Viktor Mikko, Janne Karlsson och nye keepern Hugo Engsund. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM, ROLAND NUTTI, LEIF HELLERIN

Intervju med Kiruna AIF:s sportchef * Nya strategin * Kaptenens tidsfrist * Truppbygget * Karlssons roll

21 spelare klara redan och en framtidstro som är stor.

Vi tog ett längre snack med Kiruna AIF:s sportchef Ahti Liikamaa, 54.

Här berättar han bland annat om:

  • Nya strategin: ”Vill ta hit unga spelare som vill utvecklas och komma uppåt i karriären”
  • Veteranens framtid: ”Han får sommaren på sig att bestämma sig”.
  • Hur viktigt det är att vara bäst i stan: ”Ett derby vill man ju aldrig förlora”. 
  • Janne Karlssons nya roll: ”Det kommer inte bli några problem”. 
  • Säsongens målsättning: ”Annars behöver vi ju inte hålla på”.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Det blåser positiva vindar runt Kiruna AIF.

De gick in i förra säsongen starkt nederlagstippat, men skrällde och tog en plats i Allettan i sista grundserieomgången.

Det betydde inte bara att kontraktet var säkrat redan då.

Det betydde också mycket annat.

– Ja, alltså om vi jämför med våren 2021 så är skillnaden stor. Då fick vi ju kvala oss kvar och räddade ju kontraktet i sista omgången, det var en pärs, minns Ahti Liikamaa.

Han kastades själv in som sportchef då och det var tränarbyten och allmänt kaos i föreningen.

Men nu är det betydligt roligare att vara AIF-supporter.

– Det är mer spelare och agenter som hör av sig, det är betydligt mer lättjobbat och mer harmoni i föreningen. Men så bytte vi ju också strategi inför förra säsongen, säger Ahti Liikamaa. 

* Utveckla det.

– Vi vet att vi inte kan ta hit etablerade stjärnor, vi får inte upp dom hit. Vi söker unga killar som vill utvecklas och kanske se det här som en språngbräda uppåt i karriären. Vi har satt en annan profilering på truppen. Och jobb löser vi alltid, det finns massor av lediga jobb här uppe, säger han och skrattar.

AIF har också värnat hårt om att ha kvar stommen och grunden i laget.

– Vi har förlängt med 14 spelare från i fjol. Det är väl ändå ett tecken på att vi gör något bra.

Bland de som skrivit nya avtal finns bland annat ettan och tvåan i fjolårets poängliga – backen Philip Kemi, 31, och forwarden Oskar Fredriksson, 29.

– Kemi gjorde ju en kanonsäsong och var en av de första att skriva på, han bestämde sig tidigt. Han var ju med om när vi var på väg att åka ur och det var lite lättare att övertala honom den här våren, skrattar Liikamaa.

* Vi noterar att lagkaptenen och trotjänaren Viktor Mikko, 31, med sex raka säsonger i klubben, inte skrivit på än. Hur är statusen där?

– Det stämmer. Viktor har under våren fått ett tredje barn så i dagsläget avvaktar vi lite där. Han är en ledare på alla plan och vi vill väldigt gärna ha honom kvar, men han har sommaren på sig att ta ett beslut. Han är absolut inte avskriven i alla fall.

* Så ni lämnar en plats öppen?

– Det kan man säga.

Richard Bernhards, 25, letten som gjorde 26 poäng, är en annan spelare som inte förlängt.

– Det är en jättebra kille och vi har lite kontakt. Vi vet ännu inte hur det blir, men han är inte heller avskriven.

Det är däremot målvakten Aleksanteri Heiskanen, 23, den finske showmannen som blandade och gav i vintras.

– Vi har kollat på både helheten och ekonomi här. Importer kostar ju mer än svenska killar. 

Nu går istället AIF in i spel i höst med två unga målvakter: Hugo Engsund, 20, värvas in från Kalmar HC och Sebastian Andersson, 20, kommer från Luleås J20.

– Vi är mycket nöjda med den lösningen. Det är två unga killar som vill uppåt, de kan säkert bli SHL-spelare båda två, säger Ahti Liikamaa.

Den tyngsta värvningen – i alla fall meritmässigt – har dock AIF gjort utanför isen.

Janne Karlsson, 58, flyttar hem till sin moderklubb efter en lång och spännande resa ute i landet och blir assisterande tränare till Juhani Matikainen, 31. 

Karlsson har bland annat tränat Björklöven, Södertälje och Karlskrona HK i HockeyAllsvenskan och Växjö Lakers i både HA och SHL.

* Vi måste ända fråga. Med tanke på Janne Karlssons meriter och erfarenhet – finns det någon risk att han vill in och kladda lite för mycket? Han har ju varit boss i båsen senaste 20 åren typ.

– Nej ,nej, nej. För det första är vi jättenöjda med Juhani, han gjorde ett superjobb för oss förra säsongen. 

– Sen var det ju så att Janne flyttade tillbaka hit upp för att han fått ett bra jobb här. När jag fick lite nys om det så var det första jag gjorde att prata med Juhani innan jag kontaktade Janne själv. Han ville ha in en till i båset och tyckte Janne var ett kanonnamn. Det var dessutom så att Janne var med och scoutade och lockade hit Juhani från Italien förra våren, så de känner varandra och de har pratat sinsemellan om rollfördelningen och allt. Det här kommer inte bli något problem alls.

Ahti Liikamaa skrattar igen.

– Sen är det nog så att den Janne Karlsson som var för 15 år sedan är inte samma Janne Karlsson som kommer hit nu. Han har nog blivit lite klokare med åldern…

* Till sist. Ni gick till Allettan, Kiruna IF fick kvala sig kvar. Känner ni er störst i stan nu?

– Det är ju alltid roligare att vara etta än tvåa, haha. Nej, men derbyna betyder kanske inte, som förr i tiden, allt längre. Men det är klart dom är viktiga, det ingen som vill förlora ett derby och gå till jobbet dagen därpå.

* Och målsättningen i vinter..?

– Vi gick ju till Allettan i fjol och vi kan inte sänka den målsättningen nu. Vi måste sikta dit igen, annars behöver vi ju inte hålla på med det här.

AIF – som inleder seriespelet i norra serien söndag 2 oktober borta mot Piteå  – samlas 8 augusti och börjar med fystester och går sedan på is 15 augusti.

* Uppdatering: Kiruna AIF presenterade på fredagen forwarden Ville Erixon, 21, som närmast kommer från två säsonger i Kalix. AIF har därmed 21 spelar på kontrakt.

Text: PeO Larsson

Silly season-special i Hockeyettan våren 2022 * Klara övergångar * Förlängningar * Rykten