SHL:s ordförande Anders Källström ger här sin syn på konflikten mellan Hockeyettan och Boden. FOTO: SHL och OLIVER ÅSTRÖM

”Olyckligt att ett lag vill köra sitt eget race” * SHL-bossen Anders Källström om konflikten i Hockeyettan

Anders Källström är en av hockey-Sveriges starkaste män.

Nu ger SHL:s ordförande sin syn på konflikten i Hockeyettan.

– När den här modellen ifrågasätts så ifrågasätts hela systemet och det är det som är olyckligt i Hockeyettan då ett lag vill köra sitt race, säger han till Allehanda.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Anders Källström, 63, har vikt stora delar av sitt liv till ishockeyn.

Han har suttit i Modos styrelse i 20 år och är sedan 2015 ordförande i SHL, Svenska Hockeyligan.

I en lång, öppen intervju i lokaltidningen Allehanda berättar han bland annat om åren i Modo och SHL, pandemin och det nya seriesystemet. 

Men också konflikten i Hockeyettan, där Boden vill bryta sig ur ligan, ges stort utrymme.

Och här är Anders Källström bestämd när det gäller ligamodellen.

– Jag skulle vilja förklara hur viktig den här ligamodellen är och ur SHL:s perspektiv. SHL är en framgångssaga på många sätt och det handlar om att kunna ta del av nationella och internationella pengar för att kunna investera i hockeyn. Vi har ju sett en fantastisk utveckling på medieavtalet och det bygger på att ligan är samlad och att man har ett avtal som vilar på bestämmelsen i SIF att de som spelar i högsta serierna ska tillhöra ligaorganisationen och då är 14 lag överens och det innebär att man säkrar framtiden för det lag som kommer upp.

Han fyller på: 

– Om man inte hade haft ett sånt avtal skulle vi i praktiken inte kunna äga nån rättighet mer än ett år i taget. Det är en oerhörd styrka att ha långa avtal oberoende vilka lag som ingår i SHL. Därför är ligamodellen så viktig att man kan ta del av ersättningen som man inte kan göra enskilt. I SHL delas också pengarna lika mellan lagen och det tycker jag är en oerhört sund modell.

– När den här modellen ifrågasätts så ifrågasätts hela systemet och det är det som är olyckligt i Hockeyettan då ett lag vill köra sitt race. Då håller det inte när man ska möta en nationell eller internationell aktör att man då inte säkrat att de lag som spelar i serien ställer upp på de gemensamma förutsättningarna.

Han får också frågan om att Riksidrottsnämnden hävdar att SIF gjort fel (läs Anders Larssons krönika HÄR för mer information).

– Jag anser att RIN tolkar det här helt fel och det är för mig helt obegripligt.

Anders Källström lämnar ordförandeposten i SHL i juni.

LÄS MER: Öppet Brev till Riksidrottsförbundets styrelse

Anders Larsson skriver själv om konflikten i Hockeyettan: ”För den som inte ställer upp på den principen är det fritt att kliva av”