SIK nollade för tredje gången i Allettan

Skövde IK begav sig under onsdagen ned till Småland för årets första match och för motståndet stod serieledande Nybro Vikings. Med sig i bussen fanns comebackande Jesper Emanuelsson som inte spelat match sedan oktober månad och ett gott självförtroende efter segern i senaste omgången mot HC Dalen.
– Tanken var att han skulle matchas in sparsamt men på grund av lite frånvaro så blev det mer än tänkt, han är fortfarande lite rostig men visar att han är en bra hockeyspelare, sa Fredrik Ljunggren.

Att Skövdes bussresa satt i benen under den första perioden märktes tydligt. Fram till periodens powerbreak så var det spel mot ett mål och siffrorna kunde mycket väl ha varit större.

Redan i matchens första två byten så hade hemmalaget två halvfarliga lägen men Hugo Fagerblom stod pall i kassen.

Janne Väyrynen hade ett par farliga chanser och skapade en hel del tillsammans med Sebastian Borg och Adam Persson.

Ledningsmålet dröjde dock till klockan tickat upp på 3.18 och SIK precis klarat av sin första utvisning i matchen. Juho Liuksiala hittade luckan ovanför Hugo Fagerbloms högra axel och ledningsmålet kändes klart rättvist.

Fram till periodens powerbreak hade SIK knappt varit utanför sin egen försvarszon och att skotten bara skrevs till 12-5 kändes oerhört märkligt. Nybro skapade mängder och det kändes som att Hugo Fagerblom fick jobba ordentligt för att hålla nere siffrorna.

Eero Savilahti höll på att bli frispelad bland annat men då fick Fagerblom ut sin klubba och skickade undan trissan innan skytten fick tag i pucken.

SIK jobbade sig dock in i matchen och spelet jämnade ut sig en aning när Skövde fick chansen att spela med en man mer på isen vid två tillfällen.

Men närmre än en ramträff kom inte SIK unde

r den första akten.
– Nybro är försvarsstarka och visar varför de leder serien, det handlar om att sätta dit chanserna när vi får dem och det gjorde Nybro bättre än oss. Vi är beredda på att de ska komma ut hårt men blir lite tillbakapressade, samtidigt så växer vi in i matchen och spelar bra stora stunder, sa Fredrik Ljunggren.

Tilltrasslad situation

Den andra perioden blev väldigt intetsägande. Under de första tio minuterna var det inget av lagen som skapade någon speciellt farlig målchans. Lagen bytte puck med varandra mest hela tiden men något uppställt och ordnat spel bjöds det definitivt inte på.

Skövde var bättre med från start i mittperioden och lagen tog ut varandra och såg till att inte bjuda på någonting.

Men när hemmalaget gick bort sig fick SIK ett två mot ett läge, Alexander Henriksson, för övrigt en av Skövdes bästa spelare på isen denna kväll fick fram pucken till Oscar Forsmark men den senare fick inte träff på pucken och Pontus Eltonius kunde styra undan pucken den gången.

I bytet efter var det istället Nybro som gick till anfall och Sebastian Borg kunde efter en tilltrasslad situation trycka in pucken bakom en sprattlande Hugo Fagerblom och dubbla hemmalagets ledning till 2-0.

Målet gav Nybro välbehövlig energi och smålänningarna avslutade perioden på ett bra sätt och skapade två vassa lägen innan periodslut. Först var det Oliver Nilsson som blev sopren med Fagerblom men burväktaren parerade och sedan fick Fredrik Strömgren ett friläge efter en fin passning från Juho Liuksala men återigen var det Fagerblom som gick vinnande ur den striden.
– Andra perioden tycker jag att vi gör det jättebra och är minst lika bra som Nybro stora stunder. Vi spelar väldigt disciplinerat och sedan får de ett mål vid en tilltrasslad situation och vi har några chanser men Nybro är bättre på att få in pucken i kassen, konstaterade Fredrik Ljunggren.

SIK jagade

I den tredje akten var SIK tvungna att gå framåt och började också bra. Henriksson, Ström och Emanuelsson skapade en hel del halvchanser och Pontus Eltonius fick jobba för sin lön i Nybro.

Men när Alexander Ternblad tog en utvisning för fasthållning av klubba i anfallszon så dog SIK:s energi och Nybro kunde därefter spela av matchen på ett lugnt och kontrollerat sätt.

Skövde skapade en enda farlig chans under matchens sista tio minuter och det var när Anton Lundmark frispelade Alexander Henriksson men Eltonius parerade med en fin räddning.

Nybro var inte direkt intresserade av att göra så många mål, de var mer intresserade av poängen och spelade hur säkert som helst i sin defensiv.

Inte ens när SIK plockade ut Fagerblom för att spela sex mot fem så kändes det nära, Nybro städade av SIK hur lätt som helst och visade varför dem är serieledare.

Med 14 sekunder kvar att spela skickade Adam Persson in 3-0 i den tomma kassen och fastställde slutresultatet.

Därmed fick Skövde lämna isen för tredje gången den här Allettan utan att ha gjort något mål framåt.
– Tredje perioden tycker jag också att vi gör det bra långa stunder men vi behöver utnyttja lägena som vi får. Prestationen lovar dock gott och vi har steppat upp rejält jämfört med början av säsongen, ansåg Fredrik Ljunggren.

På fredag väntar nästa match när Mariestad BoIS HC kommer på besök till Billingehov.
– Nu gäller det att vi tar hand om kropparna och förbereder oss på en tuff match på fredag, avslutade Fredrik Ljunggren.