Janolhs, Sandberg, Olsén, Persson, Kandergård och Söderlund är några utav spelarna med på listan. FOTO: MARIA PAULSSON, MARCUS VILSON, FLYWOOD STUDIO, LEIF HELLERIN, OLIVER ÅSTRÖM

Experten listar ligans 50 bästa spelare: ”Kändes ganska given som nr 1” * Motiverar och förklarar valen * Här är topp 10

Ligans 50 bästa spelare?

Experten Mikael Mjörnberg gav sig på den tuffa utmaningen.

Här är hans topplista säsongen 21/22. 

– Med tanke på den poängexplosion han svarat för och hur viktig han har varit för sitt lag kändes han ganska given, säger han om nummer ett.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Coola matchklipp * Listor och ligor

 

Mikael Mjörnberg, 39, som jobbat som frilansjournalist i drygt tio år med Hockeyettan som fokus, gör med jämna mellanrum olika listor och tips i Sportbladet.

Nyligen, strax innan slutspelet startade, var det dags för en ny.

Ligans 50 bästa spelare.

Vi bad tog ett snack med Mjörnberg om jobbet bakom listan. 

* Hur tufft är det att välja ut de 50 bästa?

– Jag skulle nog snarare kalla det för kul än för tufft, det finns ju mängder av duktiga spelare i Hockeyettan och det är framförallt en rolig process att få lyfta fram ett gäng av dem. Sen finns det väl alltid många som hade kunnat vara med, men de får vänta till topp 100 i höst.

* Hur många var med i brutto-listan?

– I och med att det handlar om spelare som varit bäst under just den här specifika säsongen och inte de bästa spelarna i största allmänhet var listan inte fullt lika mastig som den brukar vara, men det är klart att det finns 30-40 man som snubblade på mållinjen.

* Hur har reaktionerna varit där ute?

– Som vanligt, engagerade! Det är många som argumenterar ivrigt för att just deras favoritspelare borde ha varit med på listan. Precis som det ska vara.

* Känner du nu, med lite distans, att du glömt bort någon?

– Nej, det är ett solklart facit så klart. Skämt åsido, det är mycket tycke och smak. Jag har gått stenhårt på spelare som gjort starka insatser under säsongen och som jag själv imponerats av. Att det sen finns tyckare som gärna flaggar för andra kandidater har jag full respekt för. Det är så det ska vara.

* Hur givet var det att ha Borlänges Martin Janolhs som etta? 

– Med tanke på den poängexplosion han svarat för och hur viktig han har varit för sitt lag kändes han ganska given. Många spelare har varit väldigt bra, men Janolhs har varit oerhört vital för att Borlänge ska lyckas. Det är en sak att bomba 25 mål i ett lag där många andra också bidrar och en helt annan att lyfta upp ett helt lag på sina axlar. Sådant tycker jag är viktigt att ta med i bedömningen. 

* Till sist – vem blir slutspelets kung? 

– Jag får nog sträcka mig utanför listan här och flagga för en outsider. Det Halmstad-keepern Jacob Crespin svarat för i slutspelet så här långt är väldigt imponerande. Där snackar vi genombrott. Lyckas Hammers slå ut Kalmar skriver han in sig i historien.

LÄS MER: Hammers räddare – två raka nollor

Text: PeO Larsson

Mikael Mjörnberg berättar och motiverar 50-listan.

HÄR ÄR TOPP 10 MED UTDRAG UR MOTIVERINGEN  PÅ TOPP 5-SPELARNA:

10. Marcus Paulsson, forward, Mörrum

9. Tobias Sandberg, målvakt, Mariestad

8. Adam Persson, forward, Nybro

7. Henrik Rommel, forward, Väsby

6. Oliver Kandergård, forward, Mariestad

5. Henrik Olsén, forward, Hudiksvall

Den rutinerade pjäsen är inte bara mästare på att täcka puck och skapa yta för sina medspelare, utan har dessutom klivit fram som sylvass poängmakare. En pådrivare med riktigt hög arbetskapacitet.

4. Stefan Söder, forward, Strömsbro

Alla visste att Stefan Söder på hockeyettan-nivå är en spelare som kommer med poänggaranti, men få hade nog funderat över hur mycket han kan betyda för ett lag. Snackar vi enskilda spelare som haft ovärderlig betydelse för sina lag ligger Söder synnerligen högt upp på listan.

3. Jesper Thörnberg, forward, HC Dalen

Han gör inte bara mängder med poäng och mål, utan lägger dessutom ner ett gediget jobb kväll efter kväll. Imponerande från en spelare som ändå är så pass stjärnstark och borde spela högre upp än i tredjeligan.

2. Lukas Söderlund, forward, Surahammar

Revanschen den här säsongen kan beskrivas som minst sagt storstilad. Söderlund valde att flytta närmare hemmet, skrev på för Surahammar och har blivit symbolen för den lilla klubbens sanslösa succé

1. Martin Janolhs, forward, Borlänge

Janolhs har varit outstanding och burit Borlänge på sina axlar. Hans 65 poäng på 43 matcher talar sitt tydliga språk. Han har varvat hockeyettan trots att han spelar i ett halvmediokert lag.

LÄS MER – HELA LISTAN MED KOMMENTARER OM ALLA 50 SPELARE (PLUS)

Ligans bästa fans – experten listar: ”Det smattrade på rätt bra med kommentarer från alla möjliga håll”