Nattsvart derby för SIK

Fredagskväll och derby, en perfekt kombination enligt en del. Skövde IK var på jakt efter en derbyseger när Mariestad BoIS HC var på besök i Billingehov under fredagskvällen men för att vinna matcher krävs det oftast att lag gör fler än ett mål, det är något SIK haft förtvivlat svårt med under säsongen och fredagens derby var inget undantag.

Den första perioden mellan Skövde IK och Mariestad BoIS innehöll det mesta, heta känslor, smågruff och ett par mål.

Hemmalaget kom ut frustande från start och smällde på omgående. Både Anton Blomberg och Alexander Henriksson delade ut ett par fina frimärken under den första akten och känslorna satt verkligen utanpå tröjorna denna fredagskväll.

Blomberg var för övrigt inne i Mariestads bås under en kortare period när han blev ditknuffad av en motståndare.
– Jag tycker att vi gör det bra och kommer ut med en bra energi men de får mittzon lite för enkelt, vi fokuserar mer på tacklandet för tacklandets skull. Energin i början är bra men de får vinna puckarna lite för ofta, ansåg Fredrik Ljunggren.

Domare David Södermalm var ungefär lika bra som han alltid är och missade både högt och lågt åt båda hållen.

Han plockade två utvisningar under period ett, han kunde lika gärna tagit fem-sex stycken till.

När Skövde fick spela med en man mer så var hemmalaget nära att ta ledningen vid ett par tillfällen, Blomberg och David Lundmark hade ett fint samarbete men lyckades inte trycka dit trissan.

Fram till periodens powerbreak så var det lite fördel hemmalaget, efter så tog gästerna över en del och hittade dessutom nätet.

Albin Kedbrant lyckades peta in en puck över Hugo Fagerblom som och BoIS var i förarsätet.

Dryga 15 sekunder senare var det dags för Skövde att spela med en man mindre efter att BoIS målvakt, Tobias Sandberg kastat sig bredvid eget mål och fått med sig en Skövdeutvisning som resultat.

Mariestad lyckades dock inte få hål på Skövde den gången, istället kom det två sekunder efter att hemmalaget blivit fulltaligt när Jesper Lindén hittade det bortre krysset när han fick stå omarkerad framf

ör Fagerblom.

I samband med slutsignalen av den första perioden hettade det till ytterligare när William Frödelius och Andreas Axelsson kramades lite i höjd med gästernas bås.
-Vi kommer ut fysiskt men tappar lite konceptet och de får komma genom mittzon med lite för mycket fart när vi fastnar offensivt. Jag tycker att deras mål får komma till lite för enkelt, vi har puckkontroll och sen vänder de och gör mål, sa Fredrik Ljunggren.

Derbykänslan försvann

Om intensiteten var hög i den första perioden så var den som bortblåst i den andra. Stundtals kändes det mer som en träningsmatch än ett känsloladdat derby i Allettan.

En som inte var nöjd med den inledningen av perioden var Skövdes tränare Fredrik Ljunggren. Redan efter 4.39 valde han att nyttja sin timeout. En timeout som var välbehövlig, SIK såg ointresserade och oinspirerade ut, trots motståndet och trots vad matchen handlade om.
– Vi var lite för mjuka med puck och ville rätta till det så fort som möjligt, sa Fredrik Ljunggren om timeouten.

Det blev något bättre och SIK började i vart fall åka mer skridskor, problemet var bara att de oftast gjorde det utan tanke och åkte på chans.

SIK fick med sig ett powerplay som resultat men det var riktigt genomuselt, hemmalaget kom knappt in i offensiv zon och gästerna försvarade sig väl.

SIK:s bästa chans under de första tio minuterna fick Frödelius när han fick ett friläge med Tobias Sandberg men avslutet gick ett par meter över ribban den gången.

Istället var det gästerna som även gjorde matchens nästa mål. Otto Henell hittade en lucka mellan Fagerbloms högra arm och revben och det kändes som att tillställningen var avgjord.
– De är försvarsstarka så det är svårt att släppa iväg de till 3-0, sa Fredrik Ljunggren.

Dryga minuten senare höll det på att smälla till på nytt, Oliver Kandergård prickade Fagerbloms stolpe och bara minuten senare var det Erik Olsson som prickade Fagerbloms överliggare men burväktaren hade marginalerna på sin sida de gångerna.

När matchen kändes avgjord så kom en reducering som en blixt från klar himmel. Anton Lundmark tryckte in pucken bakom Sandberg efter att SIK fått fast BoIS i försvarszon och hoppet tändes.

Målet gav Skövde energi och Mariestad hamnade på hälarna gång efter annan men några fler mål föll inte i mittperioden.

Lite gruff blev det på slutet av perioden, Otto Henell avlossade ett skott mot Fagerblom några sekunder efter avblåsning och flera spelare hamnade i handgemäng med varandra men det blev bara två utvisningar som resultat av det hela.
– Vi växer in i den andra perioden även om vi inte riktigt är med från start där. De är samlade hela tiden så det gäller att vi tar det som bjuds men jag tycker vi går för det hela tiden, problemet är att de gör mål på sina chanser, sa Fredrik Ljunggren.

Tack och god natt

I den tredje perioden satsade SIK allt framåt och skapade en del halvlägen men inget som vållade Sandberg några större bekymmer inledningsvis.

Adam Thilander fick ett fint reduceringsläge efter knappt 16 minuter men avslutet gick en bit över målramen den gången och det var bara att inse, detta var inte heller SIK:s afton.

För istället för reducering så kunde Otto Henell stänka in 1-4 för att avsluta ett vackert anfall med ett stenhårt handledsskott i bortre krysset.

Oscar Forsmark fick ett reduceringsläge strax efter men då var Tobias Sandbergs axel i vägen och Mariestad fick återigen med sig samtliga poäng från ett derby. Det tredje i rad denna säsongen.
– Jag tycker det är en jämn hockeymatch i grunden, jag tar med mig hur vi står upp för varandra men vi behöver vara hetare framför målen. Det är en sur förlust, de behöver inte förta sig hela tiden medan vi jobbar väldigt hårt för att få med oss någonting, konstaterade Fredrik Ljunggren.

På söndag avslutar SIK den intensiva veckan med bortamatch mot Vimmerby HC i ett rent bottenmöte där båda lagen står på sex poäng efter nio omgångar och har fyra poäng upp till slutspelsplats.
– Vi åker av oss det här i morgon sen tar vi sikte på Vimmerby, det är skönt att det är tätt med matcher, avslutade Fredrik Ljunggren.