SIK nollade av serieledarna

Det var toppen mot botten under söndagseftermiddagen i Liljas Arena. Serieledande Nybro tog emot bottenplacerade Skövde IK. Det blev en match där Nybro utnyttjade sina powerplay och där Skövde IK, återigen blev nollade, för sjunde gången denna Alletta.
– Det är surt att vi blir nollade återigen, det är dessutom tredje gången i rad på bortais och det är naturligtvis inte godkänt, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Den första perioden i Liljas Arena var ganska intetsägande fram till det längre avbrottet. Skövde drog ned på tempot medan Nybro försökte höja det. Några riktigt heta målchanser fick inte publiken se inledningsvis men när det väl kom chanser så var det allt som oftast hemmalaget som skapade dem.

Alexander Torchenyuk serverades mer eller mindre öppet mål men Hugo Fagerblom hann över och parera den gången.

Några minuter senare var det Jouka Juhola som styrde ett backskott men återigen stod Fagerblom i vägen och höll Skövde kvar i matchen.

Skövde hade en riktigt het chans under den inledande akten. William Frödelius slog en öppnande passning och frispelade Alexander Ternblad. Centern lyckades dock inte få upp sitt backhandavslut utan Pontus Eltonius kunde hålla pucken på utsidan av nätet.

Nämnde Ternblad fick sedan matchens första utvisning efter 17.25 och då behövde Juho Liuksiala bara 25 sekunder innan han rundade Anton Sundin och sprätte upp pucken i krysset bakom Fagerblom.

Dryga minuten senare tvingades Fagerblom kapitulera på nytt.

Hennes Johansson och Fredrik Strömgren kom i en två mot etta, Strömgren spelade över till Johansson och han kunde retfullt enkelt sätta dit klubban och dubbla Nybros ledning till 2-0.
– Jag tycker att arbetsinsatsen och försvarsspelet stora stunder är godkänt idag men vi hade behövt ett mål att gå på. Vi har något läge när det står 0-0 och hade vi nypt dit den så hade det blivit en annan matchbild, sa Fredrik Ljunggren efter slutsignal.

Halvchanser

I den andra akten var det gästerna som inledde bäst och skapade en del halvchanser mot Eltonius. Bland annat fick Erik Dahné ett dubbelläge efter ett fint förarbete av Alexander Henriksson men Eltonius stod i vägen båda gångerna.

Men några riktigt heta chanser blev det aldrig. Båda lagen spelade stabilt i defensiven och försökte undvika misstag i den mån det gick.

Skövde fick både sitt första och sitt andra powerplay under mittakten men inget av de numerära överlägena var speciellt bra. Nybro lyckades hålla Skövdespelarna på utsidan och det kändes som att gästerna inte var beredda att ta ett blåmärke för att trycka in pucken.

Max Kardevall var bra i matchen och hade ett par försök men stoppades av Eltonius när han kom igenom.

Skövde försökte och försökte och båda bröderna Lundmark skapade ett par halvchanser men inget som resulterade och Alexander Henriksson skapade även han ett par chanser men Eltonius klev upp och visade att han är en av ettans bästa målvakter.
– Vi skapar flera klara lägen i matchen men Nybro är svårforcerat och då gäller det att vi utnyttjar chanserna vi skapar, sa Fredrik Ljunggren.

Fyra matcher kvar av säsongen

I den avslutande akten gick SIK för det. Skaraborgarna försökte komma ikapp målmässigt och skapade definitivt chanser för att komma ikapp.

Kristoffer Söder fick ett friläge efter tre minuter men Eltonius var följsam och fredade sitt nät den gången.

Minuten senare var det Alexander Henriksson som var på väg igenom men blev nedriven när han skulle avsluta och fick med sig en utvisning i situationen.

Powerplay-spelet var dock inget vidare den gången heller och det kändes som att luften gick ur SIK när de inte lyckades reducera i powerplay.
– Det är i målskyttet det brister, hade vi fått dit en puck i andra eller i början på tredje så hade vi fått energi samtidigt som Nybro hade börjat fundera lite, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Istället bjöd de Simon Hansson på ett friläge men hans avslut gick en bit utanför målramen.

Efter sju minuter höll de på att få ytterligare ett friläge men då stoppade Max Kardevall anfallet och fick sätta sig två minuter på botbänken för det tilltaget.

I det efterföljande powerplayet kom spiken i Playoff-kistan. Lukas Macklin fick stå och måtta hur länge som helst innan han tryckte in pucken i Fagerbloms vänstra hörn.

SIK orkade därefter inte komma tillbaka utan Nybro kunde spela av matchen på ett tämligen komfortabelt vis.

Skövde hade förvisso ett avslut i ribban i slutminuten men hade det blivit mål där så hade det mer varit av akademisk betydelse.

Förlusten innebär att Skövde IK:s säsong kommer ta slut den 16de mars. Det finns inte längre någon teoretisk chans att ta sig till Playoff och SIK får nu fokusera på att försöka avsluta säsongen så snyggt som möjligt.
– Arbetsinsatsen tycker jag absolut att vi kan stå för även om vi inte får med oss poäng men vi krigar för varandra och pressar ändå serieledaren på bortaplan och håller de oftast på utsidan, sa Fredrik Ljunggren.

Närmast väntar Kalmar på hemmais på onsdag innan laget beger sig till Stockholm på söndag för match mot Hanviken i säsongens sista bortaresa.