”Mutterns” hattrick ordnade tre välförtjänta poäng

Skövde IK åkte under söndagen upp till Tyresö för att ta sig an Hanvikens SK i säsongens sista bortafight. En match där SIK äntligen hittade nätet på bortais. I gästernas lag debuterade även junioren Charlie Scherman och han stod för en fin första A-lags match.
– Han krigar på bra och vi har ju lyft upp en del under säsongen som fått chansen, vi rullar på fyra kedjor i stort sett hela matchen och Scherman gör det bra när han är på isen. Sen har vi haft uppe bland annat Jacob Emanuelsson, Carl Forsmark och inte minst Bolinder som verkligen visat framfötterna här de senaste matcherna. Det är roligt att kunna plocka upp duktiga juniorer, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Skövde IK:s första period uppe i Tyresö ishall var en av lagets bättre i den här Allettan. Laget spelade ett solitt försvarsspel och tog för ovanlighetens skull chansen när lägen gavs.

Jesper Emanuelsson var het under den inledande perioden och var inblandad i mycket farligheter offensivt sett.

Redan efter en dryg minut fick han ett friläge men Oscar Walldén fick plockhandsken på pucken och styrde avslutet utanför den gången.

Den skicklige forwarden skulle dock revanschera sig kort därefter.

För när Emanuelsson fick ett nytt läge efter knappa fyra minuter gjorde han inget misstag, istället skickade han upp pucken i Walldéns plockkryss. Snyggt och SIK:s första spelmål på bortais på 188 minuter och 55 sekunder (Adam Thilander borta mot Kalmar).

I bytet efter kom även 2-0 för Skövde. Trodde i varje fall de flesta, Jesper Erlandsson, som för dagen spelade ihop med Erik Dahné och Jesper Emanuelsson tryckte sig in på kassen och fick in pucken bakom Walldén men efter lite domarkonferens så viftades målet bort.

Hanviken hade mest puck under den första perioden och sköt officiellt flest skott på mål men det var Skövde som skapade de heta chanserna och Erik Dahné var ytterst nära att skicka in tvåan bakom Walldén efter knappt åtta minuter när han serverades öppet mål men blev störd i avslutsögonblicket och pucken gick utanför målramen den gången.

Hemmalaget skapade i praktiken inte en enda farlig målchans.

Visst de hade ett skott i ribban efter 13.30 men Hugo Fagerblom hade full kontroll och var anledningen till att pucken gick via ribban och över.

Annars kunde Fagerblom mest parera genom att använda sin storlek och stå rätt placerad för att freda sitt nät.
– Vi kommer ut på ett betydligt bättre sätt än senast mot Kalmar även om jag tycker vi är lite ihåliga i hemgångarna i den första perioden. Till slut fick vi lite utdelning men de första fem-sju minuterna bränner vi en hel del tycker jag men det var skönt att kunna göra mål på våra chanser, sa Fredrik Ljunggren.

Lillebror Lundmark gånger två

I den andra akten fortsatte Skövde på inslagen väg. Laget satte försvarsspelet först och tog tillvara på de lägen som skapades.

Skövde stötte ut Hanviken mest hela tiden och hemmalaget skapade inte en enda farlig målchans under den andra perioden heller.

Periodens första heta chans fick Skövde efter knappt åtta minuter när William Frödelius tog sig förbi en försvarare och blev nedriven i ett friläge. Straffslag blev domen men Emanuelssons straffslag var i ärlighetens namn, riktigt dåligt. Ingen fart och enkelt för Walldén att läsa var han tänkte avsluta.

Matchen bjöd inte på någon vidare spelkvalité direkt men det verkade passa Skövde utmärkt.

För efter dryga tolv minuter ökade Anton Lundmark på ledningen till 2-0 för SIK. Kristoffer Söder vann en offensiv tekning, fick pucken till David Lundmark och han avlossade ett skott som Walldén släppte retur på. Den hög lillebror Lundmark på och SIK dubblade sin ledning.

Tre minuter senare var det dags igen. David Lundmark och Kristoffer Söder jobbade hårt bakom offensiv kasse och kapten Söder skickade in pucken i slottet. Där stod Anton Lundmark och nöp till direkt fram till 3-0.

Då tog Tyresö/Hanviken sin timeout och fick initialt till lite hårdare press därefter men SIK klarade av det och hemmalagets offensiv mättades av tämligen komfortabelt.

Notabelt var att efter 40 spelade minuter hade domartrion fortfarande inte plockat en enda utvisning i matchen.
– I andra perioden får de dumpa betydligt mer på oss så där var hemgångarna bättre och då har vi full kontroll på händelserna, berömde Fredrik Ljunggren.

Hattrick av Lundmark

I den tredje akten så tänkte Skövde mest spela av matchen men Hanviken inledde piggare och än de första två perioderna och pressade på för en reduceringspuck.

Efter fyra minuter kände nog de flesta av de 285 personerna i publiken att matchen var avgjord.

Då kunde nämligen Anton Lundmark skicka in sitt tredje mål för kvällen fram till 4-0 för Skövde efter ett fint förarbete av David Lundmark.
– ”Muttern” var i bra slag idag, konstaterade Fredrik Ljunggren efter Lundmarks hattrick.

Knappa minuten senare blev det farligt framför Walldén på nytt men hemmalaget redde ut den situationen, vände på spelet och efter ett fint anfall kunde Felix Liljegren peta in en reducering bakom en överspelad Hugo Fagerblom.

Målet gav Hanviken energi och dryga fyra minuter senare blev det nerv i matchen igen när Tim Ljungqvist petade in 2-4 bakom Fagerblom efter en tilltrasslad situation.

SIK tog det dock ganska lugnt och spelade av matchen på ett bra sätt.

Skaraborgarna lugnade ner det hela och även om Hanviken försökte pressa på och plocka ut målvakten med två minuter kvar så kunde SIK hålla undan.

Frederik Schlyter kom närmst en reducering när han prickade målramen med 20 sekunder kvar att spela men matchen slutade 4-2 till Skövde och SIK kunde konstatera en ruskig effektivitet, fyra mål på endast 16 skott.

Båda lagen kunde dessutom lämna isen utan en endaste utvisning emot sig under matchen.

Två matcher återstår nu på hemmaplan för SIK. Närmast kommer Huddinge på besök på onsdag och veckan efter är det antagonisten från Mariestad som kommer på besök till Billingehov.
– Senast var vi besvikna allihop i laget så det var roligt att vi kunde vända tillbaka och stå för ett gediget arbete och en solid defensiv för det mesta. Totalt sett tycker jag vi gör en bra match och får med oss tre sköna poäng, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.