Bättre effektivitet hade gett SIK poäng

Skövde IK var under onsdagskvällen på jakt efter sin första seger under 2022 när Nybro Vikings IF gästade Billingehov. Skövde gjorde en av sina bästa insatser på hela säsongen rent spelmässigt och med bättre utdelning så hade SIK fått med sig samtliga poäng från matchen.

Skövde verkade ha funnit ett självförtroende under de senaste dagarna och visade upp ett frejdigt och fartfyllt spel under den första akten. Laget kombinerade fint med varandra och SIK skapade ett antal vassa lägen mot Robin Johansson i Nybrokassen.

Att den officiella skottstatistiken skrevs till 6-12 kändes mer som ett skämt än verklighet för det var hemmalaget som var det hetare av de två på isen.

Adam Persson fick visserligen ett bra läge för gästerna redan efter 34 sekunder men då stod Robin Wallin i vägen och det var gästernas näst farligaste chans på hela perioden.

Istället var det Skövde som skapade klart hetast chanser och kändes närmst ett ledningsmål.

Jesper Emanuelsson var het och skapade en hel del även om siktet inte var helt rätt när han fick öppet mål efter 6.25.

Två minuter senare var det Kristoffer Söder som fick ett jätteläge när han blev ren i slottet men avslutet gick några decimeter utanför målramen.

Även Anton Lundmark var het under kvällen och serverades ett friläge efter 13 och en halv minut men fick inte riktigt upp pucken i avslutsögonblicket vilket gjorde att Johansson kunde parera med sitt vänstra benskydd.

Hemmalaget fick träna på sitt boxplay vid ett tillfälle under perioden också när Joel Werner visades ut för en slashing.

Hemmalagets numerära underläge var dock riktigt bra och spelarna täckte både skott och låg rätt i boxen vilket gjorde det svårt för Nybro.

En vass chans fick smålänningarna och då var det Janne Väyrynen som prickade målramen innan pucken flög upp i skyddsnätet.

SIK spelade bra under de första 20 minuterna och borde definitivt tagit ledningen under densamma. När paussignalen ljöd fick hemmalaget till och med spridda (och välförtjänta) applåder av publiken i Billingehov.
– Vi behöver ha lite utdelning i första perioden på de chanser vi skapar och samtidigt har de svårt att komma åt oss. Ska man värdera prestationen och inte resultatet så tycker jag verkligen att vi gör det bra, vi har bra hemgångar, vi håller ihop laget och det är svårt för dem att ta mittzonen och vi hittar bra spelvändningar, sa Fredrik Ljunggren.

SIK tog ledningen

Om det var Skövde som spelade bra eller Nybro som spelade dåligt i den första perioden är svårt att svara på men i den andra så jämnade spelet och chanserna ut sig en aning.

Nybro fick ett drömläge att ta ledningen redan efter en och en halv minut när Hennes Johansson och Jouka Juhola kom två mot noll med Wallin. Johansson spelade över pucken till Juhola men han missade pucken helt när han skulle avsluta och chansen rann ut i sanden.

Istället var det hemmalaget, som rättvist, tog ledningen i matchen. Alexander Ternblad vann en tekning i offensiv zon, tog ett par skär inåt i banan och avlossade ett hårt skott otagbart för Robin Johansson.
– Vi tar ledningen i matchen men jag tycker att, för att vi ska få någon ro i det så behöver vi ha ännu mer utdelning på våra chanser, ansåg Fredrik Ljunggren.

Målet tände gästerna en hel del och smålänningarna satte hårdare press på SIK men hemmalaget försvarade sig för det mesta väl samlat.

Efter ganska exakt åtta minuters spel gick de dock bort sig och Lukas Macklin kunde skicka in kvitteringen när han fick ett fritt skottläge.

Minuten senare valde domare David Gustafsson (för övrigt lika dålig som alltid) att ta över spotlighten i matchen. Gustafsson åkte och letade Skövdeutvisningar och David Lundmark fick en tvåa för interference.

Nybro slarvade dock en del i inledningen av sitt numerära underläge och Erik Möller serverades ett jätteläge av gästerna men brände hela målet när han var ensam med Robin Johansson.

Gästernas powerplay blev dock bättre och när Gustafsson hittade en tripping på Max Kardevall under Lundmarks utvisning fick gästerna chans att spela sex mot fyra och tryckte in ledningsmålet.

Janne Väyrynen fick stå ensam framför Wallin och hittade en lucka vid målvaktens klubbhandsksida.

Målet och den avvaktande utvisningen innebar att hemmalaget fick fortsätta spela med en man mindre men det gjorde de med bravur och städade av utvisningen relativt komfortabelt.

I samband med periodsignalen drog gästerna på sig en tvåa vilket gjorde att Skövde fick inleda den tredje akten i spel fem mot fyra.
– Vi möter ett bra lag och blir hårt straffade när vi missar något litet men om jag tycker att vi tidigare tappat fokus bitvis så håller vi uppe koncentrationen, sa Fredrik Ljunggren.

Vi behöver poäng just nu”

Skövdes numerära överläge höll dock ingen vidare klass, SIK fick inte iväg ett enda avslut på mål under de två minuterna och tappade mest ut pucken i mittzon när de väl tog sig in i anfallszonen.

Trots det dåliga powerplay-spelet så fortsatte SIK jaga och krigade för varandra. Problemet var bara att Nybro var oerhört starka på att hålla Skövde på utsidan och SIK hade svårt att forcera gästernas försvar.

Signifikativt för Skövdes hela säsong så saknades den där rätta utdelningen.

Jonathan Ström kom nära ett kvitteringsmål när han styrde ned en puck och Robin Johansson tvingades till en reflexräddning efter knappa kvarten och när SIK plockade ut Wallin för en extra utespelare på slutet så dansade pucken vid Johanssons mållinje ett par gånger.

Som oftast när ett lag går framåt så öppnar det sig chanser åt andra hållet och Väyrynen fick ett friläge efter 17 minuters spel men lyckades inte överlista Robin Wallin den gången.

SIK krigade hela vägen till slutsignalen men det ville sig inte ikväll heller.

Skövde fick lämna isen utan poäng ytterligare en gång och nu börjar avståndet upp växa ordentligt. Efter 14 spelade matcher av 27 är det nu åtta poäng upp till Vimmerby på åttonde och sista slutspelsplats.
– Den här förlusten är värre än den senast när man pratar hedersamma förluster. Jag tycker att vi gör 60 bra hockeyminuter med bra fokus men hedersamma förluster är inte det vi behöver nu, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Närmast väntar ett hett derby när SIK beger sig norrut för match mot antagonisten Mariestad på fredag kväll.
– Vi kan ju inte bara stå och säga att vi gör bra prestationer men jag tycker nog ändå att detta är bland det bättre. Jag tycker det är grymt starkt att göra en sådan prestation när vi är i det läget vi är. Om vi bara summerar de här tre senaste matcherna så tycker jag att Väsby hemma är dipparna för djupa, borta håller vi ihop det på ett bättre sätt och idag tycker jag att vi steppar upp ytterligare ett hack. Det är väldigt tråkigt att stå och prata om en bra prestation när det är poäng vi behöver men det är väl ändå det vi behöver bygga vidare på, när vi är koncentrerade, när vi gör rätt saker, när vi gör det vi pratar om så är vi inte lätta att tass med, det är otroligt bittert just nu, avslutade Fredrik Ljunggren.