Årets första seger kom i bortaderbyt

Skövde IK:s derbyfacit de senaste säsongerna har inte varit någon överdrivet vacker läsning. Mariestad har ofta stått som segrare när slutsignalen ljudit och SIK:s form i Allettan har inte direkt varit jättebra. Men under fredagskvällen kom äntligen ett trendbrott för Skövde och laget krigade till sig tre blytunga poäng borta mot Mariestad BoIS HC.
-Härligt med en derbyseger, det var ett tag sen sist. Det var en skön och välbehövlig seger, konstaterade Fredrik Ljunggren efter 5-4 viktorian.

SIK fick en mardrömsstart på den första perioden i Mariehus Arena. Redan efter 35 sekunder smällde Oliver Kandergård in hemmalagets ledningsmål efter lite slarv i gästernas försvarsspel.

Då var det nog många som räknade med att Mariestad skulle köra över SIK.

Men gästerna ville annorlunda och vaknade till ordentligt. Skövde åkte mer skridskor, hjälpte varandra bättre och högg på alla returer de kom åt.

Fyra minuter efter hemmalagets ledningsmål kom dessutom kvitteringen, Anton Blomberg låg ned och skickade in en backhand bakom Tobias Sandberg efter ett fint förarbete av Jesper Emanuelsson som var på spelhumör.

Därefter jämnade spelet ut sig betänkligt och det började hårdna till i närkamperna, även om den där riktiga derbyhettan saknades.

Direkt efter periodens powerbreak var det gästande Skövde som tog ledningen i matchen, Jonathan Ström vann den offensiva teken och pucken hamnade hos Emanuelsson, han spelade bakåt till Adam Thilander som serverade Joel Werner och han smällde in ett slagskott från offensiv blå bakom Tobias Sandberg.

Dryga minuten senare small det igen, Anton Lundmark högg på en retur efter Fredrik Dahnés backskott och den överjordiska Sandberg såg väldigt mänsklig ut i den första perioden.

SIK kunde sedan spela av perioden på ett bra sätt och avvärjde det lilla som BoIS skapade.
– Det är starkt att vi klarar av att vända tillbaka efter den mardrömsstarten och killarna tävlar och krigar och visar en grym attityd där ute ikväll, sa Fredrik Ljunggren.

Båda lagen hitta nät

I den andra perioden fortsatte SIK vara heta framför målen men Mariestad tänkte minsann inte ge sig i första taget.

BoIS gick ofta framåt och skapade en hel del mot Robin Wallin.

Anton Blomberg fick ett fint läge att mer eller mindre punktera matchen efter knappt fyra minuter när han blev fri med Sandberg men skyttens avslut gick en bra bit över målramen den gången.

Hemmalagets press och offensiva försök gav till slut utdelning, stekhete Oliver Kandergård fick ett friläge efter knappt åtta minuter och då drog han upp pucken i Wallins plockhandskkryss fram till 2-3.

I bytet efter höll Kandergård på att riva sig igenom på nytt men då stod Wallin pall och fredade nätet.

Även Albin Kedbrant fick ett fint läge med Wallin efter att Max Kardevall slarvat med puckhanteringen bakom egen kasse men Wallin tog hand om Kedbrants avslut.
– Det blev lite stirrigt efter deras 2-3 men vi tar tag i det igen och har ett bra fokus matchen igenom, ansåg Fredrik Ljunggren.

Skövde försvarade sig väl allt som oftast och Mariestad hade svårt att komma igenom det kompakta försvaret.

I powerplay kom BoIS nära men Robin Wallin stod för två svettiga räddningar och såg till att SIK fortsatt var i förarsätet.

Med knappa tre minuter kvar av perioden fick SIK till ett längre anfall och till slut kunde David Lundmark trycka in 2-4 bakom en överspelad Sandberg och det kändes som SIK skulle koppla ett ordentligt grepp om matchen.

Men bara halvminuten senare fick BoIS till en offensiv tekning och då kunde Kandergård via Axel Abrahamssons skridsko valla in pucken bakom Wallin fram till 3-4.

I slutsekunderna drog Jesper Emanuelsson på sig en ofantligt onödig utvisning i mittzon och SIK fick därmed inleda den tredje akten i boxplay.

Bulten avgjorde”

I den tredje akten fortsatte hemmalaget attackera och trycka tillbaka Skövde gång efter annan. Mariestad förde spelet och skapade klart flest chanser men SIK stod upp ordentligt mot sina motståndare.

När Mariestad väl kom igenom SIK:s solida defensiv så fanns dessutom en trygg sista utpost i Robin Wallin. Bland annat stoppade han ett friläge från Erik Olsson efter dryga åtta minuter.

Mariestads slit lönade sig till slut, efter en väldigt tilltrasslad situation där det såg ut som Wallin hade blockerat pucken men Kedbrant fick stå och trycka in pucken under Wallin trots det och helt plötsligt var det kvitterat i Mariehus Arena.
– Vi har olika åsikt om den pucken, domaren anser att den ligger lös och vi anser att den är blockerad men det släpper vi nu, det viktiga var att vi fick med oss poängen, sa Fredrik Ljunggren om situationen.

Målet gav hemmalaget enorm energi och de gick för ett segermål. Joonas Alanne fick ett friläge med Wallin efter knappt tolv minuter men även då stod Wallin i vägen och höll Skövde kvar i matchen.

Mindre än två minuter senare slarvade hemmalaget och Kristoffer Söder kunde få tag i pucken, han spelade den vidare till David Lundmark som fick ett friläge, Lundmark fintade ned Sandberg på isen och skickade in pucken i den öppna kassen för ett nytt ledningsmål för SIK.
– Vi gör några riktigt fina hockeymål idag, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Med en och en halv minut kvar plockade BoIS ut målvakten och tog sin timeout i hopp om att nå en kvittering men SIK stod pall, höll ut och fick med sig samtliga tre blytunga poängen från derbyt.
– Skönt med poängen, det ger energi inför fortsättningen av serien, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.

På söndag väntar nästa match när Skövde beger sig till Småland och Vimmerby för nästa omgång i Allettan Södra.