Inför SIK – Mariestad BoIS HC

Då är vi framme vid vinterns tredje länsderby och det första av tre möten vi kommer ha med Mariestad under Allettan. De två tidigare mötena har segern gått till den förhatliga motståndaren och frågan är nu om det kan bli en tredje gången gillt för Skövdes del eller om Mariestadsklubben med jättehöga ambitioner ännu en gång får fira segern. Den som lever får se?

Ni satt kvar på bussen i inledningen av matchen men sedan jämnade det ut sig men Nybro hade kanske lite mer kvalitet i de avgörande lägena, berätta om onsdagens möte?

-Ja sitta kvar i bussen vet jag inte, frågar sig Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren? Vi hade väl innan matchen pratat om att vi skulle vara beredda på att Nybro kommer ut hårt och gasar första tio och att vi skulle försöka reda ut det så det var ingen överraskning alls. Men det är klart att vi vill också föra spel direkt men det var en matchbild som vi var beredda på, det är så det brukar se ut därnere så det var inget konstigt alls. Det var bara synd att vi inte lyckades reda ut det fullt ut utan att de fick ett mål i powerplay tidigt där. Jag tycker att det jämnar ut sig, jag tycker att från tio ungefär så tycker jag att det är jämnt i spelet och jag är nöjd med hur vi hanterar vårat lagspel om man säger så, vi håller ihop det, vi jobbar och sliter och sedan är det klart att vi behöver göra mål under våra matcher och det är det vi inte riktigt lyckas med.

Ja det kändes ju som att ni var på g där och 1-1 hängde ju i luften när de får den där kaostvåan.

-Nej men jag håller med. Jag tycker vi gör det bra, det är en bra bortamatch mot ett bra Nybro men vi behöver utnyttja våra målchanser bättre än vad de utnyttjar sina för att vinna en sådan match så att det är serieledarna på bortaplan och det är den tuffaste du kan ha och det är klart att då behöver man ha marginalerna med.

Jesper Emanuelsson kastades in i hetluften ordentligt efter är det tre månaders frånvaro, hur skötte han sig?

-Ja han skötte sig bra. Är det tre månader till och med? Han har inte tränat ikapp så som han hade önskat, han fick kastas in direkt då vi fick lite frånvaro och han gjorde det bra. Han är kreativ och kommer vara nyttig för oss i det spelet fast nu är det att orken tryter lite då han inte varit igång fullt ut på ett tag.

Jag sade tre månader men det kanske bara var två?

-Jag tror två.

Det är i vilket fall en lång tid?

-Ja!

Fick vi några skador?

-Nej!

Hur ser det ut på sjuk och skadelistan?

-Siwert (Simon) är tillbaka.

Noterat från torsdagsträningen var att ni kom ut sent och att ni var gott om både staff och goalies?

-Ja precis. Ja Wallin (Robin) var tillbaka idag också och nu kommer han att gå för fullt.

Den är positiv?

-Ja! Det är väl ett tag kvar kanske men han är tillgänglig och kommer köra för fullt nu så det är positivt.

Anders Lundström sade förut att Robin är lättränad!

-Ja det är h

an och det kommer inte att vara några konstigheter.

Du hade lagt in ett tävlingsmoment på slutet också som jag nog inte sett på någon innan matchen träning i vinter.

-Då måste du ha missat någon träning!

Men har du avslutat träning med den tävlingen? (Tävling i snabb acceleration på kort sträcka. Reds anm.)

-Jo någon gång har vi gjort det. Inte varje, men någon gång.

Jag tyckte det var ovanligt många spelare som stod och sköt också efter att gruppträningarna var slut?

-Det var väl kanske för att vi hade en kortare träning och vi körde väl inte slut på dem fullt idag. Det är tight med matcherna och idag kom vi ut lite sent för vi hade en liten avstämning som vi har med jämna mellanrum och kände att vi kunde utnyttja den tiden när vi inte behövde ha en timme på isen utan vi körde ett kortare pass med intensitet istället och då fanns det ju möjlighet för dem att vara kvar lite efter och det tyder väl på att de inte var helt slut efter träningen så det var väl bra. Vi sparar krafterna till fredagen.

Nu har vi derbykombattanten Mariestad på schemat och jag tänkte att vi tar tempen på Jimmy Krusells kunskaper om motståndarna och jag tror att det blir rätt luriga frågor. Vi börjar enkelt nu, när bildades Mariestad BoIS HC?

-Haha, ja när kan det vara, funderar andretränaren Jimmy ”Krusse” Krusell. Sånt där är jag jättedålig på.

Nu är det ju en enkel fråga!

-Ja, haha. Jag har ingen aning.

Den får gå över till Fredrik då?

-98 skulle jag ha sagt, säger Fredrik vilket är rätt svar.

Hur många matcher har vi mött dem totalt och hur många har vi vunnit under ordinarie tid av dessa?

-Totalt. (tankepaus) Jag säger 82 och 37 då, hehe.

Du var nära på segrarna där men 110 matcher och 40 segrar var det. Utöver det har vi sex segrar efter ordinarie tid och två matcher har slutat oavgjort. Hur många mål har vi skrapat ihop då?

-132 då?

-Jag hade nog gissat uppåt 300 i vilket fall, lägger Fredrik in.

341 mål är rätt svar. Skövdeikonen Lars Trygg är den som gjort flest poäng på motståndaren med 19 mål och 15 assist men även solen har fläckar och han tillbringade fyra säsonger i Mariestad, hur många poäng gjorde han på sin moderklubb?

-17?

-7, gissar Fredrik då.

Det var något där emellan då. Sex mål och fyra assist och som jag kommer ihåg det spelade han en hel del med grabbarna som aldrig kommer bli hedersmedlemmar i SIK, Ronny ”Rockstar” Johansson och Fredrik ”Moviestar” Jonsson. Men vem av dessa herrar är det som gjort flest poäng på Skövde?

-Jag säger nog Ronny, gissar Jimmy och får medhåll av Fredrik.

Det stämmer bra det. Ronny 56 och Fredrik 46 men bägge har gjort lika många mål, 28. Vi avslutar med att 109 av mötena har spelats i Skövde eller Mariestad men 2002 möttes vi faktiskt på annan ort i en vänskapsmatch där Skövde klev av isen som segrare med 7–3. Vart spelades den matchen?

-Den kan jag, utropar Fredrik.

-I Skara eller, undrar Jimmy?

-I Lidköping, skrattar Fredrik vilket är rätt svar.

Fredrik är lite vassare alltså?

-Ja det där är inte min starkare sida, skrattar Jimmy.

-Jag hade koll på det där med BoIS årtal, fyller Fredrik i. Farsan hade dem åren innan konkursen. (Hans Ljunggren var assisterande tränare i Mariestads BoIS 96/97 och 97/98. Reds anm.)

Mariestad är en välbekant motståndare och vi mötte dem vid två tillfällen i grundserien. Berätta om din dagsbild av Mariestad Fredrik?

-Ja de har ju fått igång det nu med segrar i sina tre senaste så de kommer väl hit med gott självförtroende. Jag tycker att det är ett lag som redan i grundserien spelade ett spel där de minimerade misstag och håller ihop lagdelarna och är ganska svåra att komma åt. Det är väl det jag tycker är deras styrkor, de har ett bra lagspel som alla fogar in i kan man väl säga. Det gäller för oss att använda fart och utmana dem på rätt sätt.

Ja det var ju redan lite där men hur ska vi betvinga motståndet?

-Jag tycker att vi också sista tiden lyckats att få bättre, att vi hållit ihop laget mycket bättre så det är något som är jätteviktigt att fortsätta med och att minimera misstag. Sedan är det att vi är snabbare i spelet med puck och att vi utmanar deras backar och sätter tryck mot mål, att vi blir ett offensivt hot varje gång vi kliver in i anfallszon.

Jag själv känner väl lite att det kan vara viktigt att ta ledningen för det känns som att de har varit bra på att stänga matcherna bägge gångerna mot oss?

-Ta ledningen är en fördel, absolut, och det är väl så vi har vunnit våra matcher i Allettan att vi har tagit ledningen och gått därifrån så det är självklart så att det är viktigt i sådana här tuffa och täta matcher. Men skulle det vara så att de gör första så tänker vi nog inte lägga oss platt för det.

Fortsatt Hugo Fagerblom i mål?

-Ja.

Stort lycka till!

-Tack så mycket

Nu är läget som det är med ett Coronaanpassat Billingehov och med stor säkerhet är därför intresset för att se matchen via webbteve ganska stort. Länk till matchen hittar du här:  https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-mariestad-bois-hc-wcafjk

Matchtråden på Rebellernas hockeyforum hittar du här: https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?t=1021

Omröstningen till Årets spelare säsongen 20/21 pågår för fullt uppe vid supporterkiosken på Billingehov. Välkommen att lägga dina röster så vi får ytterligare ett tillskott i den redan fina samlingen du hittar här:

https://rebellerna.com/v1/aretsspelare.php

Har du funderingar eller frågor du vill ha med i kommande införartiklar är du välkommen att skicka in dem via mail till [email protected]

BARA SEGRAR RÄKNAS!