Nattsvart avslutning

Sista matchen för säsongen innebär alltid en viss vemodskänsla, så även denna gång. Skövde IK har varit avsågade ganska stor del av Allettan Södra och under onsdagen avslutades säsongen med ett derby mot antagonisten Mariestad BoIS HC.
Som vanligt så delade Rebellerna ut pris till Årets Spelare inför nedsläpp och med dryga 145 röster av 404 så vann Anton Lundmark.
– Han är den som tagit störst kliv hela säsongen. Stort tålamod, stort jobb och det är hans första seniorsäsong som han växt in i under säsongen, han har en ljus framtid, berömde tränare Fredrik Ljunggren segraren.
Sett till matchen så blev det en tillställning där Skövde orkade en period, sedan var det gästerna som visade varför de slutar fyra i serien.

Det var en intensiv och tät förstaperiod som utspelade sig i säsongsepilogen.
Skönspelet lös med sin frånvaro och istället var det relativt grisigt och grinigt på isen, precis som det ska vara i ett derby mellan lag som ska avsky varandras närvaro.
Hemmalaget fick dock en fin möjlighet att ta ledningen i matchen redan efter knappt tre minuter när Alexander Ternblad droppade till Erik Möller, han i sin tur hittade Oscar Forsmark på bortre men Tobias Sandberg fick ut en tå och parerade.
Desto längre perioden gick desto hetare blev känslorna på isen och efter 7.20 var det färdigspelat för Alexander Henriksson och Gustaf Malmqvist. Båda fick fem minuter plus game för sin uppgörelse.
Båda lagen fortsatte åka runt och smälla på varandra och William Frödelius delade bland annat ut en rejäl propp på Tobias Aronsson.
Närmast ett ledningsmål i den första akten var hemmalaget. Jesper Erlandsson prickade Sandbergs överliggare med minuten kvar att spela och efter 20 minuter var det fortsatt mållöst.
– Vi kommer ut med hög energi i första och ger det en bra chans från start, ansåg Fredrik Ljunggren.

Luften gick ur

I den andra akten tog gästerna över betydligt mer. Skövde blev ofta tillbakatryckta i egen zon och Mariestad skapade ett antal lägen mot Robin Wallin.
Efter två minuter tvingades också burväktaren kapitulera.
Mariestad vann en offensiv tekning och Simon Ericsson spelade pucken till Aronsson. Backen tog ett par skär och sedan prickade han Wallins fjärde maska i krysset.
Den där intensiteten som präglade den första perioden var som bortblåst i den andra. Lillebror Mariestad (ja åldersmässigt är Skövde IK betydligt äldre) fick matchen dit de ville och när SIK inte hängde med drog de på sig utvisningar.
Boxplay-spelet var dock riktigt bra och samtliga fyra i boxen hjälpte sin målvakt.
Gästerna var tyngre och gick dessutom rakare på mål än hemmalaget den här kvällen.
Robin Wallin hade att göra och utan honom mellan stolparna hade siffrorna mycket väl kunnat vara större.
Vid ett par tillfällen fick han dock hjälp av sina stolpar, bland annat drygt tolv minuter in i mittakten. Då var det Markus Persson som prickade Wallins stolpe i en två mot ett situation.
Gästernas andra mål skulle dock komma bara dryga minuten senare.
Mikael Hansson rakade in en retur bakom en chanslös Wallin och där och då gick luften ur SIK fullständigt.
Efter det skapade Skövde i praktiken ingenting på resten av matchen.
Med dryga två minuter kvar av mittperioden blev det grinigt på isen på nytt, William Frödelius och Herman Lundin fick båda lämna isen efter ett rejält rallarslagsmål.
Mariestad fick ytterligare en chans att göra mål i slutet av perioden, Oliver Kandergård serverades öppet mål men lyckades bara träffa skyddsnätet bakom kassen.
– De kommer ut hårdare och får ettan ganska tidigt på oss, sedan får vi spela mycket boxplay som gör att vi får lägga mycket krut på försvarsspelet istället för att anfalla och sedan kommer tvåan och då går luften ur. Vi skapar knappt någon målchans efter deras andra mål och de kontrollerar det på ett bra sätt, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Ett enda skott på mål

I den tredje perioden var det bara ett lag på isen. Skövde hade varken kraft eller energi till att jobba sig tillbaka in i matchen utan fick bara iväg ETT endaste skott på mål i den sista tredjedelen. Någonting som givetvis är alldeles för dåligt, oavsett ställning eller motstånd.
Mariestad behövde inte ta ut sig i den tredje perioden, istället spelade de kontrollerat och styrde ut SIK i sarghörnen gång efter gång.
De fick dessutom ett 3-0 mål redan efter 2.21 när Andreas Axelsson hängde dit sin första balja i Allettan när han petade in pucken bakom en överspelad Wallin.
Därefter spelade Mariestad mest av matchen och försökte undvika några skador inför stundande playoff-spel.
Manne Håkansson prickade Wallins högra stolpe efter knappt halva den sista tredjedelen men det skulle komma ytterligare ett mål i matchen.
Med tre och en halv minut kvar att spela var det återigen Axelsson som höll sig framme, Otto Henell frispelade Axelsson som lyfte in en backhand bakom en uppgiven Wallin och fastställde slutresultatet.
Därmed är säsongen för Skövde IK till ända och hemsidan önskar Mariestad lycka till i vidare kvalspel.
– Jag tycker att det är riktigt tråkigt att det tar slut. Nu har vi vetat om ett tag att det tar slut nu så man har ändå varit på det klara med det men jag tycker att sista månaden har blivit väldigt konstig och vi har tvingats hålla uppe det mentala istället för att prata ishockey. Killarna har jobbat otroligt hårt för att hålla uppe energinivån och det ska de ha all heder för. Sen har vi inte räckt till hela vägen, det är bara konstatera, avslutade Fredrik Ljunggren.

Stort tack!

För egen del så tar inte bara säsongen slut, även refererandet av matcher på hemsidan tar slut för undertecknads del. Motivationen har trutit sen jul och efter att ha skrivit matchreferat till och från på Skövde IK:s hemsida sedan säsongen 2006/2007 kanske det är dags att lämna över till någon annan. Alternativt låta klubben hitta på något annat med referaten efter matcherna.
Det har alltid varit en ynnest att få skriva för laget i mitt hjärta, vissa matcher har jag varit betydligt mer färgad i mina referat än andra men jag hoppas att ni som läst ändå har uppskattat det och oftast sett mina referat som relativt objektiva.
Jag hoppas att klubben väljer att ha kvar någon form av inför och efter-matchen reportage men det är upp till klubben att bestämma. Själv ska jag fokusera på familjelivet och ge de mer tid än jag haft möjlighet till de senaste åren. Jag kommer naturligtvis fortfarande finnas kvar på Billingehov, det är mitt andra hem och har varit sedan början av 90-talet men här och nu är det i varje fall färdigskrivet, åtminstone för nu.
Tack från botten av mitt hjärta till alla tränare, ledare, spelare, ideella krafter och framför allt alla läsare som kommit med inspel och åsikter om mina referat.