Tobias Sjökvist (tv) och Johannes Jämsén (th) är nya i Lindlöven. I mitten: Joshua Karlsson (tillbaka i klubben) och Christoffer Anrén, som ännu inte förlängt avtalet. FOTO: ERIK KRUSE, HASSES SPORTBILDER, PER ELIASSON

Intervju Lindlövens sportchef Tomas Östlund * Värvningarna * Truppbygget * Klubbens filosofi * Målsättningen

I våras pressade de Väsby till en avgörande match i slutspelet. 

Vad kan vi förvänta oss av lilla Lindlöven 22/23?

Vi tog ett sommarsnack med sportchefen Tomas Östlund. 

  • Så landade de forwardstalangen från Södertälje.
  • Drömvärvningen tröttnade – efter fem års tjat.
  • Den tuffa konkurrensen om toppspelarna: ”Vi faller allltid om det blir en pengafråga”. 
  • Truppen nästan klar: ”Har fått tagit några emotionellt svåra och obekväma beslut”.
  • Kaptenens osäkra framtid – håller plats öppen. 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Tomas Östlund, 52, går i höst in på nionde (!) raka säsongen som sportchef i Lindlöven från Lindesberg och har totalt jobbat i föreningen i över 20 år.

Så, ja, jo, han har lite att jämföra med som ni förstår.

Men när vi nu pratar flödar optimismen.

– Okey, vi åkte ut mot Väsby i overtime och det var jobbigt som f-n då – jag tror vi kunde tagit dom om vi inte fick den där utvisningen i början av sudden – men det var också ett besked att vi kunde vara med och skaka, och mäta oss, med några av de bästa lagen i ligan. Det känns som det var ett bra avstamp mot något bättre och det har underlättat lite av mitt jobb i vår, när det gäller förlängningar och värvningar, säger ”Osten” till hockeyettan.se.

Resultatet ser vi i truppen nu.

Lindlöven har två målvakter och 15 utespelare klara – officiellt. Men mer är på gång.

– Jag är i stort sett klar, det är ett fåtal platser kvar att fylla, men namnen får du vänta på, säger sportchefen och skrattar.

* Vad är du mest nöjd med i bygget? 

– Att vi fått ihop en starkt centrallinje med backar och centrar. 

* Och vad har varit svårast? 

– Det är ju den emotionella sidan, att man tvingas ta obekväma beslut och säga till några spelare att de inte får vara kvar. Det är ganska tufft psykiskt.

* Har du en ökad spelarbudget?

– Det är i princip samma som i fjol. Vi faller allltid om det blir en pengafråga och det är flera lag inblandade, vi måste jobba på ett annat sätt här Vi är inte Kalmar eller Mariestad. 

* Ja, du har tidigare sagt att ”vi tar in spelare som egentligen inte vill vara här”. Är det verkligen så?

– Nja, jo, det kanske är lite hårddraget. Men i princip är det ju så det funkar. Vi har inte ekonomi att konkurrera. Vi får titta mer på talanger i J20 och de som är ”nästan bra” och det har fungerat bra för oss. Vi vill absolut vara ett topplag i Hockeyettan, men vet också vår plats i näringskedjan. Vi jobbar mycket med att få hit spelare som sen vill uppåt och iväg igen, det är så det är.

* Men det rimmar väl illa på värvningen av Tobias Sjökvist från Linden? Han är 26 år och har gjort över 250 matcher i ligan.

– Han tröttnade nog på mitt tjat till slut, säger ”Osten” och skrattar igen.

– Jag har ringt honom fem år i rad och försökt få hit honom, men först nu passade det. Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades den här gången, vi kan inte bara ha unga killar som vill uppåt och framåt, vi måste ha lite rutinerade spelare som varit med ett tag och kan gå i bräschen och hjälpa de yngre. En proffsig kille som kommer betyda massor för oss i vinter och ”Tobbe” har fortfarande allsvenska ambitioner och är inte på något sätt mätt på det här. 

En annan värvning som sticker ut – och som Lindlöven hoppas mycket på – är Johannes Jämsén, 20, forward från Södertälje som gjorde fina 58 poäng på 48 matcher för SSK:S J20 i vintras.

* Hur lyckades ni få honom till Lindlöven?!?

– Vi var tidigt ute med Johannes, vi tog hit honom och visade honom runt och berättade att vi verkligen ville ha honom och vilken roll vi han skulle få. Vi var väldigt tydliga här, gör man massa poäng i SSK:s J20 ska man kunna göra det här också. Han är en superintressant spelare som är tänkt för de två första kedjorna, det är inget att hymla om. Han bor i Stockholm och har aldrig flyttat därifrån och lever för hockeyn, så vi tror och hoppas att det här kommer bli bra när han flyttat hit.

– Sen är det väl bara erkänna att vi fick lite draghjälp av Barklund (Filip, forwarden som gjorde nio allsvenska matcher i SSK i fjol och avslutade säsongen i Lindlöven). Han pratade rätt gott om oss, säger ”Osten” och skrattar.

* Ja, hur blir det med Barklund, förresten? Varken han eller Christoffer Anrén har skrivit på ännu?

– Vi har stora förhoppningar att få kvar båda två, de skulle vara två toppspelare för oss. Filip har opererat sig och kör rehab just nu och ”Totte” var ju en bärande spelare offfensivt i fjol.

* Det låter som de är ”klara”.

– Det får vi se, flinar ”Osten”.

* Lagkaptenen David Berg, med mängder av rutin från ligan och HockeyAllsvenskan, har inte heller förlängt. Hur är statusen där?

– Han har svårt att få tiden att räcka till. Just nu känns det lite osäkert om han spelar i Lindlöven. 

* Kan du hålla en plats öppen för honom?

– Det gör jag alla dagar i veckan.

* Men på backsidan fick ni i alla fall ”hem” Joshua Karlsson efter hans allsvenska utflykt till AIK. Det måste kännas fint.

– Verkligen! Han visade att han håller i allsvenskan och vill iväg igen, men just nu känner han att Lindlöven är rätt ställe att vara på. Han kommer såklart betyda mycket för oss, en ruggigt bra människa utanför isen, alltid glad och oerhört social. Vi kommer ha stora och starka backar i vinter, Philip Nyberg och William Lindgren är ju heller inte några småttingar direkt….

Lindlöven har missat Allettan två säsonger i rad, men nu känner Östlund att han byggt en trupp som är redo för att utmana på allvar om en topp fem-plats i västra serien.

– Målet är alltid Allettan. Annars behöver vi inte hålla på med det här.

Lindlöven startar serien borta mot HC Dalen lördag 1 oktober.

* Uppdaterad version 25 juni: Jodå, Christoffer Anrén, 23, blir kvar i Lindlöven. På söndagen gick klubben ut med att de förlängt avtalet med centern över 22/23.

Text: PeO Larsson

Lindlövens sportchef Tomas Östlund.

Spelschemat för Hockeyettan hösten 2022 * Alla matcher i alla fyra serierna * Guide för 22/23