Hedersam förlust i Stockholm

Skövde IK reste under söndagen upp till Upplands Väsby för returmötet med Väsby IK HK. I onsdagens möte orkade inte Skövde repa mod efter några insläppta puckar och var därför på jakt efter viktiga poäng och revansch för nederlaget. Laget jagade dessutom sin första seger under 2022.
– Det krampar lite i de avgörande lägena, vi är nära men det är poängen vi vill åt och de får vi inte med oss just nu, sa Fredrik Ljunggren.

Men det började inget vidare för Skaraborgarna.

SIK såg ut att fortfarande sitta kvar i spelarbussen när pucken släpptes medan Väsby tryckte gasen i bott direkt.

Redan efter 18 sekunder höll det på att ringa bakom Robin Wallin men SIK:s målvakt stod pall den gången och stoppade avslutet från Henrik Rommel.

Några minuter senare var det istället Felix Dahlgren som höll på att ta sig igenom hela Skövdeförsvaret men pucken studsade till samtidigt som han skulle avsluta och Wallin hade inga problem med att ta hand om pucken i sin gamla hemmaarena.

Ledningsmålet skulle dock komma för Väsby.

Henrik Rommel frispelades av Victor Andersson, gjorde en dragning och la över pucken på sin backhand. Därefter lyfte han upp pucken bakom Wallin och 1-0 var ett faktum.

Skövde skapade egentligen ingenting under den inledande perioden i Renew Arena. David Lundmark hade en styrning på ett skott med dryga minuten kvar, i övrigt hade inte SIK en enda vass målchans.

Väsbys förstaline däremot med Rommel, Andersson och Carl Wassenius var på spelhumör och fick fast SIK i försvarszon så fort de var på isen. Väsbys förstakedja imponerade och hade det inte varit för Robin Wallin i gästernas kasse så kunde siffrorna mycket väl varit större.

Rommel giftig

Den andra perioden såg nästan likadan ut som den första, Väsby gjorde lite vad de kände för medan SIK mest skickade iväg pucken i hopp om att undvika stora siffror bakåt.

Det kändes uppgivet i Skövdelägret och inte blev det mindre tydligt när Henrik Rommel fick ett friläge efter drygt tre minuter och hittade en lucka mellan benen på Robin Wallin fram till 2-0.
– Vi ska spela ett tight försvarsspel och det gör vi ganska väl, vi tappar mittzon vid två tillfällen och då gör de mål på sina frilägen, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Lucas Feuk frispelade Lucas Thorstensson efter drygt fem minuter men då parerade Wallin.

Väsby fick matchens första powerplay efter dryga sex minuter men lyckades inte öka på sin ledning trots ett fint pp-spel.

SIK fick också chansen att spela i numerärt överläge men gästernas powerplay var allt annat än bra. SIK fick knappt fast pucken i anfallszon och Väsby kunde försvara sig tämligen enkelt.

Skövde bjöd dessutom Henrik Rommel på ett fint läge i sitt eget powerplay men den gången vann Wallin duellen.

Skövdes burväktare fick jobba hårt för att hålla SIK kvar i matchen och stod bland annat för en fin plockhandskräddning efter tolv och en halv minut.

Skövdes bästa chans i perioden, vilket också var Skövdes enda riktiga målchans i perioden, fick Alexander Henriksson efter knappa 14 minuter men Jesper Eliasson i hemmakassen stod i vägen när Henriksson måttade skott och i sekvensen efter kastade han pucken mot mål och det blev grötigt framför Eliasson.
– Vi tycker att pucken är inne men domaren står bra till så han har säkert rätt, sa Fredrik Ljunggren om situationen.

Istället för en välbehövlig reducering så kom istället 3-0 för hemmalaget.

Lucas Thorstensson skickade iväg ett skott från offensiv blå och framför kassen fick Calle Åsell stå helt ensam och styra in pucken bakom en chanslös Wallin.

Med nio sekunder kvar av perioden drog Skövde dessutom på sig ett lagstraff på grund av för många spelare på isen och fick därmed inleda den tredje akten i boxplay.

Lundmark spräckte nollan

I den tredje perioden vaknade Skövde till ordentligt och bjöd till slut upp till rejäl kamp.

Att leda med 3-0 sägs ju vara den svåraste ledningen i ishockey och det tänkte Skövde ta fasta på.

SIK satte hårt tryck mot hemmalaget och Jesper Emanuelsson tillsammans med Max Kardevall kom två mot en men passningen från Emanuelsson kom aningen för sent för att Kardevall skulle kunna trycka in pucken bakom Eliasson.

När Skövde gick framåt så blottade de sig även bakåt. Det gav utrymme för hemmalaget att kontra och Carl Wassenius avslutade en två mot nolla med ett skott på Wallins benskydd.

Skövdes powerplay har varit undermåligt de senaste matcherna men när laget fick chansen att spela fem mot fyra med drygt åtta minuter kvar av matchen kunde Anton Lundmark dunka in reduceringspucken till 3-1.

Därefter försökte Väsby mest spela av matchen och höll i pucken så mycket de kunde. SIK plockade ut Wallin med knappa två minuter kvar att spela och Oscar Forsmark fick tre skottlägen i samma sekvens mot Eliasson med en och en halv minut kvar men hemmamålvakten stod på näsan och fredade sitt nät och Väsby behöll samtliga poäng i matchen.
– Väsby borta är väl en av seriens tuffaste bortamatcher men jag tycker vi hanterar deras fart bättre än vi gjorde i onsdags och hade vi inte varit i det tabelläget vi är så hade jag sett det som en hedersam förlust men det grinar emot ordentligt just nu, sa Fredrik Ljunggren.

För SIK:s del väntar Nybro hemma i Billingehov på onsdag.
– Det är bra med mycket matcher, det ger oss möjlighet att plocka poäng och det är bara att gasa, det är många matcher kvar och långt ifrån kört än men det är klart det är surt att förlora matcher, avslutade Fredrik Ljunggren.