SIK straffade Kalmar

Onsdagskvällen innebar Skövde IK:s tredje raka bortamatch i Allettan Södra och för motståndet stod Kalmar HC. Matchen var också den första efter att Covid-19 restriktionerna äntligen lyfts vilket innbar att hemmalaget hade kunnat fyllt Hatstore Arena till bristningsgränsen. Men fullt var det inte i närheten av.
– Det blev ett bra slut med två sköna poäng med hem i bussen, sa Fredrik Ljunggren.

Skövde IK var inte alls med från start borta mot Kalmar. Efter mindre än fem minuters spel hade hemmalaget sprungit ifrån till 3-0.

1-0 kom efter att SIK haft kontroll på pucken i anfallszon, tappat pucken och fick en spelvändning emot sig. Taylor Ross avslutade ett fint anfall där Kalmar kom två mot en och Robin Wallin hade inte en chans att ta pucken.

Minuten senare small det igen, den annars så stabila Max Kardevall stod för ett kostsamt slarv bakom eget mål. Robin Dahlstedt utnyttjade det med att ta pucken ifrån backen, spela den till Markus Palmberg och han pricksköt 2-0 bakom Wallin.

SIK hade en chans de första fem minuterna, Anton Lundmark serverades i praktiken öppet mål men Hugo Engsund i hemmakassen stod för en svettig räddning.

Efter 4.36 tog Anton Blomberg en onödig utvisning och det straffade sig direkt, Viktor Crus-Rydberg vann den offensiva tekningen bak till Eric Israel och hans backskott smet in mellan benen på Robin Wallin.

Då tog tränarna i SIK sin timeout för att försöka väcka spelarna.

Det hjälpte någorlunda, SIK kom in i matchen bättre samtidigt som Kalmar slog av en del på takten och spelet jämnade ut sig.

SIK hade en vass målchans i den första perioden, Anton Lundmark fick ett friläge efter en fin passning från Kristoffer Söder och Lundmark hängde snyggt dit trissan bakom Engsund.

Det var dock det enda Skövde hade i den första perioden. Det var betydligt närmre 4-1 än 3-2. Skövde fick chansen att avsluta perioden i powerplay efter att Anton Blomberg åkt på en armbågstackling med drygt två minuter kvar att spel men SIK:s powerplay var tempofattigt och spelarna stod mest och passade runt. Det var uppenbart att det var Adam Thilander som skulle ta skotten men allt som oftast ven de en bra bit utanför målramen och Hugo Engsund hade en ganska tacksam uppgift att vakta Kalmars kasse under utvisningen.
– Det är en väldigt lik start på matchen som senast vi var här och det ville vi naturligtvis inte ha men det är starkt av killarna att kriga på resterande 55 minuter och kvittera i slutet, ansåg Fredrik Ljunggren.

SIK kom närmre

I den andra perioden var Skövde bättre med från start men Kalmar var duktiga på att hålla sina motståndare på utsidan och SIK hade svårt att få till några ordentliga målchanser.

Skövdes första ordentliga målchans kom först efter tolv minuter när David Lundmark fick en gratispuck till skänks men hans backhandavslut blev inte tillräckligt högt utan stannade hos Hugo Engsund.

SIK:s andra chans i perioden kom fyra minuter senare när Alexander Ternblad fick ett friläge i boxplay men även hans backhandlyft var för dåligt för att resultera.

Kalmar behövde inte förta sig under mittakten. Hemmalaget kunde styra ut gästerna komfortabelt och efter fem minuters spel kunde de dessutom utöka sin ledning till 4-1 när Niko Ahoniemi lyfte ut pucken ur egen zon fram till Jesper Sellin och han serverade Viktor Crus-Rydberg ett öppet mål som han förvaltade på bästa sätt.

I slutet av perioden drog SIK på sig dubbla utvisningar och fick avsluta perioden i spel tre mot fem men det klarade de galant.
– Vi äter oss i kapp i matchen, de kommer ut med en hög press och snabb skridskoåkning men vi skapar ändå en hel del chanser tycker jag, sa Fredrik Ljunggren

Adam Thilander bakom vändningen

I den tredje perioden gick SIK hårt för att komma tillbaka målmässigt. Skövde gick hårdare på kassen och spelade betydligt mer desperat än tidigare under matchen.

I spel fyra mot fyra kom dessutom en reducering till 4-2. Adam Thilander spelade pucken i rundeln och pucken studsade ut till David Lundmark, han vände runt och tråcklade in pucken bakom Hugo Engsund och SIK hade kontakt.

Några minuter senare fick Skövde ett powerplay, det gav inget men i efterdyningarna av utvisningen kunde Oskar Forsmark styra in Adam Thilanders höstlöv fram till 4-3 och det var match på riktigt igen i Hatstore Arena.

Skövde gick verkligen för en kvittering och med knappt två minuter kvar att spela plockade tränarna ut Robin Wallin för att spela sex mot fem.

Det gav önskat resultat. Adam Thilander fick efter flera skottförsök trycka in en retur bakom Engsund när det endast återstod tio sekunder av matchen och SIK säkrade poäng nere i Kalmar.

I samband med målet så drog hemmalagets Hugo Engsund på sig en tvåa för protest och SIK fick inleda förlängningen i fyra mot tre. Där blev det dock inga mål utan matchen gick istället till straffläggning.
– I tredje perioden lyfter vi upp det och är spelförande och får dessutom lite utdelning, sa Fredrik Ljunggren.

Där krävdes det 16 straffar innan bonuspoängen kunde delas ut.

Av de 16 straffarna som slogs var det bara fem som gick in, Alexander Henriksson satte dit en av dem och Jonathan Ström en annan och såg till att Skövde fick med sig en efterlängtad och viktig bonuspoäng hem till Skaraborg med sitt avgörande mål.

Då Vimmerby samtidigt förlorade minskar gapet upp till playoff-plats med två poäng och SIK är nu sex poäng efter med tio matcher kvar att spela.
– Skönt att vi satte några straffar och fick med oss två poäng även om vi ville ha alla tre. Men med den starten vi hade så är jag ändå nöjd med två poäng, avslutade Fredrik Ljunggren.