David Laksola, Oscar Niklasson, Anna Hammar och Niklas Johansson – domare i ligan som får chansen i HockeyAllsvenskan i höst. FOTO: FLYWOOD STUDIOS, LEIF HELLERIN OCH JÖRGEN BERGKVIST

Här är domarna från Hockeyettan som flyttas upp i HockeyAllsvenskan * Anna Hammar historisk: ”Kan inte riktigt förstå det”

HockeyAllsvenskan har spikat domartruppen för 2022/23.

Tre domare från Hockeyettan flyttas upp.

Oscar Niklasson, David Laksola, och Niklas Johansson blir ordinarie huvuddomare nästa säsong.

Dessutom kommer Anna Hammar, 27, som första kvinna någonsin i svensk elithockey på herrsidan, få chansen som linjedomare.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

15 huvuddomare.

19 linjemän.

Domartruppen 22/23 till HockeyAllsvenskan är nu släppt och vi kan konstatera att tre domare från ligan flyttas upp en serie.

Oscar Niklasson (Skövde), David Laksola (Torsåker) och Niklas Johansson (Stockholm) – som alla fått testa som huvuddomare under 21/22 – blir nu helt ordinarie i landets näst högsta serie.

– Det känns hemskt roligt att välkomna dem till ligan. De har gjort det väldigt bra i tuff konkurrens i Hockeyettan och även imponerat i sina provmatcher i HockeyAllsvenskan under året, säger domarchefen Björn Wettergren till HockeyAllsvenskans hemsida.

Fem linjedomare får också kliva upp en serie: Philip Hanning, William Henriksson, Niclas Rosendahl, Gustav Rutfors och Albin Värmhed.

– Det här är fem killar som dragit tunga lass i Hockeyettan och visat att de håller för en högre nivå. Det finns SHL-potential i allihop. Det är vältränade och riktigt proffsiga killar som kommer fylla ut kostymen hur bra som helst, säger Wettergren.

Mer då?

Jo, bakom den ordinarie truppen finns också en så kallad  ”trainee”-grupp med domare som kommer få chansen att döma i HA i höst och vinter.

I den gruppen finns huvuddomarna Filip Granrud, David Södermalm, Carl von Sivers och Robin Werner, samt linjedomarna Adam Bardh, Mathias Franzén, Anna Hammar, Filip Ivarsson och Eric Olsson.

Noterbart här är att en kvinna är med i gruppen.

Anna Hammar, 26, som ni mötte här i en längre intervju i januari 2020, blir första kvinna att döma elithockey på herrsidan. 

– Vi tror att den här ”trainee”-gruppen kan vara en bra morot för de bästa domarna i Hockeyettan. Det gäller inte bara de som är uttagna i år utan även de som krigar om en plats i framtiden. Extra roligt är det att se att Anna Hammar tar en plats här. Anna dömde OS-final ifjol och är verkligen en lysande stjärna bland damdomarna inte bara i Sverige utan i hela världen. Nu blir hon första kvinna i svensk elithockey på herrsidan och det är såklart jätteroligt och förhoppningsvis inspirerande för alla tjejer som dömer, men jag hoppas att fokus även hamnar på att vad hon gör på isen för det här är en riktigt duktig och proffsig domare som verkligen förtjänat sina framgångar, säger Wettergren.

Anna Hammar själv, som nyss avslutat sin sjätte säsong som ordinarie på linjen i Hockeyettan, är lyrisk över chansen.

– Det känns oerhört kul, jag kan inte riktigt förstå det. Det har alltid varit ett mål att få döma i allsvenskan så det här är ett stort delmål i karriären. Det har varit en lång väg hit men det känns som rätt steg, säger hon till Sportbladet.

* Sportbladet: Vad har du för mål?

– Jag vill jättegärna ta en ordinarie plats i hockeyallsvenskan. Jag ser fram emot mot möjligheten och ska försöka njuta av möjligheten.

Hockeyallsvenskan har premiär fredag den 23 september.

Vilka som ska döma Hockeyettan 22/23?

Den listan kommer inom kort.

LÄS MER: Domaren gör ”pumpen” tiotalet gånger

Domaren Kim Selguson berättar om praktvurpan: ”Får ett vansinnigt felskär” * Se klipp