SIK återigen nollat

Med 27 poäng kvar att spela om och tändvätska av att även Jonathan Ström lämnade laget i tisdags trodde nog undertecknad att det skulle bli en knyta näven i fickan effekt i den viktiga bortamatchen mot Huddinge IK, men icke. Visst skakades det fram en del målchanser men tyvärr saknades hettan och desperationen i avsluten vilket innebar att Skövde IK fick vända hem med ytterligare en skämsnolla i bagaget. 

Med Jonathan Ström borta och skada på Erik Möller fick Jesper Emanuelssons lillebror Jacob chansen att ta hand om den motsatta vingen till storebror där de flankerade Erik Dahné med apostrof. Ett kul inslag som kanske också kunde blivit framgångsrikt om laget hade klarat av att placera lite mer tid i anfallszon. Tyvärr blev det inte fallet utan sett över sextio minuter var vi på tok för bleka för att göra riktig match av det hela.

Den första perioden började, som det så ofta gör lite avvaktande från bägge lagen som ändå bjöd på några halvchanser och några lite hetare från bägge lagen. Hugo Fagerblom var tillbaka i målet och spelade tryggt och lugnt och första riktiga ingripandet kom redan efter 30 sekunder men Hugo styrde undan den pucken med en benparad. I bytet efter fick han också känna på en liten huvudroll när tidigare nämnde Jacob Emanuelsson olyckligt gled in i målvakten och de hamnade i en bröthög.

Efter sex minuters spel dök Skövdes första riktigt kvalificerade målchans upp när Anton ”Muttern” Lundmark med flera meters marginal fick en lång passning på bladet, skrinnade in över offensiva blå och från några meter testade ett avslut på hemmamålvakten Albin Andersson som denna gången gick segrande ur kampen.

Matchens första utvisning kom till efter en tekning i Skövdes zon när Christoffer Usov mycket onödigt passerade med ett av sina ben genom Hugos målgård och målvakten fälldes. Två minuters utvisning för interference blev resultatet av det tilltaget. I den första minuten av vårt powerplay lyckas vi ändå med att få till ett uppställt spel hela tiden men Huddinge försvarar sig utan större problem och under minut två av utvisningen hände det inte mycket.

Efter drygt 13 spelade minuter kom Alexander Henriksson i ett flygande anfall längs med vänsterkanten och skickar in pucken mot mål och en framstormande Alexander Thernblad som rivs ned och både puck, målvakt och Thernblad hamnar i målburen och Henriksson signalerar för mål. Men icke, det blir istället en ny utvisning och denna gång är det hemmalagets Anton Kalte som får sätta sig.

I det följande powerplayspelet är Thernblad lite för het och slår klubban ur händerna på en motståndare i en sargduell och därmed rinner powerplaychansen ut i sanden och det blir istället spel fyra mot fyra i en dryg minut innan hemmalaget fick avsluta en stund i ett riktigt dåligt powerplay. Kaltes skridsko gick för övrigt sönder i situation och hans straff sitts istället av en lagkompis medan Kalte får lämna isen åt andra hållet för materialvård.

Under ett tillfälle i perioden får sig sekretariatet en riktig åthutning av en av hemmaspelarna när de har lämnat båsdörren till ett av utvisningsbåsen halvöppen när spelet ska blåsas igång, något som naturligtvis inte får ske.

Skotten i perioden slutar 12–5 till Huddinge.

– Jag tycker det är en jämn förstaperiod där vi får våra powerplay på dem som vi inte riktigt får grepp om dem på. Jag tycker ändå vi gör en godkänd förstaperiod där vi skapar något friläge och någon mer målchans och det är väl sådant vi behöver göra mål på om vi ska vara med, sammanfattar Skövdetränaren Fredrik Ljunggren den första perioden.

Spelet i den andra perioden blir fördröjt ett antal minuter eftersom isen framför Hugo Fagerbloms mål har en ordentlig skada. Först försöker domarna reparera, sedan kommer kolsyresläckaren fram och blåser på med ett antal minusgrader men när inte ens det hjälper tvingas vaktmästarna köra ut ismaskinen ännu en gång på isen följt av ytterligare väntan innan sprickan blivit så pass dold att spelet kann blåsas igång igen.

I början av perioden känns det ändå som att SIK försöker att ta tag i det lite men energin räcker ändå inte riktigt för att ta pucken ända in i mål. Efter fyra minuter fortsätter David ”Bulten” Lundmark att jobba sig framåt i en kampsituation vid vänsterkanten, han har släppt pucken vidare vilket inte Huddinges Kim Lennhammer observerar och följaktligen åker hemmalaget på kvällens andra interference utvisning.

Även detta powerplay bjuder på uppställt spel från Skövdes sida den första minuten men Huddinges box sätts ändå inte på några större prov utan kan ganska lätt täcka upp ytorna där skotten ska passera. I slutet av detta pp kommer det ändå en riktigt kvalificerad målchans för Skövdes del när Henriksson skickar in pucken mot ett mål som det blir ganska stökigt framför innan hemmalaget får undan pucken.

Styrkta av att klara ännu en utvisning utan att förta sig tar Huddinge därefter ett bra tag om spelet och får till längre anfall i Skövdezonen men där kommer periodens powerbreaksom ett välbehövligt andningshål för att samla styrkorna igen. Tyvärr får vi ingen effekt av det utan det är fortsatt Huddinge som håller i taktpinnen och är hetare. Vid 16.40 kommer Rasmus Dahlberg-Karlsson ensam med Fagerblom som räddar det första försöket med höger axel vad det ser ut men tyvärr går returen ut till Rasmus igen som placerar pucken snyggt tio centimeter ovanför Hugos vänstra benskydd.

Strax innan periodpausen kommer nästa kalldusch när Huddinge kontrar två mot en. Sebastian Frantz kommer i full fart längs med högerkanten och lägger över pucken till en helt ren Robin Sjörén på andra sidan. Han skjuter inte utan istället för skottet som Hugo är beredd på lurar han målvakten med att lägga pucken bakåt till den framstormande kompisen Rasmus Dahlberg-Karlsson som med ett stenhårt välplacerat skott i krysset mycket snyggt gör sitt andra mål för kvällen. Skövde har därmed återigen hamnat i brygga inför sista perioden.

Skotten i perioden slutar 13–4 i hemmalagets favör.

– Jag tycker att Huddinge kommer ut hårdare på oss i andra perioden och under stora delar av perioden har vi svårt att få långa anfall eller vinna närkamper på dem så de får vända tillbaka på oss lite för ofta. Det är också så målen kommer på oss att vi förlorar lite närkamper längs med sargerna i mittzon som gör att de får överlägena in och det är olyckligt när det blir så såklart, summerar Fredrik den andra perioden.

I den tredje perioden lyfter Skövde spelet mer och mer vartefter perioden löper men det är inte många riktigt jätteheta chanser. Det hetaste har kanske brödraparet Lundmark när de tillsammans med kapten Kristoffer Söder går hårt för det ganska precis i mitten av perioden, annars är det mest halvchanser. Bland annat ett halvskapligt skott från Alexander Henriksson efter att Max Kardevall tagit in pucken i motståndarzonen. Motståndarlaget får också till en del chanser och bland annat gör Hugo en riktig tevepucksplock vid ett maskerat skott från tekningscirkeln och en räddning vid sexton minuter när en Huddingespelare kommer sopren i en kontring. Även Thernblad får ett jätteläge vid 15.30 men han blir inte vän med pucken i det avgörande läget.

Med två och en halv minut kvar att spela jobbar SIK fram en tekning i motståndarzonen och vi tar våran time out och gör ett försök med sex utespelare. Det blir lite tryck i motståndarzonen men det riktigt heta läget dyker aldrig upp. Denna gången bär det sig inte bättre än att när Skövde ska börja om i den egna zonen med ett pass bakåt från Söder till Joel Werner så hoppar pucken över Werners blad och det blir ett tvättäkta självmål. Den siste motståndaren som rörde pucken var naturligtvis den tidigare tvåmålsskytten Rasmus Dahlberg-Karlsson som därmed fullbordade sitt hattrick utan att ens vara inblandad i situationen och vi får ännu en gång vända hemåt med en förnedringsnolla.

Skotten i perioden slutar 5-9.

– I tredje perioden försöker vi gå för det, vi höjer energin stundtals men det vill sig inte hela vägen och sammanfattningsvis då att ska vi vara med och vinna en sådan här match där jag tycker Huddinge är spelförande så måste vi utnyttja några av våra klara målchanser som jag ändå tycker vi har många av. Vi kanske inte kan räkna med att ha mest anfall och vi behöver sätta dit de lägena som bjuds, beskriver Fredrik den tredje perioden.

 Berätta lite om lillebror Emanuelssons insatts?

– Nej men han krigade på jättebra. Han var ju med när vi vann uppe i Forshaga sista grundseriematchen så han har varit med och lirat någon seriematch förut så att han gör det bra. Sedan var det en svår match idag, han är ju en skicklig offensiv spelare men vi hade kanske inte riktigt det trycket offensivt idag.

Sedan avslutade vi med ett självmål, hur känns det när det punkterar på det sättet?

– På något sätt är det rätt typiskt och det blir bara tomt på något sätt. Man ser ju lätt de där sakerna när man inte tycker att vi vinner så mycket som man vill och jag tycker vi har haft några sådana där lägen som grinar oss illa i ansiktet så att det var väl ett sådant läge till.

24 poäng kvar att spela om och 12 poäng upp. Det är inte över innan den feta damen sjunger och även om hon står beredd med öppen mun ska det ändå spelas om det. På lördag har vi nästa chans att till att börja med snygga till siffrorna och det gör vi på bortaplan när vi för tredje och sista gången denna alletta möter Karlskrona HK.

//Per-Erik Odh