Inför SIK – Väsby IK HK

Nej det ville sig inte efter Coronauppehållet heller utan SIK klev ut på isen och satte sig ännu en gång i skiten genom att släppa fram motståndarna till ledningen när Karlskrona besökte Billingehov i helgen. Men skam dem som ger sig, upp på hästen och påt igen så får vi en ny chans när Väsby kommer på besök. Vi kommer väl alla ihåg epitetet ”Vilda Väsby” när de på 80-talet tog sig hela vägen till dåvarande Elitserien. Det blir kul att se en motståndare som vi faktiskt inte mött mer än sex gånger totalt. Är de fortfarande vilda eller kan Skövde IK tämja motståndet denna gång?

Nu var det länge sedan!

-Haha, ja det var alldeles för länge sedan nu, men det är kul att vara här igen, skrattar Skövdetränaren Fredrik Ljunggren.

Ja det är det verkligen. Jag har ju bara sett highlights från matchen mot Karlskrona men jag antar att du sett webbsändningen i vilket fall?

-Ja jag har sett den mer än en gång kan man säga.

Du kan den utantill nu?

-Nja det kan jag väl inte men från soffan, ja man får ju inte med sig den här känslan som är i båset, hur stämningen är, hur ögonen ser ut hos grabbarna. Men jag tycker att första perioden, det är klart att vi ligger under med 3–0 och vi blir väldigt hårt straffade tycker jag. Jag tycker det är inte tillräckligt bra men det är ändå helt ok. Jag tycker däremot att vi har lite, ja vi förlorar de viktiga närkamperna lite sådär och inte riktigt startklara för vad som komma skall i matchen där även om alla vill väl och jobbar väl och alla jobbar väldigt hårt. Men vi kommer lite fel på en del närkamper tycker jag och så gör vi inte mål helt enkelt. Sedan är det otroligt starkt att resa sig efter 0–4 där också, närma sig som vi gör men olyckligt 3–5 annars hade vi nog kunnat jaga ordentligt hela vägen.

Ja ni var ju faktiskt på väg att jaga ikapp där efter den svaga inledningen?

-Ja det är något vi behöver ha med oss att inledningarna är viktiga, det är svårt att jaga mot bra motstånd.

Både du och Jimmy Krusell var sjuka, hur är det?

-Jodå jag är friskförklarad.

Det har gått Corona genom laget och all möjlig skit?

-Ja vi hade ju en släng av det. Jag skulle väl inte påstå att vi hade ett jätteutbrott och ingen som var sådär direkt sjuk utan man får ju sätta sig av olika anledningar, både på grund av arbetssituation att man varit nära någon. Då märktes det lite som de inte kände själva och så ploppade det upp ett gäng på fem sex och då pausade vi.

Det är en jävla konstig sjukdom, en del de dör och en del har inte en aning om det förrän de blir testade?

-Nej så är det ju. Men det var ju bra att vi pausade och min kom ju inte härifrån utan vi hade varit ifrån varandra ganska länge och skulle återsamlas när jag blev sjuk så det kom från annat håll. Det ar skönt att vi hade pausat så det inte spred sig mer under den perioden.

Robin Wallin vaktade målet i första seriematchen för honom på typ ett år och han släppte in många i första perioden där, tyckte du det såg rostigt ut?

-Ja om jag tycker att vi som lag kändes lite halvrostiga där efter två veckors ofrivilligt matchuppehåll så kan man ju tänka sig hur det är att inte ha spelat seriematch på så länge. Men jag tycker att han har en otacksam uppgift i första perioden. Förstaskottet är väl det som det blir mål på en styrning framför mål och det är inte den roligaste starten att få när man inte stått på så länge. Men jag lastar inte honom för något av målen.

Det var väldigt mycket folk på tisdagsträningen, hur ser det ut på sjuk och skadefronten?

-Det är Frödelius (William) som har lite skada, ingen sjukdom. Han är den enda som är frånvarande nu och annars är de tillgängliga alla.

Jag har en läsarfråga som handlar om just det med mycket folk. Hur går tankarna hos dig när du sätter ihop femmor när truppen är så stor att det blir konkurrens om platserna?

-Nej men vi har väl samma tankar oavsett storlek i grunden där vi sätter ihop ett lag som vi tycker passar för stunden. Vi vill ju ha spelare som vi tycker synkar i spelet och vi har lite olika roller på det med offensiva och defensiva spelare så det är så vi tänker. Sedan hade jag gärna önskat att vi hade den här konkurrenssituationen hela tiden för det skapar också ett tryck på träningar och ett härligt go i det så att det är skönt att konkurrenssituationen är tillbaka.

Sedan har jag ytterligare en läsarfråga här där det är en som undrar hur du ser på hur man ska utveckla unga lovande spelare till ledande spelare?

-Ja utvecklingen försöker vi ju jobba med hela tiden med dem. Någonstans handlar det om att ha tålamod både för oss som ledare och för spelare och förstå att det tar tid att bli en ledande spelare och att man egentligen ska växa in i det. Det är ganska stor skillnad att vara ledande spelare på juniorsidan och sedan kliva upp och direkt vara det på en seniorsida vilket oftast kan vara ganska besvärligt. Har du en skicklighet i en viss del av spelet och så kanske det finns andra där som går före i början så kan det vara ganska svårt att ha det tålamodet. Men tålamod tycker jag är viktigt för alla parter.

Du har ju jobbat mycket med juniorerna också, blir tränarrollen annorlunda med juniorer mot ett A-lag?

-Inte jättemycket är det inte, det tycker jag inte. Man försöker ju jobba med utveckling av spel framförallt för att juniorverksamheten skall vara så nära seniorverksamheten som möjligt så inte så stor skillnad.

Man försöker att ha en röd tråd mellan juniorverksamheten och hur man vill att A-laget skall spela?

-Ja det gör man väl och sedan försöker man ju göra dem så startklara som möjligt från juniortiden och uppåt. När du är junior är du ju ändå hyfsat mogen i spel och sätt och det är viktigt att ha en kravbild där också. Det är en väldigt bra fråga för den är ganska svår. Men det är ju ett samspel mellan ledare och spelare och jag tror att tålamodet är viktigt på alla sätt och förstå att man inte som ledande juniorspelare kan bli ledande på seniornivå förrän efter några år kanske.

 Den sista läsarfrågan kommer faktiskt från Rebellernas forum och den lyder. En ganska talande statistik för Skövde är att första målet vinner. Vi har gjort första mot Huddinge borta och Dalen hemma och de har vi vunnit medans resten är förluster. På de 10 första perioder man spelat så har vi bedrövliga 1–15 i målskillnad. Jag har inte själv kollat upp de siffrorna men jag tror de stämmer.

-Det tror jag med!

Är det fel på inställningen eller hur ska vi förklara detta?

-Det är inget fel på inställningen hos någon utan alla vill otroligt mycket hela tiden och arbetsinsatsen är absolut inget fel. Detta är också något vi har noterat och som jag sade i inledningen här när vi pratade om vår start mot Karlskrona att det är absolut något vi måste se till att bli bättre på för att det är väldigt väldigt svårt att jaga motståndarna när det är såhär bra lag utan det gäller att göra det rätt från start. Att släppa in 15 är ju ganska så mycket såklart men jag tycker också att vi har haft problem med målskyttet inledningsvis. Vi kanske skapar ganska mycket lägen stundtals som vi inte får utdelning på riktigt. Närmast på näthinnan är ju att vi har ett friläge till att göra 1–1 mot Karlskrona och femton spelsekunder senare så står det 2–0 i deras powerplay så att det är ganska så signifikativt för just det. Vi hade friläge till att göra 1–0 i Vimmerby också så att det gäller absolut att vi behöver vara startklara från början och sätta de lägena vi får.

Nu kör vi lite historiefrågor om Väsby, har du pluggat något?

-Nej jag har ju inte det, haha. Vi kanske kan ta samma på lördag för då möter vi ju dem igen?

Ja det blir ju ett sådant där roligt dubbelmöte igen. Men i vilket fall, att vi bildades 1957 vet de flesta Skövdesupportrar men när bildades Väsby IK Hockeyförening, en avknoppning från Väsby Idrotts Klubb som bildades 1924?

-Jag har ingen aning men vi säger väl sextiotalet någon gång då.

Nej de var före oss där, 56!

-Det var inte så långt ifrån ändå!

Nej det var rätt ok, jag hade inte gissat närmre. Vi har inte mött Väsby mer än sex gånger varav fyra seriematcher som skedde när pappa Hasse spelade back i Skövde. Men vilken Skövdespelare har gjort mest poäng på Väsby?

-Om det är så länge sedan kommer jag ju knappt ihåg att han har spelat! Nej jag skojade bara, hehe.

Jag tror det var 80/81 som vi mötte dem fyra gånger.

-Nej jag vågar inte ens gissa på de. Det kan ju hamna fel på tio år, nej jag vågar inte gissa!

Det är ju en av tröjorna som hänger hissad i hallen, det är ju Jan-Allan Klang!

-Aha, okej!

Vi tar en sista historiefråga. När mötte vi Väsby senast? Det var i en vänskapsmatch kan jag ju säga då.

-Ja när kan man ha gjort det då. Det kan väl ha varit någon gång på 00-talet ändå så vi säger 08.

Ja du var rätt nära där. En vänskapsmatch 2006 är svaret så det blir första mötet på 16 år nu på onsdagen. Vad känner vi till om dagens Väsby?

-Nej men det är ju ett bra lag som har varit i hockeyallsvenskan precis nyss och att de vill uppåt där igen. Det jag har sett av dem så är det ett hårt jobbande lag som är fartfyllt och de är snabba och vänder spelet fort så det gäller att vara vakna på det och som vi brukar säga, vi ska svara upp med vår fart där.

Med tanke på läsarfrågan förut kan man anta att första perioden blir viktig, hur ska vi göra för att koppla greppet om matchen?

-Nej men vi ska gå ut och göra allt vi kan för att ta ledningen. Vi ska inte gå ut och avvakta utan vi ska spela en tight och tuff och frän hockey och vi vill absolut kunna utnyttja våra målchanser på ett bättre sätt och ta ledningen därifrån.

Nu har vi tre målvakter att tillgå här?

-Ja absolut, det är hårda bud.

Där är det också en väldig konkurrens nu så vem ställer vi?

-Hugo (Fagerblom) får stå!

Något annat som du vill ha sagt inför onsdagens möte?

-Nej det är bra!

Lycka till!

-Tack tack!

Länk till webbtevesändningen av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=59438

Omröstningen till årets spelare pågår för fullt uppe vid supporterkiosken. Välkommen att lägga din eller dina röster.

På Rebellernas hockeyforum blir det ofta riktigt bra diskussioner om hockey i allmänhet och Skövde IK i synnerhet. Häng med i supportersurret och länk till matchtråden hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?t=1015

Vill du ha med just dina läsarfrågor? Maila då in dem till [email protected]

RENT VRES NU GUBBAR, GRRRRR!