joonas Alanne och Philip Norberg, ett annat nyförvärv, och trion har – när de väl spelat tillsammans, både Alanne och Norberg har varit borta en hel del på grund av skador – imponerat.

– Att det skulle funka med Philip visste jag, vi känner varandra bra sedan tidigare och lirade i samma kedja i Leksands juniorer tre-fyra säsonger. Och Joonas är ju en stor spelare, en av ligans absolut bästa och komplett i det mesta. 

Han fyller snabbt i:

– Men vi ställer också höga krav på varandra. Är det nån av oss som inte är där riktigt får man höra det, och det är ju bara bra.

* Vad kan vi förvänta oss av BoIS 2022?

– Vi ska positionera oss så högt upp som möjligt i tabellen för att skapa bra förutsättningar inför slutspelet. Det är det som gäller. 

* Vad har du för krav på dig själv?

– När jag kom hit var det ju att bli en producerande spelare i en ny miljö. Nu tycker jag att jag visat det, nu gäller det att hålla den här nivån hela säsongen, att spela sin bästa hockey varje match, att hålla en hög nivå och inte hamna i några djupa svackor som jag kanske haft tidigare. Jag tycker att jag blivit en jämnare och bättre spelare här. 

* Och på sikt..?

– Ett mål med säsongen här är att kunna ta nästa steg i karriären. BoIS vill ju till allsvenskan. Och det vill jag också.

Text: PeO Larsson

RESULTAT ATG ALLETTAN SÖDRA 9 JANUARI: 

Huddinge-Nybro 3–4

Mariestad-Dalen 2–3

Kalmar-Hanviken 5–1

Vimmerby-Skövde 3–2 (förlängning)

AKTUELL TABELL – klicka här!

SE KANDERGÅRDS FRÄCKIS MOT KALMAR I SPELAREN NEDAN

Oliver Kandergård blickar framåt efter succéhösten. FOTO: ERIK KRUSE

Hemligheterna i Mariestad BoIS – kaptenerna öppnar upp om sina lagkamrater